Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

48 forintot egy liter tejért

Egyénileg segíti a hazai tejágazatot a magyar kormány, miután az EU nem orvosolja a tejtermelők panaszait. Gráf József agrárminiszter azt ígérte, hogy a magyar gazdák megkapják az uniós támogatások szabadon felhasználható összegét. Ez azonban nem vigasztalja azokat a termelőket, akik a tavalyi árak feléért tudják eladni a tejet.
Brüsszelben ezer gazda tüntetett a megélhetésért, a termelők – akárcsak nálunk – háromnegyed éve veszteségesek. Uniós szinten ugyanis a tej literenkénti felvásárlási ára 20–22 cent között van, az előállítási költség ennek több mint háromszorosa.

Ennek az az oka, hogy az Európai Bizottság folyamatosan emeli a tejkvótákat, ami túltermeléshez vezet. A belga tejtermelők már egész Európára kiterjedő sztrájkkal fenyegetnek.

Magyarországon is drámai a helyzet. A tej felvásárlási ára az elmúlt másfél évben ugyanis drasztikusan csökkent. Míg 2008 januárjában a termelőknek 95 forint átlagárat fizettek a felvásárlók literenként a tejért, addig ez az ár idén júliusban már csak 54–55 forint volt. A termelők így több mint 40 forinttal, azaz mintegy 40 százalékkal kapnak kevesebbet a tejért. Ez számukra literenként 20 forint körüli veszteséget jelent, ennyi a különbség az átvételi ár és az önköltség között.

A Sole legalább pontosan fizet. Fotó: Schmidt Andrea
A Sole legalább pontosan fizet.
Fotó: Schmidt Andrea

Orosz Kornél domaszéki tejtermelő elmondta, ő csak 48 forintot kap egy liter tejért. Szerinte az átlagárat úgy számolták ki, hogy a „Csányi tehene" megkapja a 60-at is. Az agrármérnöki diplomával rendelkező férfi gazdasága veszteséges, a tartalékaiból, félretett pénzéből él. A felvásárlókra nincs panasza, a Sole egy, az Alföld Tej viszont csak 2 hónap múlva fizet. Elmondta, a Tej Terméktanácstól olyan tájékoztatást is kapott, hogy miközben itthon padlót fogott az ágazat, a multik 650 százalékkal több tejet hoztak be az országba importból.

Az agrárminiszterek hétfőn Brüsszelben tanácskoztak. Kiderült: az Európai Bizottság csak a termelők nemzeti keretek közötti támogatását engedélyezi, az exporttámogatások növelését nem. Gráf József földművelésügyi miniszter az ülés után bejelentette: a magyar kormány úgy kompenzálja a gazdák veszteségét, hogy az uniós támogatások szabadon felhasználható 3 és fél, 5 százalékát teljes egészében a tejágazatnak adják. Ez a forint–euró árfolyamtól függően literenként körülbelül 15 forintot jelent. A kabinet október 16-ára előrehozta a jövő évi tejtámogatások kifizetését is.

Szakmai vélemény

A Tej Terméktanács szerint indokolt a kvótaalapú támogatás 50 százalékos emelése, valamint a támogatottsági szintek közötti különbség megszüntetése. A magyar szakmai szervezet javasolja az országos referenciamennyiségek azonnali felülvizsgálatát, és a korábbiakban megemelt országkvóták felfüggesztését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változás van, nem gazdasági válság

Egy éve már tisztán látszottak a gazdasági válság jelei, amikor a Szeplastnál elkezdődtek az átszervezések. Tovább olvasom