Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

90 ezer forintból él egy óvónő

Szeged, Magyarország - Jövő év áprilisában dől el, hogy szeptembertől vagy csak 2014 januárjától kapják-e meg az életpályamodellhez kapcsolódó béremelést a pedagógusok. A jelenlegi nettó átlagkeresetük alig több mint 100 ezer forint.
– A bruttó 7600 forintos osztályfőnöki pótlékkal együtt 112 ezer 300 forintot kapok kézhez. Ezzel megelőzőm a közvetlen kollégáim nagy részét – mondta egy neve elhallgatását kérő szegedi középiskolai tanár. Nem akart névvel szerepelni, azt kérte, még az oktatott tantárgya is maradjon titokban, szégyelli, hogy közel 20 éves karrierje után mindössze ennyit kap. Megírtuk: ezen javított volna a 2 éve beharangozott életpályamodell bevezetése, ami a tanárok béremelésével járt volna. A Magyar Közlöny legfrissebb közleménye szerint áprilisban jelenti be a kormány, hogy szeptembertől vagy 2014 januárjától valósul meg a béremelés. A határozat alapján a béremelés csak akkor valósul meg 2013. szeptember 1-jén, ha a jövő évi makrogazdasági és költségvetési feltételek lehetővé teszik. Az életpályamodellben a tervek szerint egy kezdő tanár fizetése 180-190 ezerre nőne.

A Workania álláskereső portál által működtetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből kiderül: jelenleg Magyarországon az oktatás, képzés, tudományos kutatás területén a havi bruttó átlagfizetés 163 ezer forint. Ennek a nettója 106 ezer forint, vagyis egy pedagógusnak átlagosan napi 3500 forintból kell megélnie. A nemzetgazdasági nettó átlagkereset ennél nagyjából harmadával több, 140 ezer forint körül van. Legkevesebbet a tanárasszisztensek keresik, havi 113 300 forintot. Az óvodában és művészeti iskolában dolgozóknak ebből nagyjából 90 ezres nettójuk marad, az asszisztensek mindössze 72 ezret, a minimálbérnél alig tízezerrel kapnak többet. A Workania a közleményben megjegyzi, hogy bár a pedagógusokat egységes bértábla alapján fizetik, a bérek nagysága mégis egyénfüggő: a ledolgozott évek száma, az intézmény minősítése, valamint az oktató szakosodása és képzettsége is befolyásolhatja a havi keresetet.

* * *

Eredeti tervek

Két éve születtek az első elképzelések a modellről, akkor különböző fokozatokat állapított meg az oktatási államtitkárság. A Pedagógus I. fokozatba kerülés feltétele a gyakornokság lezárását jelentő minősítő vizsgán való megfelelés, míg a Pedagógus II. fokozatba kerüléshez minősítés lett volna szükséges az akkori elképzelések szerint. A gyakornokok kötelező óraszáma tanítók és tanárok esetében 19 óra, óvodapedagógusok esetében 27 óra, alapbérük 180 ezer forint. A mesterpedagógusi fokozat elérését a szakvizsgához kívánták kötni, továbbá 14 éves munkaviszonyhoz, valamint a második, kiváló minősítéshez. Tudóstanár az lehetett volna, aki PhD-fokozattal és legalább 14 éves pedagógiai gyakorlattal rendelkezik, és megszerezte a második, kiváló minősítést. A mesterpedagógusi fokozatot elért pedagógus legkisebb alapfizetése a gyakornoki alapfizetés duplája. A tudóstanár minimális alapbérét a Pedagógus I. alapbérének 220 százalékában állapították volna meg.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. la-za 2012. október 31. 08:37
  „60.bambinaXX 2012.10.30. 19:15

  Kedves, bambinaXX!

  Sajnálom, hogy a szövegértelmezési nehézségeid miatt te nem tudsz nekerülni a felsőoktatásba, így nem tudod megtapasztalni azt, amit leírtam. Nem muszáj elhinni, attól függetlenül igaz. A kutató szakosoknak jóval kevesebb órájuk volt, mint a tanár szakosoknak. Nem volt olyan tantárgyuk, ami más lett volna. Együtt jártunk órákra, együtt készültünk a vizsgákra. Hihetetlen? Csak neked...... Még egyszer: puszika! :)”
 • 64. nobody13 2012. október 31. 08:28
  „Sajnos egy csodálatos pedagógusomat kihagytam a felsorolásból: Rikker Benedeknének hívták.”
 • 63. nobody13 2012. október 31. 06:49
  „43-ra: nem bizony... Azaz nem itt. Valaki lejjebb megjegyezte, hogy egy kedves fórumozó társam és én sikertelen iskolai szereplésünk alapján nyilvánítunk véleményt. Nos, az ő nevében nem beszélhetek, a sajátomban igen.
  Igen, valóban annak alapján nyilvánítok véleményt.
  6-7 évesen falusi iskolában kitűnő, ritka fürge észjárású tanulónak bizonyultam. Beköltöztünk városba, bekerültem egy olyan iskolába, ahol a tanerő fele alkoholista volt, egy rész kiábrándult, a maradék 2-3 kiváló pedagógus. Kaptunk osztályfőnöknek egy fiatal nőt, a matematikát is ő tanította. Azaz kellett volna, de jobban el volt foglalva a gyerekszüléssel meg a karrierépítéssel. Nem részletezem, de a lényeg: abból az osztályból (26 fő, egy sem cigány, teljesen átlagos gyermekanyag, tanítható, normális, nem magatartászavaros) hárman szereztünk középiskolai érettségit, kettő diplomát. Velem együtt mellettem hullottak el a "tanárnő" egójának áldozatai (köztük olyanok, akik megyei tanulmányi versenyeket nyertek más tantárgyakból), senki nem törődött velünk. Gimnáziumban pályaválasztó tanácsadó a klikket fogadta otthon, nekik volt pályaválasztás, a plebssel (köztük velem) elfelejtette közölni a problémás részleteket. Akkor szépen kihúzták alólunk-alólam az álmainkat, perspektívát nem kaptunk, semmit nem ajánlott, pár évvel később mondta egy pszichológus a klinikán, ahová dolgozni kerültem, hogy hát mehettem volna ennek meg ennek... Nem mondták? Nem. Mindenről lecsúsztam, a nem hétköznapi képességeimmel, tehetségemmel. Igen, akár tanár is szívesen lennék, akár 90 ezerért is, de 30 éves koromra beleroppantam, belerokkantam az egészségügy három műszakba, és "hála" a megalázó fizetésnek, esélyem sem volt, hogy esetleg beüljek az iskolapadba, pedig isten látja, hogy akartam, de mivel volt szakmám, sehol sem tanulhattam ingyen.
  Más. Ismerősöm lányának matektanárnője... Nyílt titok volt, hogy pénzért készíti fel a diákokat célzottan az adott dolgozatokra "korrepetálás" címén... Nem tanulni tanította meg őket, hanem eladta a dolikat, vélem, a mai napig csinálja.
  Szóval elnézést kérek minden lelkiismeretes tanártól, nevelőtől, de valóban kevés pozitív példa van előttem, ami meg van, az jórészt azóta nyugdíjba vonult, idősebb pedagógusokra vonatkozik. Ja, és én emlékszem az általam nagyra becsült óvónőkre, tanárokra, sorry, kiemelem, megérdemlik - Szőllősi Julianna óvónő, Serédiné tanítónő (1.-2. osztály), dr. Béres Endréné nyelvtanár, Kis-Hajdú Terézia matematika-tanár, dr. Komjáthy Sándorné magyartanár, Antonjuk Alexander nyelvtanár. Ők tudtak nevelni is, miközben tanítottak.”
 • 62. la-za 2012. október 31. 01:14
  „60.bambinaXX 2012.10.30. 19:15

  Béna vagy.........van ilyen.....pusszi.... :)”
 • 61. la-za 2012. október 31. 00:37
  „60.bambinaXX 2012.10.30. 19:15

  Mit mondjak erre? Nehéz,mi? Ehhez tanulni kéne...

  Irreveláns tapasztald meg......”
 • 60. Lokálpatrióta 2012. október 30. 23:45
  „A feleségem egy szakközépiskolában tanít, ahol szakmunkásokat is tanítanak. A legszomorúbb az, hogy ö 5 év egyetem után megszerzett diplomával lassan annyit keres, mint amennyi egy frissen végzett szakmunkásnak elöírt szakmai minimálbér... na ez a baj...”
 • 59. bambinaXX 2012. október 30. 19:15
  „50. la-za!! Ezek szerint TE csak azt tudod, h milyen közös óráitok voltak, arról fogalmad sincs, hogy a kutató szakosoknak MÉG mennyi más is volt. Érdekes, ha oda jártál és mennyire tájékozatlan vagy..
  bár ez a cikk szempontjából irreleváns.”
 • 58. roxper 2012. október 30. 16:37
  „58.
  Sokat érsz vele ha ennyire begyepesedett fejű vagy. Tudhatnád, hogy nem minden a pénz, csak jó ha van.”
 • 57. mackópajtás 2012. október 30. 16:18
  „27. picipest 2012.10.29. 11:37
  "csak egy történelem-magyar szakot végezz el,de komolyan, neked biztosan könnyen megy, hiszen hatalmas az eszed.aztán jöhetsz tanítani száz nettóért.."

  Kb most ennek majdnem a dupláját keresem + szolgálati autó, egy sima érettségivel és némi önképzéssel. Akkor minek erőltessem meg magam ha jóval kevesebb munkával több pénzt csinálok? Tanár ismerősöm mondta nekem azt ,hogy "büfészak", mert nekem valóban nincs tapasztalatom ebben ,de hiszek neki ha már oda járt. Az már más kérdés, hogy van akinek még ez is meghaladja a képességeit és írkálja, hogy húúú de így-úgy nehéz...”
 • 56. csmano 2012. október 30. 13:59
  „Nyugi van itt pénz, a Parlament most vett Ferrari kis traktort 10 millióért.

  A sok háborgó kommentesnek pedig ajánlom a fejlett társadalmak alaptételét, minél tovább tanulsz annál többet keresel.
  Ezt kellene megérteni, hogy aki 5-10 évet tanult, hogy tanár legyen az ne keressen kevesebbet mint egy pesti kukás.
  Igen is meg kell fizetni a tudást, és akkor a tanulás ismét érték lenne ebben a társadalomba is.
  Csak sajnos most nem így van, mert mindenki azt látja, hogy sógor koma jó barát jut előre, és nem az aki ért az adatt dologhoz.”
 • 55. lamatic 2012. október 30. 12:54
  „Csináljon úgy mind győzike.....nem az a baj hogy ő keres keveset hanem hogy mindenki kivéve a tudjátok kiket és a csalókat.....”
 • 54. NP1 2012. október 30. 12:12
  „M.Aurelius 2012.10.30. 10:25

  "Sok az alkalmatlan a pedagógusok között." - és sok az alkalmatlan a villanyszerelők, filozófusok, pipafaragók között is....”
 • 53. norad 2012. október 30. 11:15
  „Aurélius
  ...és még egyre több lesz... Mert megérdemli ez az ország!
  Hülye az, aki ma Magyarországon pedagógusnak tanul. Az elhivatottság az időseket még ott tartja, azok lassan kikopnak, aztán jön a nagy semmi. A fiatalok, ha van eszük máshoz kezdenek, én biztosan megtiltanám a gyerekemnek, hogy tanár legyen. Elhivatottságból, lelkiismeretből nem élünk meg. Ráadásul mindenki beléjük törli a lábát, politikus, szülő, gyerek... S mindezt tűrni éhbérért...”
 • 52. M.Aurelius 2012. október 30. 10:25
  „Sok az alkalmatlan a pedagógusok között.
  Ismerek olyan tanárnőt aki addig szekálta az elsős kislányt, míg az cukros nem lett.
  Volt olyan villanyszerelőket oktató tanár, akinek mániája volt leíratni 500-szor pld.: "Ne az ablakot bámuld, hanem a táblát, mert hülye maradsz", és ehhez hasonlókat, heti rendszerességgel. Az osztályból nem is gyakorolja 5 %-nál több tanuló a szakmát.
  Ha kell, a neveket is ideírom.”
 • 51. la-za 2012. október 30. 07:26
  „49.nie 2012.10.30. 05:54

  "Kit is kényszerítettek arra, hogy pedagógus legyen a tanárok és tanítók közül? Sok ember kevesebből él. Az intézmény vezetők is ennyit visznek haza? Ők is pedagógusok?!
  UI: Sok ember jóval kevesebből él, kedvezmények nélkül."

  Erre csak annyit tudok reagálni, hogy ha a hülyeség fájna, te üvöltenél....”
 • 50. la-za 2012. október 30. 07:22
  „40.bambinaXX 2012.10.29. 19:06

  Baromságot írsz! Hogy te most mit tanulsz, nem érdekel. Én 2002-től jártam a TTK-ra. A mintegy 300 fős évfolyamban voltak kutató, egy- ill, kétszakos tanár ill. 3 éves főiskolások is. Az utóbbiakat leszámítva minden egyes szakmai előadáson együtt voltunk, a gyakorlatokon külön, de az óraszámunk azonos volt....ehhez jöttek hozzá a tanár szakosok általam leírt órái.
  Ha valamiről nem tudsz vagy nem értesz hozzá, akkor kár megszólalnod....”
 • 49. nie 2012. október 30. 05:54
  „Kit is kényszerítettek arra, hogy pedagógus legyen a tanárok és tanítók közül? Sok ember kevesebből él. Az intézmény vezetők is ennyit visznek haza? Ők is pedagógusok?!
  UI: Sok ember jóval kevesebből él, kedvezmények nélkül.”
 • 48. nie 2012. október 30. 05:54
  „Kit is kényszerítettek arra, hogy pedagógus legyen a tanárok és tanítók közül? Sok ember kevesebből él. Az intézmény vezetők is ennyit visznek haza? Ők is pedagógusok?!
  UI: Sok ember jóval kevesebből él, kedvezmények nélkül.”
 • 47. nie 2012. október 30. 05:54
  „Kit is kényszerítettek arra, hogy pedagógus legyen a tanárok és tanítók közül? Sok ember kevesebből él. Az intézmény vezetők is ennyit visznek haza? Ők is pedagógusok?!
  UI: Sok ember jóval kevesebből él, kedvezmények nélkül.”
 • 46. allegro 2012. október 30. 00:31
  „90 ezer-ből élnek nagyon sokan. Ez akkor is messze méltánytalanul kevés, ha mindene megvan az embernek, nemhogy ebből az összegből teremtsd elő a házad, berendezéseit, ruházkodj, vegyél könyvet, sportolj, a kultúrára is áldozz, vegyél ajándékokat, közlekedj, menj orvoshoz, gyógyszertárba, tanulj, fizesd a saját tandíjadat, fizesd a gyerekeidét, fizess a kutyád után, járulj hozzá a közhöz, fektess be, takaríts meg, fogyassz még többet, vegyél fel hitlet, törleszd kamatostól stb.

  Mindehhez azután a fejünkhöz vágják, hogy fel ne vegyél hitelt (nem is adnak már) még gyaláznak is hozzá mert a nép a hülye, nem tud a pénzzel bánni, nincs pénzügyi kultúrád..fizess még több adót..
  Ha összeáll két nettó 90 ezres ember, még az is kevés minderre.
  Fejlett pénzügyi kultúrával rendelkező országokban a fizetések nem itt tartanak ugyanazért a munkért..pedig egyenlő munkáért egyenlő bért, ennek már EU alapelvnek kellene lennie!”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőövet dob az állam a településeknek

Üdvözlik a polgármesterek Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését, miszerint az állam 1956 önkormányzat 612 milliárd forintnyi adósságát veszi át. Tovább olvasom