Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

60 ezer tonna termést visz el az aszály

Csongrád megye - Nem ünnepeltek a szakemberek a Gabonakutató Nonprofit Kft. tegnapi fajtabemutatóján Szegeden. Ahhoz, hogy viszonylag szép kukoricát láthassanak, Kiszomborig kellett utazniuk. Kevés a tengeri, az árak az egekbe szöktek.
– A legutolsó termésbecslés szerint 4,7 millió tonna alatti mennyiséget takaríthatunk be kukoricából az országban – mondta Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutató Intézet igazgatóhelyettese tegnap Szegeden, a Gabonakutató Nonprofit Kft.-nél megrendezett országos kukorica, szója és takarmánycirok szakmai napon és fajtabemutatón. – Ez a mennyiség talán fedezni képes a belföldi igényeket. Az országot járva azonban vegyes a kép – folytatta a vezető. – A a déli területeken, így Csongrád megyében is csúnyák a táblák, a betakarítható mennyiség lehet, hogy még kevesebb lesz, mint amire most még számítunk. Az is előfordulhat, hogy az ország importra szorul kukoricából.

Kiszomborig kellett menni az aszályt jól tűrő hibrid fajta bemutatásáért. Fotó: DM/DV
Kiszomborig kellett menni az aszályt jól tűrő hibrid fajta bemutatásáért. Fotó: DM/DV


1 kiló hús 4 kiló takarmányból

Egyre több kukoricára van szükség: részint a bioetanol gyártásának felfutása miatt, részint azért, mert az állatállomány is szaporodik. Ez utóbbinak pedig az az oka, hogy több húst eszünk. A szakemberek szerint 1 kiló hús előállításához 4 kiló takarmányra van szükség.

Az aszály miatti helyzetképet jól illusztrálta, hogy a GK Kft. a vendégeit tegnap, az előadások után autóbusszal szállította Kiszomborra, hogy megmutathassa hibrid fajtáit. A szegedi, füvészkerthez közeli táblákon, a tervezett szántóföldi bemutató helyszínén ugyanis nem nőttek csövek.
Európában 57 millió tonnás lehet a kukoricatermés – folytatta tájékoztatóját Potori Norbert. Ez nem elegendő az önellátásra: tavaly például 65 millió tonna termett. Az USA-ban is hasonló a helyzet, sőt az egész világon példátlan a terméskiesés. Az árak elszabadultak, és további áremelésre lehet számítani. Most egy tonna kukorica 66-70 ezer forintba kerül, de 80-90 ezer is lehet a vége. Tavaly 45-50 ezer forintért lehetett egy tonna kukoricát vásárolni – rekordokat döntögetnek az árak. Az áremelés arra készteti a feldolgozókat, hogy racionalizáljanak: az USA-ban például már más bekeverési arányt alkalmaznak. Amennyiben behozatalra szorulnánk, Ukrajnában bízhatunk: a szomszédos országban óriási léptékben nő a termelés. 19 millió tonnát is betakaríthatnak, amiből több mint 12 millió tonna lehet az export.

Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója a megyei helyzetről tartott előadást. A tavalyi hektáronkénti 6 tonna helyett csak 2,7 tonnás átlagtermés várható. Az elvetett 58 ezer hektárnyi területen már 8000 hektárnyit kisilóztak a termelők. Napraforgóból hasonló a visszaesés: a tavalyi 2,2 tonna helyett legfeljebb 1,6 tonna lehet az átlagtermés idén hektáronként. Futó Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy akit elemi kár ért, jelentse be a káresemény bekövetkezése utáni 15 napon belül. November 30-áig pedig egy második igényléssel kárenyhítési támogatást kell kérni: ha 30 százaléknál nagyobb a hozamérték-csökkenés, akkor jár a segítség. A megyében 160 ezer tonna kukoricatermés-kieséssel számolva 11 milliárd forint a mínusz árbevételben. Tavaly 1000 kárbejelentés volt – idén eddig 2400 érkezett.

Olvasóink írták

  • 1. majdénmegmondom 2012. szeptember 05. 11:11
    „valami újságszerűben meg 160 ezer tonna volt írva
    akkor most mennyi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint minimálisan gyengült kedd kora estére

A forint árfolyama minimálisan gyengült kora estére a délutánihoz képest a főbb devizákhoz… Tovább olvasom