Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

72 ezerről 42 ezer forintra csökkent az ellátás

Csongrád megye - 900 Csongrád megyei rokkantsági ellátottnak számolták újra a járandóságát, 200-an kapnak januártól kevesebbet. Ezt egy új törvény írja elő azoknál, akik idén voltak soros felülvizsgálaton.
Szőregi olvasónk cipőfelsőrész-készítőként dolgozott, majd takarító és portás volt, 1996 óta rokkantnyugdíjas. Problémája gerincsérvvel kezdődött, pajzsmirigyműtéttel, magas vérnyomással és pszichikai gondokkal folytatódott. Bokatörése miatt most fémlemezek tartják össze a lábát, sem lépcsőzni, sem guggolni nem tud.

– Márciusban voltam a bizottság előtt, kaptam egy határozatot, hogy maradok a 3-as rokkantsági fokozatban, és a nyugdíjam összege változatlanul 72 ezer forint lesz. Most jött egy levél, hogy egy új szabály miatt a rokkantsági ellátásomat januártól 41 ezer 855 forintra csökkentik – panaszolta az asszony. – Óriási érvágás ez nekünk, mert a rezsire sem elég ennyi pénz, nem beszélve a sok gyógyszerről. A férjem keresete alig több 70 ezernél. Fellebbeztem, nem tudom, milyen sikerrel.

– A márciusi felülvizsgálaton ügyfelünk egészségkárosodásának mértéke épphogy csak elérte a jogszabályban rögzített, az ellátás megállapításához szükséges minimumot. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél állapotában az orvosi dokumentumok szerint jelentős javulás következett be – kezdte válaszát Bényi Krisztina, a megyei kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervének (RSZSZ) igazgatója. A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság áprilisi határozata szerint az akkor hatályos jogszabálynak megfelelően az állapotjavulás mellett is maradt a régi ellátási összeg. Júliusban viszont új szabályozás lépett életbe, miszerint azoknál az ügyfeleknél, akiknél idén január 1-je után a soros felülvizsgálatokat elvégezték, és a hatóság rokkantsági ellátást állapított meg, az ellátás összegét az új jogszabály szerint kell megállapítani. Az új törvény azt is kimondja, hogy állapotjavulás esetén az új ellátási összeget az átlagjövedelem (vagy a minimálbér) alapján kell kiszámítani, és az ellátás új összege már lehet kevesebb, mint a korábban folyósított járandóságé.

– Mivel ügyfelünk egészségi állapota az évek során jelentősen javult, lehetősége nyílik arra, hogy munkát vállaljon. A korlát ebben az esetben az, hogy a jövedelme három hónap alatt nem érheti el a minimálbér 150-szeresét – mondta az igazgatónő. Ha az ügyfél sérelmesnek véli a döntést, fellebbezést nyújthat be a hatósághoz, illetve azt követően bírósághoz fordulhat.

900-an a megyében.
Csongrád megyében az új rendelkezés alapján október végéig 900 módosító határozatot adott ki az RSZSZ. Ebből közel 700 ügyfél rokkantsági ellátásának emelkedett az összege, vagyis az új döntés kedvezőbb a számukra.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. f.gabriella 2012. november 27. 04:52
  „Sajnos eddig is sok rosszat halottam erről a rendszerről.Az élet úgy hozta,hogy mindezt a saját bőrömön is meg kellett tapasztalnom.Ez maga a rémálom!Leszázalékoltak,bár mértéke oly alacsony,hogy ellátást nem érdemel.A főnököm pedig ezek után boldogan rúgott ki.Indoklás: számomra már nem tud helyet biztosítani.
  Számomra is rejtély,hogy hogyan tovább,de ez van.Éjen a mi kedves kormányunk!”
 • 41. anya57 2012. november 25. 16:35
  „Kedves uff,33,, én nem panaszkodom én valóban jól jártam hisz 2 infarktus ,pajzsmirigy ,magas vérnyomás, gerinc sérv ja és depreszió ami már a súlyosabb ,folyamatos szédűlés amit nem tudnak hogy mitől ,na ennyi és csak 59% -ék lett .De velem rendesek voltak ,igaz meg sem vízsgáltak csak a papirokat nézték .Igy most már nem a 27000 fr kapom hanem többet ,de van egy baj hogy a gyógyszerem sajnos havi ki adásban 16 ezer fr lett

  5”
 • 40. kokorcsin 2012. november 25. 13:21
  „linka 11-hez
  A rokkantak kirúgása a rendszerből politikai utasításra történik. Én azt hiszem, hogy itt nem a képtelenségről, hanem a nem akarásról van szó. Nem hiszem, hogy nincsenek vele tisztában, hogy milyen beteg embereket tesznek ki a rendszerből - lásd a szívbeteget, aki miután egészségesnek nyilvánították, utána meghalt. Azzal viszont egyetértek, hogy a " a felülvizsgálatot végzők legtöbbjét egy komoly társadalomban eltiltanák a tevékenységtől". Milyen orvosok azok, akiktől már a felülvizsgálat előtt hónapokkal rettegni kell, hogy milyen módon fog megalázni, hogy készít ki idegileg (legtöbbjük neve közszájon forog), és az ember fél, hogy jaj, csak oda ne kerüljek. Nem elég, hogy beteg, kiszolgáltatott, még meg is alázzák. A szakorvosok véleményét áthúzzák, de az fontos, hogy beleírják a határozatba, hogy a fogazata milyen állapotban van, meg mennyire értelmes, mert ha az, akkor az is baj. Nem mindenkinek az agyának van baja. Attól még lehet beteg, hogy tud válaszolni a kérdéseikre.Lehetne még sorolni, hogy mivel foglalkoznak és mivel nem. Az biztos, hogy egy ilyen felülvizsgálat után az ember nem ússza meg kiborulás nélkül. Idő kell, hogy összeszedje magát, úgy érzi, hogy teljesen megsemmisült. Nem kívánom senkinek. A hiénák viszont kapcsolataik, meg jól tudjuk, hogy minek a segítségével benn maradnak a rendszerben, és biztosan nem ők a kispénzű rokkantak. Valószínű, hogy ezért is nem tudtak megtakarítást elérni a "tisztogatásokkal". Az ő ellátásuk nyilván emelkedett, akiket kitettek, vagy ha bent is maradtak, azoktól meg elvontak pénzeket, mint a cikkben is szerepelt. Milyen világ ez ? És ez csak rosszabb lesz, mert a pénz fogy, munkahelyek fogynak, egyre kevesebb a járulékfizető. Mi meg hiába fizettük be a sok járulékot, lassan már semmire sem leszünk jogosultak.”
 • 39. ikszy 2012. november 25. 13:17
  „Olvasva a hivatal vélhetőleg jól kereső munkatársának mondatait elfog az elkeseredés. Balesetem volt, a "mint egy darab fa" fekvésből az elmúlt évek alatt én is javultam, már egyedül fel tudok öltözni, igaz kell hozzá egy óra. Feleségem vissza tudott menni dolgozni. Az illetékesek szerint, ha úgy kívánja a főnökség jelentősen javult állapotom. Amikor először vizsgáltak a "főorvos" kérdése volt: Mi a panasza? Válaszoltam, hogy sajnos még nem tudok dolgozni. A megjegyzése a "kedves főorvosnak" az volt: az nem panasz. Tehát: javultam - fele lesz az ellátásom. Január óta már nem vagyok nyugdíjas sem. Nem kaphatok nyugdíjas jegyet sehol. Ezek szerint inkább döglöttem volna meg akkor? Nem, majd szép lassan és még meg is forgatják bennem a kést! A sok irigy embert nehéz elviselni. Vannak jó páran akiknek nem szempont az, hogy más hogyan boldogul.”
 • 38. uff33 2012. november 25. 12:55
  „900-an a megyében. Csongrád megyében az új rendelkezés alapján október végéig 900 módosító határozatot adott ki az RSZSZ. Ebből közel 700 ügyfél rokkantsági ellátásának emelkedett az összege, vagyis az új döntés kedvezőbb a számukra. ezt valaki el is hiszi? hisz a jogalkotonak nem az volt a célja hogy minnél tőbb rokkant minnél tőbb pénzt kapjon. kőnyőrgőm legalább 1 valaki irjonmár1 pár joszót vagy kőszőnetet aki jobban járt a700 bol”
 • 37. Besenyő_Pistabácsi 2012. november 25. 12:00
  „Nem lesz esetleg egy emlékeztető arról amit a kampány idején hangoztattak, hogy 2011 a megújulás, 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 a gyarapodás éve lesz!
  Mi a POLGÁROK, eddig még csak a lefelé vezető verzióját ismerjük az összes hangzatos kampány szlogennek!
  Eddig 36 fajta új adó (az adózás egyszerűbbé tételének ígéretével szemben), kb. fél millió munkahely megszűnése (1 millió új munkahely teremtésével szemben), áremelés minden szinten, (Áfa, az üzemanyagok jövedéki adójának emelése csökkentés helyett) és a megszorítás megszorítás hátán és még hosszasan lehetne még sorolni ezt a remek munkásságot.......”
 • 36. Linka11 2012. november 25. 09:45
  „Az általános rossz Magyarországi viszonyokat figyelembe véve nem nagyon értem,hogy a kormányzatnak mért fáj
  ha esetleg egy nyugdíjas vagy rokkant nyugdíjas talál valami legális lehetőséget arra,hogy ne a nyomorult kis nyugdíjából haljon éhen.Hanem, esetleg valami kevés pénzt is keres mellé.Lassan oda jutunk,ha valaki nem az éhhalál
  ellen küzd arra már gyanúsan nézünk. Minél nagyobb a szegénység annál jobb és rugalmasabb szociális hálót kéne fonni.A mai kormányok folyamatosan azokon ütnek akik a leg védtelenebbek,mert azok nem tudnak vissza ütni.
  -Ha azt mondtuk,illetve ő mondta saját magukról a Gyurcsány kormány,hogy hazudtunk reggel este stb. Akkor az
  Orbán kormánynak önkritikusan azt kellene harsogni ,hogy azt se higgyétek el amit kérdezünk emberek !! A mi érdekünk nem a ti érdeketek mert az senkit nem érdekel !!”
 • 35. uff33 2012. november 25. 09:34
  „szeretett vezrírünk megmondta SENKIT MEMHAGYUNK AZUTSZÉLÉN.lehet azt gondolta hogy a erőseket magukkalviszik a gyengéketmeg belerugdossák az árokba és kőzmunkásokkal huzatnak rájuk 1kis főldet ???”
 • 34. uff33 2012. november 25. 09:21
  „sovány vigasz hogy dolgozhat és mivan akkor ha nembir mivel azértvan leszázalékolva ?ő hogy fog megélni 42000ft.bol ?papiron hiába javult az állapota a papir mindent elbir.ha meg nemtőrvényes a dolog akkor átirják a tőrvényt és minden oké. hisz jogászok vezetik az országot.”
 • 33. Kicsinyuszi 2012. november 25. 06:17
  „Bényi Krisztina remélem tisztában van vele, hogy gusztustalan férgek!
  Nem a cigányságot kellene pénzzel tolni, hiszen nagy részük életében egy percet sem dolgozott, csak lopott, hanem az eddig tisztességesen adózó MAGYAR állampolgárokat kellene segíteni!!!!”
 • 32. vári 2012. november 25. 00:40
  „Qllancs , ALBERT
  A számból vettétek ki a szót.
  Ja, dolgozhat... de hol?!”
 • 31. bambulla 2012. november 25. 00:23
  „azoktól kéne megvonni akik jogosulatlanul kapják
  de az persze nem fog megtörténni
  hallottam egy vendéglátós ismerőstől, hogy a cigi forgalmazás narancsos kezekbe kerül
  és mit ad isten a 3%-os árrést felemelik 10%-ra hogy tudjanak keresni vele
  40%-os szeszeket meg egy azaz egy nagyker cég szállíthatja majd az országban
  hogy jön ez ide?
  úgy hogy itt nem fog igazságos teherviselés lenni soha”
 • 30. aperten 2012. november 25. 00:08
  „Kevés kivételtől eltekintve a rokkantak állapota nem javulni, hanem romlani szokott.
  Új minősítési rendszert vezettek be ez év február 14-től, a 7/2012(II.14) NEFMI rendelettel.
  Ez brutálisan embertelen módon megszigorította a betegségekre adott egészségkárosodási értékeket.
  Ugyanazon betegségeket lényegesen kevesebb százalék egészségkárosodással véleményeznek a új szabály szerint.
  Ezért változatlan, vagy esetleg még rosszabbodó tényleges állapottal is kevesebb egészségkárosodási értéket állapítanak meg legtöbb esetben. Papíron a kevesebb százalék össz egészségkárosodás állapotjavulás illuzióját mutatja.
  Ezzel trükközött az állam. Miközben a rokkantakat csalózta, ő maga csalt.”
 • 29. x 2012. november 24. 23:23
  „27. tucat 2012.11.24. 20:13
  "...ez a környezetünk, az életterünk. Jórészt magunknak teremtjük: a gondolatainkkal. ..."
  Fején találtad a szöget!”
 • 28. JABBA 2012. november 24. 23:10
  „20. Szofja 2012.11.24. 15:38

  Már nincs APEH. Amúgy hol lehet ennyit keresni rokinyugdíj mellett?

  Nekem volt vállalkozásom, de vissza kellett adnom, mert a szeretett vezérünk megtiltotta a munkát a járandóság mellett. (Max a mindenkori minimálbér 3 havi 150%-át lehet keresni pluszban)”
 • 27. tucat 2012. november 24. 20:13
  „Egy ismerősöm hosszú évek óta egy írást hord magával az okmányai között, melyben nyomatékosan kéri, hogy senki se nyújtson neki semmiféle segítséget, ha baleset éri, vagy rosszul lesz az utcán, azaz a "saját felelősségére elutasítja" az amúgy még ilyen esetben az embereket megillető helyszíni és sürgősségi ellátást is. A járulékot fizeti, a TB-számlája rendben, mert törvénytisztelő, de orvoshoz sem jár, bár lenne oka rá. Azt mondja, nem kér annak a társadalomnak az álszent, forintosított segítségéből, amely a szolidaritást törvényekben és rendeletekben tiltja (az élet minden területén immár, valóban), mert, mint a piszkálódásaim folytán hangoztatja, egy civilizált, ráadásul önmagát a keresztény jelzővel kitüntetve dicsekvő társadalomnak kötelessége (lenne) gondoskodni a bármilyen okból rászoruló, elesett emberekről. Ezzel szemben igyekszik magából a szolidaritás maradványait is kitakarítani. Hatékony segítséget kap ehhez a hatalomtól is, például ismét felbukkant a "társadalombiztosítási potyautasok" zavaros fogalma is, amely, nem mellesleg úgy tűnik, nem is a jelenlegi hatalmasok találmánya, hiszen már a harcos (a szláv eredetű neve, rá nézve, úgy vélem, igen találóan ezt jelenti) Vojnyik asszonyék is nyomultak ezzel a csatakiáltással az egészségügyi ellátórendszer "reformja" kapcsán. Mily különös: sikerrel, mert az istenadta (elsöprő többsége) felhorkant, és gyanakvó pillantásokkal röntgenezett mindenki mindenkit, hátha ellökdöshet pár birkát a vályútól.

  Érdekesek az alant olvasható, néhol szívszorító sorstörténetek. Csak hát, a lőtéri kutyát se... Sajnos. Ahogy eddig sem. Ez egy ilyen ország. Marad is, ha ugyan nem zuhan tovább. Nem elsősorban gazdaságilag látom ennek a veszélyét, az már csak mellékhatása a folyamatoknak. Globálisan is. Mert ami a fejekben, lelkekben, az van kívül, körülöttünk is. Gondolatokban, szavakban, gesztusokban, mimikában, tettekben, hajléktalanokban, koldusokban, betegekben, (mű)tárgyakban, tisztaságban, szennyben, utcanevekben, intézménynevekben is. És mindez hatalmas erővel, egyenesen és tekervényes utakon is visszahat a fej- és lélekbeli állapotainkra, mert ez a környezetünk, az életterünk. Jórészt magunknak teremtjük: a gondolatainkkal.

  Jó éjszakát!”
 • 26. queenmargareth1 2012. november 24. 18:32
  „20. Szofja 2012.11.24. 15:38 Már nincs APEH édes...
  hol dolgoznak jó rokkantnyugdíj mellett?Megkérdezhetem?érdekelne..”
 • 25. Besenyő_Pistabácsi 2012. november 24. 17:29
  „Emberek ha már több hozzászólásban felmerült a 2014 es választás. Azt nem árt tudni, hogy "Ha a választással meg lehetne bármit változtatni, akkor nem engednék meg nekünk." /Mark Twain/ Ennyi........”
 • 24. aquila0126 2012. november 24. 17:13
  „"Remélem aki rájuk szavazott az nem panaszkodik"
  Csak nyugodtan panaszkodjon hiszen ő is emberből van, de 2014-ben ne felejtese el korrigálni a korábbi hibás döntését!”
 • 23. anya5353 2012. november 24. 16:08
  „A fent leírtakhoz hasonló egészségi állapotot kívánok a járandóságot megállapítóknak!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalmaszál – 25 éves korig

Az Orbán-kormány 2 és fél évének egyetlen, munkavállalókat segítő törvénymódosítása volt a pályakezdőkre is vonatkozó járulékkedvezmény. Tovább olvasom