Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

A 2011-es természeti katasztrófák kerültek eddig a legtöbbe

A tavalyi természeti katasztrófák kerültek eddig a legtöbbe - főként a japán és az új-zélandi földrengés miatt - 380 milliárd dolláros terhet róva a gazdaságra az ENSZ szerint.
Margareta Wahlstrom, az ENSZ-főtitkárnak a természeti katasztrófák kockázata csökkentéséért felelős különmegbízottja szerint a 380 milliárd dollár kétharmadával magasabb a korábbi rekordévben, 2005-ben kiszámított összegnél. Hét évvel ezelőtt az Egyesült Államok déli részén pusztító Katrina hurrikán okozta a legnagyobb kárt.

2011-ben a földrengések mellett a thaiföldi áradások és más országokban jelzett katasztrófák is hozzájárultak a rekord anyagi károkhoz.

"A legfőbb jelzés, hogy ez egy növekvő, mégpedig nagyon gyorsan növekvő trend emelkedő gazdasági veszteségekkel" - mondta Wahlstrom, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy a halálos áldozatok száma csökken annak köszönhetően, hogy sok országban fejlesztették a vészjelzések rendszerét és az óvintézkedéseket. "A katasztrófák anyagi terhei viszont komoly fenyegetést jelentenek" - húzta alá.

A szakember szerint a bolygó népességének fele ki van téve természeti katasztrófák veszélyének, mert fenyegetett területeken élnek. Japán például vezeti a gazdasági fenyegetettség listáját, a szigetország második a természeti katasztrófák kockázati rangsorában.

Wahlstrom méltatta a távol-keleti ország felkészültségét, de szerinte így is vannak tanulságai az egy évvel ezelőtti Richter-skála szerinti 9-es erejű földrengésnek és az azt követő szökőárnak.

Az ENSZ-megbízott szerint a katasztrófák kockázatát világszerte növeli az éghajlatváltozás, a természeti források kiaknázása, a rossz földhasználat és a súlyosbodó környezeti gondok. 2050-re a bolygónak 50 százalékkal több élelemre, 45 százalékkal több energiára és 30 százalékkal több vízre lesz szüksége a növekvő lakosság ellátásához: ezek a források azonban már most fogyóban vannak, és kiaknázásuk katasztrófák kiváltója - fejtette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt az RTL csoport nyeresége

Növelte nyereségét tavaly a luxemburgi székhelyű RTL csoport: az adózott eredmény 14 százalékkal 696… Tovább olvasom