Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

5 százalékra csökken az élősertés és a félsertés áfája

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról - jelentette be a kormány szerdai döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön.
Az élő-  és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014.  január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról; a döntés az adótörvények  elfogadásával lép hatályba, a mérséklés ellenére a szektor  fehéredésének köszönhetően az adóbevételek várhatóan szinten  maradnak - jelentette be a kormány szerdai döntését Fazekas Sándor  vidékfejlesztési miniszter csütörtökön.  

Jelezte azt is: az élelmiszergazdaság más területein  tovább  folyik a munka az áfacsökkentés érdekében.  

A miniszter elmondta: az áfacsökkentés hozzájárul a gazdaság  fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének  növeléséhez. Hozzátette: a mostani döntés az élelmiszerek  áfacsökkentésének első lépése, és nem tartotta kizártnak, hogy  jövőre további mérséklések lehetnek.  

A lépés összhangban van a sertésstratégiával, az intézkedéssel a  magyar termelőket és feldolgozókat kívánják segíteni - mondta.   

Hangsúlyozta, hogy az áfacsökkentés fehéríti az ágazatot,  egyenletesebben oszlik el ugyanis az adóteher az ágazati szereplők  között. Az importálók előnyeit a lépés visszaveti, hiszen hasonló  vagy azonos feltételekkel a magyar sertés versenyképes - mondta  Fazekas Sándor.  

A miniszter szerint az áfacsökkentés hatása megjelenik majd a  belföldi fogyasztás emelkedésében is, és ármérséklő hatást is várnak  attól, mivel a vágóhidak számára is alacsonyabb lesz az általános  forgalmi adó. Így az intézkedés a termelők és a feldolgozók  likviditását is pozitívan befolyásolja - mondta Fazekas Sándor.   

Hozzáfűzte, hogy az élelmiszergazdaság más területein tovább  folyik a munka az áfa mérséklése érdekében.  

Kérdésre a tárcavezető azt mondta: arra lehet számítani, hogy a  mostani áfacsökkentés hatása megjelenik majd az árakban is.  

Az MTI költségvetési kiesést firtató kérdésére Fazekas Sándor  azt közölte, hogy ez mintegy 10 milliárd forintos tételt jelent, de  ezt kompenzálja az ágazat fehéredése. Most ugyanis az ágazatban a  feketegazdaság becsült aránya 20-40 százalék közötti. Így a  fehéredés miatt az állam adóbevételei hasonló, vagy közel azonos  szinten lesznek mint korábban.  

Fazekas Sándor bízik abban, hogy a Fidesz parlamenti  képviselőcsoportja támogatja a kormány döntését az áfamérséklésről.

Életmentő volt

Az élő-  és a félsertés általános forgalmi adójának 27 százalékról 5  százalékra való csökkentése szükséges, életmentő döntés volt -  mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT)  titkára az MTI-nek.  

A kormány szerdai döntését kommentálva Menczel Lászlóné  hangsúlyozta: az ágazat ezzel lehetőséget kapott az életben  maradásra. Ezért a szakmai szervezet üdvözli az ágazatot érintő  általános forgalmi adó mérséklését.  

Hozzátette, hogy az intézkedés rendkívül nagy jelentőséggel bír  a feketekereskedelemmel és az importtal szemben. Lehetőséget teremt  a versenypozíció javítására, továbbá megalapozza a sertésstratégia  sikeres megvalósítását is - mondta a VHT titkára.

Megkésett intézkedés

A Jobbik  szerint megkésett intézkedés és kevés a sertéshús áfájának 5  százalékra csökkentése.  

Apáti István, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön  közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy álláspontjuk szerint  valódi rezsicsökkentést a rezsitételek legnagyobb részét kitevő  élelmiszerárak áfatartalmának azonnali, öt százalékra csökkentése  jelentene. Ennek szerintük ki kell terjednie a tejre és  tejtermékekre, kenyérre, valamennyi húsfélére, tojásra zöldségekre  és gyümölcsökre is.  

Olvasóink írták

 • 7. Qllancs 2013. november 08. 09:21
  „Ugye akkor a hús a hentesnél is 27---5 %= 22 % lesz olcsóbb????
  Félek, hogy nem.
  Azért az is érdekes pl, hogy 3 X annyi búza termett az idén ..és se a liszt..se a pék árú nem lett olcsóbb.annó a lisz volt : 109.- ---ma : 199.- v a kenyér : 360.- tól..566.- / kg. ig.

  Minden élelmiszer áfáját levinni..és olcsóbban adni mint most !v. ezis olyan KAMU..mint a rezsicsökkentés?? pl. a gázom...-110.- ft lett kevesebb!”
 • 6. szatyi 2013. november 08. 07:56
  „Kamu az egész! Semmi nem fog változni, -mivel az élő és félsertés kereskedők/feldolgozók nem végfelhasználók,- eddig is visszaigényelték az ÁFA-t!
  A fogyasztónak a hentesnél megmaradt a régi adókulcs!”
 • 5. Besenyő_Pistabácsi 2013. november 07. 21:13
  „Ez a stratégia szó kezd nagyon elharapódzni. Eddig 10 évente lehetett hallani elvétve egyszer kétszer, most 10 percenként lehet hallani ötször hatszor, és mindegyik a regnáló kormány minden területen elért óriási sikerét hivatott a kelleténél jobban méltatni! Utalnék itt a 40 milliárdos stratégiai veszteségre a múlt havi dohány biznisz apropóján.”
 • 4. nyomdasz63 2013. november 07. 19:45
  „Fél disznó nem áll meg az ólban.”
 • 3. Deadman 2013. november 07. 19:02
  „IMÁDOM amikor választási ÉV jön :))
  Mindig akkor csinálják a legjobb dolgokat...
  Tshabalala hidd el hogy akiket érint azok észre fogják venni. PL a Húsiparnál dolgozók / legalább is remélem / hiszen ha az élösertésen nincs 27% áfa akkor talán olcsóbb lesz a sertés így az alapanyag is marad pénz pl a dolgozók béremelésére is..”
 • 2. Tshabalala 2013. november 07. 18:31
  „Elő sertést fél disznót nem veszek, akkor ebből semmit nem veszek észre! Köszönjük Viktor!”
 • 1. f.gabriella 2013. november 07. 18:06
  „Kérdés, hogy ebből mit fogunk mi fogyasztók érezni ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres digitális átállás - nyolcmilliárd forintból

Október végén átállt az ország a televíziózásban a digitális vételre, ennek költsége eddig mintegy 8 milliárd forint volt. Tovább olvasom