Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

800 vállalkozás fizet a zene után Csongrád megyében

Csongrád megye – Egyre több üzletember látja be, hogy jogdíjat kell fizetnie, ha üzletében vendégei rádiót, műsoros CD-t hallgathatnak, vagy tévét nézhetnek. Tavaly 18 ezer 296 hazai vállalkozás kapott jogdíjfizetési értesítőt az Artisjustól, amelynek bevétele 13,3 milliárd forint volt.
Magyarországon 18 ezer 296, Csongrád megyében 799, Szegeden 305 vendéglátóüzletet üzemeltető vállalkozás kapott jogdíjfizetési értesítőt 2012-ben az Artisjustól. A szerzői jogi szabályozás ugyanis kimondja: minden egyes zenei felhasználásért jogdíjat kell fizetni – így oszlanak meg az alkotás költségei. Bárhol is szól a rádió, fodrászatban, benzinkúton, strandon, pékségben, érvényes a jogdíjfizetési kötelezettség – ezt sokan nem tudják, és meglepetésként éri őket egy-egy ellenőrzés.

Tóth Péter Benjámin, az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kommunikációs igazgatója másfél éve azt nyilatkozta lapunknak, hogy a szervezet munkájának érthetőbbé tételére nem fordítottak elég figyelmet, ezért bevezették a szórólapokon és internetes oldalon való tájékoztatást is, amelyben a jogdíjak felosztásáról és a szervezet működéséről adnak számot.

Ha lemezről szólnának, utánuk is fizetni kellene az Artisjusnak. Illusztráció: delmagyar.hu
Ha lemezről szólnának, utánuk is fizetni kellene az Artisjusnak. Illusztráció: delmagyar.hu

90 százalék önként fizet

Nemfizetés esetén először emlékeztetőt küldünk, és csak ezt követően kerül sor a jogérvényesítésre. Ilyenkor is van még lehetőség az önkéntes teljesítésre, de ezt már eljárási költségek is terhelhetik, ezért azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy határidőben fizesse be a jogdíjat. Ha ezt valamilyen váratlan körülmény miatt nem tudja megtenni, jelezze a területi képviselőnknek, hogy például részletfizetéses könnyítést tudjunk biztosítani. A statisztikáink egyébként azt mutatják, hogy a beérkező jogdíj több mint 90 százaléka önkéntes teljesítéssel folyik be az Artisjushoz, tehát eléggé magas a jogtisztán működő vállalkozások száma Magyarországon – mondta Tóth Péter Benjámin.

– Munkatársaink tapasztalata, hogy a zenét szolgáltató vállalkozások túlnyomó része ismeri a jogdíjfizetési kötelezettséget, és azzal is tisztában vannak, hogy a jogdíj a zenei alkotók fizetése. Abban már nagyobb a bizonytalanság, hogy ezt a fizetési kötelezettséget valóban a zeneszolgáltatás ellenértékének tekintik-e vagy adónak. Itt még mindig nagy az elmaradás, de már komoly javulás érezhető ezen a téren is – mondta most a kommunikációs igazgató. Az Artisjus tarifatáblázata meglehetősen sokszínű: a zenés vendéglátóhelyek és üzletek például fix összeget fizetnek, amelynek nagysága függ a szolgáltatás színvonalától.

– Egy 40 négyzetméteres szegedi belvárosi ruhaüzletnek havonta kell 2128 forint plusz áfa havi szerzői jogdíjat és 617 forint plusz áfa havi előadói és kiadói jogdíjat befizetnie, ami napi lebontásban 91 forint 50 fillért jelent. Egy este 22 óráig nyitva tartó, 100 fő befogadóképességű szegedi étteremnek már 830 forintos napidíjat számolunk fel – magyarázott az eltérő fizetési kötelezettségekről Tóth Péter Benjámin. Megtudtuk: ha egy vendéglátóegységben vagy egy üzletben tévé és rádió is van, az üzemeltetőnek csak egyszeri jogdíjfizetési kötelezettsége van. Ugyanez a helyzet a megvásárolt műsoros CD-kel is: ha az üzemeltető kifizette üzlete után a havi jogdíjat, szabadon hallgathat bármilyen jogtisztán megvásárolt zenei CD-t. Műsoros DVD-t ugyanakkor kizárólag a forgalmazó engedélyével vetíthet üzletében.

Az Artisjushoz tavaly 13,3 milliárd forint érkezett be jogdíjakból, amelyek 82 százaléka vándorolt az alkotókhoz. Az Artisjus működésének finanszírozásáról a szerzők döntenek: az egyesületnél évente megközelítőleg 2 és fél milliárd forint marad, ami a nyugat-európai átlagnak megfelelő arány. Az Artisjus munkatársai a különböző régiókban járják a településeket, figyelik az internetet és a reklámokat, hogy hol nyílt olyan vállalkozás, ahol nyilvános zenehallgatás is történhet.

Olvasóink írták

 • 14. Nagyonbéna 2013. július 29. 22:48
  „Egy egyesület, milyen alapon szed adó jellegű díjat? Ki és milyen alapon határozta meg a díjakat? Mert ezt törvény nem szabályozza? Talán törvényi felhatalmazás mögé bújva azt gondolják azt tehetnek amit akarnak. Az Artisjus nem hatóság, így nem is bírságolhat. Maximum felügyeletet gyakorolhat.
  Egyszerűen küldje el mindenki őket melegebb éghajlatra. Azért kíváncsi lennék egy próba perre.”
 • 13. youhitmewehityou 2013. július 29. 21:26
  „tapasztalatból mondom, hogy ezek egy nagy rablóbanda!!!tőlünk még akkor is pénzt akartak szedni mikor már a kávézó nem is üzemelt, sőt van ismerősöm akinek a szórakozóhelye már hónapok óta zárt volt és akkor is számláztak keményen..”
 • 12. sorpocak 2013. július 29. 21:02
  „Na, hogy is van?
  A rádiók,tv-k befizetik a jogdíjakat. Én, megveszem a cd-t,dvd-t, pendrivot jogdíjfizetéssel!Ha saját magam akarok a saját jogdíjas cd-m re zenét szerkeszteni, azután mit kapok?Semmit, csak esetleg, ha eladom, büntetést!Ez az artisjus egy hatalmas magyar csalás!Ez is már csak a 3% alattira megy.Ha egy rádiót hallgatok, akkor azok fizetnek a szerzői jogokért. Amikor én az autóban, vagy buszon hallgatom, fizessek még egyszer, hiszen ezt már egyszer kifizették!De, ha bicajozom és a saját mp3-n hallgatom a zenét én is fizessek, hiszen már az mp3 lejátszó megvételekor fizettem a jogdíjat!Mint a hordozható adathordozók megvételekor is! Szemét, rothadt népség ez!”
 • 11. Rapcat 2013. július 29. 18:54
  „Akkor hamarosan a magánszemélyek is számíthatnak erre a jogdíj fizetésre, ha kihallatszik az utcára a zene? Köszi szépen, úgy néz ki, lehet még lehúzni rólunk pár bőrt...”
 • 10. .suhym. 2013. július 29. 17:33
  „Már bocs, de ez hosszú évtizedek óta így van, és midig gond volt belőle. Sokan nem fizették és ez "csípte" a művészek szemét, mert véleményük szerint sok pénztől estek/esnek el”
 • 9. Mike3 2013. július 29. 14:44
  „A rádió állomások gondolom kifizették a jogdíjat a zenék után, amiket játszanak. Miért is kell az üzleteknek mégegyszer megtenni ezt? Nagyon érdekelne a jelenet, amikor az artistjus ügyintézője felhívja Bruce Springsteen menedzserét a havi jogdíj bevétel átutalását intézendő...”
 • 8. Trollmacsi 2013. július 29. 14:34
  „<moderálva>”
 • 7. azbest 2013. július 29. 14:03
  „Azt persze nem reklámozza az artisjus, hogy a jogtulajdonosoktól is végik a jogdíjat. Hogy is volt az, hogy nem engedték a Universal kiadónak, hogy a saját zenéiket kivegyék az artisjus rendszerből és saját maguk üzemeltessenek zenegépeket közvetlenül? Az artisjus mondvacsinált indokkal nem engedte és újabb évig élősködik rajtuk.
  Forrás:
  http://index.hu/belfold/2013/05/30/zenet_csak_az_artisjustol/
  http://444.hu/2013/05/30/megszivat-bennunket-az-artisjus/
  http://index.hu/kultur/zene/2013/06/18/per_lehet_az_artisjus_ellen/

  "jogdíj a zenei alkotók fizetése"
  Aham, persze. Néhány bennfentes kaszálja le a pénz javát, miközben ők hatóságot játszanak. A dörzsöltebb feltörekvő ifjak már úgy próbálnak szeletet hasítani a tortából, hogy ingyen mellékletként osztogatják a cd-ket, csak hogy a darabszám után busás részesedést kapjanak a milliárdos üzletből.”
 • 6. xanadu 2013. július 29. 13:21
  „Miért is kellene fizetni, ha (bizonyíthatóan) CSAK közszolgálati vagy kereskedelmi (azaz ingyenesen fogható) műsor megy a rádión vagy tv-n? Inkább jutalékot kellene kapnia, hogy saját készülékén, saját energiaköltségén járul hozzá a műsorterjesztéshez!”
 • 5. eternette 2013. július 29. 11:51
  „A művészkék mégis sírnak az alacsony bevételük miatt. Soha nem lennék képes besúgói munkára.”
 • 4. queenmargareth1 2013. július 29. 10:58
  „szemétség...”
 • 3. majzik 2013. július 29. 09:58
  „Szóval a spiclik járják a kocsmákat ! Tekintsük ,,házmester " effektusnak 1944-ből !

  Nem mellesleg a ,,jogvédők" cirka ötven éve nyomtak valamit és a mai napig ezekből élnek ! Bródy János és Konc Zsuzsa pl. !”
 • 2. helsinkirokker 2013. július 29. 08:01
  „Egy dédelgetett orbitális csalás az egész. A pendrive-om után is jogdíjat kap Presser Gábor?!?! Na húzzunk már melegebb éghajlatra. Egy kis vérlázítás, tessék:

  http://homar.blog.hu/2010/07/07/zuzzuk_be_az_artisjust”
 • 1. KamuNeni 2013. július 29. 07:50
  „Persze ha ez nyugaton is igy lenne akkor mas lenne, De ez, mint sok minden mas sarc egy magyar torveny.

  Mashol nem igy van. Ez semmi mas mint ado ami spekulaciora es rossz indulatra epul. Egy taxis nem hallgathat radiot a nyitott kocsi ablaknal, mert hatha valaki elmegy mellette es meghallja es epp ott egy ado ellenor es akkor mar ott is a buntetes, mert mas is hallhatja a radiot es akkor mar szolgaltatasnak minosul.

  Ha csak a taxis hallja akkor nem kell ugye fizetni, mert az mar szemelyes hallgatas.

  Ugyanez vonatkozik ha egy eskuvot csinalsz. Vagy egy barati osszeruccanas van. Ha zene van akkor az mar szolgaltatas.
  Ez az egesz meg semmi mas mint CSALAS az allam reszerol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A takarékszövetkezetek önállóságának visszaállítását ígéri az MSZP

Ősszel a takarékszövetkezetek integrációját megszüntető semmisségi törvényt terjesztenek a parlament… Tovább olvasom