Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

500 milliárdos forgalma volt tavaly a dohányiparnak

A magyarországi dohányipar forgalma a múlt évben mintegy 500 milliárd forintot tett ki, és közel 10 százalékkal haladta meg az előző évit - közölték a jelenlévő szakemberek csütörtökön Budapesten a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének sajtótájékoztatóján.
A múlt év végén alakult szakmai szervezet azokat az iparági szereplőket képviseli, amely cégek részt vesznek a magyarországi felvásárlásban és a hazai gyártásban. A szervezet tagjai: a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., a Continental Dohányipari Zrt., az Imperial Tobacco Magyarország Dohányforgalmazó Kft., valamint az Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt.

A háttérbeszélgetésen jelenlévő szakemberek úgy vélték, az idei évben a forgalom visszaesésével lehet számolni, ami a szektorra ható negatív gazdasági körülmények miatt akár jelentős is lehet. A vertikum működését ugyanis jelentősen befolyásolja majd a bekövetkező jövedéki adóemelés, a dohánykereskedelem várható szigorítása, valamint a dohányzási tilalom kiterjesztése. Ez utóbbi a külföldi tapasztalatok szerint akár 5 százalékos forgalom csökkenéssel is járhat.

A jövedéki adó emelése miatt ez év közepétől mintegy 20 százalékos fogyasztói áremelésre számíthatnak a magyar dohányosok a szövetség előrejelzése szerint.

A szakmai szervezet a dohánykereskedelem szabályozását célzó törvényjavaslatot számos helyen "életszerűbbé" tenné. A javaslat szerint 2.000 lakosra jutna egy dohányt árusító bolt, a szövetség viszont 1.100-1.200 főnél húzná meg ezt a határt. A dohánytermékeket árusító kereskedelmi helyek száma így is 10 ezerre csökkenne a mostani 43 ezerről, míg az eredeti elképzelés megvalósulása esetén mindössze 6-7 ezer dohánybolt lenne.

A szövetség javasolja azt is, hogy a dohányboltokban más árucikkeket is árusítani lehessen, hogy az üzlet működtetése kifizetődő legyen, továbbá a bolt koncessziós díját alacsony összegben határozzák meg, amit azután egy bizonyos forgalom elérése után forgalomarányosan lehetne tovább emelni.

A szakemberek nem tartják kizártnak, hogy a dohány kiskereskedelem átalakításával a feketepiac mostani 3-6 százalékos aránya akár 15 százalékra is nőhet, ami az államnak mintegy 80 milliárd forintos adóbevétel-kiesést jelentene. A dohányforgalomból származó bevétel mintegy 80 százalékát az állam adó formájában elvonja.

Mikola Gergely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója megjegyezte: a környező országokban a dohány feketepiac aránya nagyobb, mint jelenleg Magyarországon.

A szövetség nevében Mikola Gergely, arról is beszélt, hogy a szövetség egyetért a dohánykereskedelem feltételeit szigorító törvényjavaslat alapvető céljaival, azaz, hogy a 18 év alattiak dohányáruhoz jutását megnehezítsék, továbbá új munkahelyek jöjjenek létre.

Olvasóink írták

  • 2. qrumpli 2012. január 23. 18:05
    „Na van itt dohány!”
  • 1. Queenmargareth 2012. január 19. 18:06
    „na, működik itt valami.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kodak csődvédelmet kért

Az amerikai Eastman Kodak fotóműszaki vállalat - a világ egyik legnagyobbja ebben a műfajban -… Tovább olvasom