Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

6 éve 180 forint a kimért tej

Szeged - Durva tej- és húsáremelkedést jósoltak a szakemberek a drága takarmány miatt. Ezt azonban még nem lehet érzékelni a boltokban: alig kell többet fizetni, mint eddig. A termelők és a feldolgozók kénytelenek lenyelni a költségeket.
– Egy liter kimért tejet már hatodik éve 180 forintért árusítok – mondta Tóth Józsefné őstermelő a szegedi Mars téri tejpiacon.

– Hiába magasabbak a költségek, nem tudok árat emelni, mert sok a tej. Vannak, akik 150–160 forintra is levitték egy liter árát, én szerencsére maradni tudtam a 180-nál.

Az asszony családja 11 tehenet tart Algyőn. Van, hogy az összes tejet eladja, amit behoz Szegedre, előfordul, hogy egy részét haza kell vinnie. – Ez a mennyiség túró formájában 2 nap múlva visszajön – tette hozzá a tapasztalt termelő.

Tóth Józsefné nem tud árat emelni, hiába nőttek a költségei. Fotó: Frank Yvett
Tóth Józsefné nem tud árat emelni, hiába nőttek a költségei.
Fotó: Frank Yvett

– A sertéscomb kilóját már hónapok óta 1000 forint körüli áron veszem meg, a csirkecomb 500–600 forintba kerül – mutatott rá a hentespultra Palócz István az egyik üzletben. – Nekem persze ezek az árak is magasak: figyelnem kell az akciókat, hétvégeken mindig van olyan hús, amelyet olcsóbban tudok beszerezni.

Tavaly nyáron, az aszályban és forróságban megjósolták: méregdrága lesz a takarmány, emiatt – az íróasztal mellől legalábbis úgy tűnt – emelkedik a tej, a sertés- és baromfihús ára. A kukorica valóban meg is drágult, a termelők az egy évvel korábbi 55–60 forint helyett eleinte 70 forintért szerezték be kilóját, mostanában 60–65 forintért veszik meg. Ezt a 10–15 százalékos áremelkedés, amit le kell nyelniük, mert nem tudják áthárítani a felvásárlókra.

A kutatók szerint drágult

Őszig, az új gabonatermés betakarításáig kismértékben emelkedik majd a vágósertés termelői ára, ezt követően azonban „mérséklődik", így éves átlagban 5–7 százalékos lehet az áremelkedés – nyilatkozta Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója a Napi Gazdaságnak. Az intézet szerint az első negyedévben 7 százalékkal emelkedett az élő sertés termelői ára a takarmánydrágulás hatására, 2012 azonos időszakához viszonyítva.

– Csak azok a sertéstartók tudják magukat nullán vagy egy kicsit afelett tartani, akiknek saját takarmányuk van – magyarázta Stadler Ferenc, a Csongrád megyei mezőgazdasági szövetség ügyvezetője. – Ha valaki a piacon veszi meg, az ráfizet. Sok termelő becsukta a boltot, mára az országban 3 millió alá esett a sertések száma. A tejnél ugyanez a helyzet: a felvásárlási ár 90 forint literenként, és nem mozdult a drága takarmány ellenére sem.

A boltokban is érzékelhetjük, hogy nem szaladtak el az árak. – A termékbőség, az olcsó import, az emberek sovány pénztárcája miatt nem adhatjuk többért az árut – mondta István, akinek több garázsboltja is van. – A tejesek, a pékek, a házikolbászt, háziszalámit készítő kisebb cégek próbálkoznak az áremeléssel, de még ellenállunk, vagy elfogadunk pár forintnyit. Manapság a kereskedők nehezen tudják áthárítani a költségeket a fogyasztóra.

István szerint volt azért drágulás is az elmúlt hónapokban, de ez nem érte el az 5 százalékot. A vevők az állandó akciózás miatt szinte észre sem vették.

Olvasóink írták

 • 3. istvang58 2013. május 14. 17:41
  „Én 120 ért veszem a tejet, de el kell menni érte a házhoz.Valószínű azért adják drágábban, mert a piac kft felé nekik is le kell tejelni a helypénzért.”
 • 2. czindi 2013. május 13. 22:16
  „Mennyiért is veszik át a tejet? 60, -70 forintért? És mennyi idő múlva fizetik ki? Esetleg hónapok múlva? Vagy soha? (l. Hajdú-bét ügy?!) Szóval akkor miért nem lehet 140-160 ft-ért ( amit azonnal megkap!) eladni a tejet? Ennek a mohóságnak már soha nem lesz vége? Végül is mindegy, a lényeg: csip legyen a kutyában, meg bolha....”
 • 1. mediashreck 2013. május 13. 10:19
  „36-eve meg 3 forint.
  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romániában kutat a Mol

Három blokkra nyert el koncessziós szerződést Romániában a Mol - mondta a Napi Gazdaságnak Szakál… Tovább olvasom