Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

6500 cég szűnhet meg idén az építőiparban

Csongrád megye - Októberben és novemberben már 650-re ugrott a megszűnő építőiprai cégek száma. Az egész éves szám 6500 fölé emelkedhet, ami 15 százalékos növekedés 2013-hoz képest.
– Az ágazat egyik fő problémája a lakossági ingatlanbefektetések hiánya. A kis- és középvállalkozások továbbra is tömegesen szűnnek meg – mondta Tóth Tamás, az adatot közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

Két egymást követő hónapban rekordszintre emelkedett az egy hónapon belül megszűnő cégek száma Magyarországon, ami nem fest jó képet a jövő évi kilátásokról. Szeptemberig havonta 500-550 cég hagyta abba a munkát, októberben azonban már 650, novemberben pedig 656 ágazati céget törölt a cégbíróság.

Aki lakásépítéssel foglalkozik, annak a védősisak most legfeljebb zsámolynak jó. Illusztráció: Schmidt Andrea
Aki lakásépítéssel foglalkozik, annak a védősisak most legfeljebb zsámolynak jó.
Illusztráció: Schmidt Andrea

– A közzétételek decemberben várhatóan lelassulnak, de a tendencia alapján minimum 6500 társaságot törölnek 2014-ben, ez pedig 15 százalékos növekedés a megelőző évhez képest – magyarázta Tóth Tamás. – Bár az építőipar teljesítményéről javuló adatok láttak napvilágot 2014-ben, a számok azt mutatják, hogy a mikro- és kisvállalkozások nem tudták kivenni a részüket az ágazat fellendüléséből. Egy éves szakmai felmérés szerint az ágazat cégeinek árbevétele emelkedik, de ez nem terjed ki a magasépítésre, amelyben a legtöbb kisebb vállalkozás érdekelt.

A felmérés 2014-re ugyan növekvő árbevételt és eredményt prognosztizál, de a megkérdezett 400 cégvezető 80 százaléka úgy véli, hogy októbertől újra csökken az új megrendelések száma. Az építőiparnak leginkább a lakosság és az ingatlanfejlesztők megrendelései hiányoznak. Az ágazat teljesítményének mindössze 7 százalékát teszi ki a lakásépítés és lakásfelújítás, ami azt jelzi, hogy az építőipar még messze van a növekedéstől.

Az Opten szerint csökken az újonnan alakuló társaságok száma az ágazatban – ez pozitív üzenet a szektor stabilitása szempontjából. A stabilabb cégstruktúra ugyanis idővel a lánctartozások csökkenéséhez vezethet.

ELI, tudáspark: beindítják a lakásépítést

– Az építőipar növekvő teljesítménye statisztikailag igaz 2014-re vonatkozóan. Ha azonban a számok mögé nézünk, akkor látható, hogy az út- és közműépítés, ami húzóerő volt, 22-23 százalékkal haladta meg a múlt évi eredményét – mondta Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója –, ugyanakkor a magasépítés csak 2-3 százalékban növekedett. Csongrád megyében is hasonló arányok alakultak ki. De még ez a kis növekedés is megtorpanni látszik, mivel a 2007–2013-as uniós pályázati ciklus kereteiből megvalósuló beruházok lassan befejeződnek. A következő pénzügyi ciklus forrásainak a felhasználása pedig még lassabb ütemben történik. A lakásépítés bővülése egyelőre nem indult el, de az ingatlanpiacon már élénkülés tapasztalható, ezért jövőre növekedést várunk. Az ingatlanfejlesztők célpontjává elsősorban akkor válhat ez a terület, ha majd a nagyberuházások, az ELI és a tudáspark építése a vége felé közeledik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még 13 milliárd német márka van ˝forgalomban˝

A németek az adatok alapján úgy tűnik, különösen nehezen szabadulnak az érméktől. Tovább olvasom