Délmagyar logó

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 17°C | 28°C Még több cikk.

A 2014-2020 időszak pályázatairól


A 2017 márciusában meghirdetett 36 pályázattal újabb, megközelítően 354 milliárd forint támogatási forrás került a hazai piacgazdasági rendszerbe. A 2014-2020 programozási időszak egyes operatív programjaihoz kapcsolódó pályázati részterületekről itt olvashat aktuális információkat.
A 17 éve működő IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. tanácsadási, információtechnológiai, kreatív szolgáltatásai mellett pályázatírást, illetve ezekkel kapcsolatos menedzsment tevékenységeket is vállal, amely gyakorlati feladatiban jelentős részt képvisel. A szervezet tudásbázisa folyamatos fejlesztés alatt áll, napjainkig több minősítést is megszerzett. Ezért mint akkreditált tanácsadó szervezet, digitálisan felkészült vállalkozás, és mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által ajánlott pályázatíró vállalkozás dolgozik.

– A pályázatírási megbízásaiban felmerülő Gazdaságfejlesztési és Innovációs-; ( GINOP) Terület- és Településfejlesztési- Operatív Programok (( TOP) és Vidékfejlesztési Program (VP) vonatkozásában csak 2017. március hónapban 36 db pályázati felhívás jelent meg – mondta el Fehér Éva, a vállalkozás ügyvezető igazgatója. A pályázatokban költségvetési szervek és költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek, jogi személyiségű és jogi személyiség nélküli vállalkozások, Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben ügyfél-azonosítóval rendelkezők lehetnek kedvezményezettek.

Az említett 1 hónapos időszak 36 db Európai Uniós pályázata operatív programonként a következőképpen oszlik meg. GINOP 19, TOP 6 és VP 11 db, amelyek mindegyikére jelenleg is benyújtható, vagy hamarosan benyújthatóvá válik a „Pályázati e-ügyintézés felület 2014-2020"-on támogatási kérelem formájában.

A friss megjelenésű GINOP pályázatok a teljesség igénye nélkül feldolgozóipari fejlesztéseket, logisztikai szolgáltatások igénybevételét, a vállalkozások digitalizációját, a társadalmi célú vállalkozások fejlesztését, a vállalkozóvá válást, a munkahelyi képzések megvalósítását és turisztikai fejlesztéseket támogatják a Közép-Magyarországi régió területén kívül eső magyarországi térségekben.

A megjelent VP pályázatok a mezőgazdaságban a tudásbázis gyarapítását és a tudásátadás előmozdítását, ellátási lánc szereplőinek horizontális és vertikális együttműködésének erősítését, genetikai erőforrások megőrzését és fejlesztését, az erdőgazdálkodás hatékonyságának javítását és a természetközeli gazdálkodási módok, valamint szolidáris gazdálkodás elterjedését támogatják a vidéki térségekben és azok településein.

A nem mezőgazdasági tevékenységet folytató mikro-, kis- és középvállalkozások elsősorban a GINOP-ban, a mezőgazdaságban dolgozók a VP-ban, a költségvetési- és költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek pedig a TOP-ban találhatnak megfelelő pályázati konstrukciót.

A GINOP-ban a kedvezményezettek vizionált projektjeikhez esetenként 100, de jellemzően 40-50 százalék vissza nem térítendő támogatással számolhatnak, a fennmaradó részt önerőből és visszatérítendő támogatásból pl. kedvezményes kamatozású kölcsönből, vagy teljes mértékben önerőből finanszírozhatják. A VP-ban és TOP-ban jellemzően 40 és 100 százalék közötti támogatási intenzitás tervezhető.

Egy vagy több különböző pályázatra támogatási kérelem benyújtása korántsem tekinthető egyszerűnek, ugyanakkor a rentábilis feltételek melletti fejlődéshez mindenképpen nagymértékben hozzájárulhat. A pályázatok pontozásos rendszerben meg kell, hogy feleljenek a felhívás szerinti pontozási szempontoknak és tartalmukban, céljaikban egyértelműen hozzá kell, hogy járuljanak az adott pályázat által országos mutatók szintjén támogatni kívánt célok eléréshez.

Csakis mikro- és makroszintű jól megalapozott összefüggésekben érdemes egy támogatási kérelem benyújtását elhatározni, amely a szervezeti célokkal is összhangot kíván meg. Számos alátámasztó dokumentum és átvilágítási folyamat szükséges ahhoz, hogy valóban sikeres legyen pályázási folyamat. A költségvetés előállítása, a kommunikációs terv, a szakmai tartalom létrehozása, illetve ezek és az alapadatok és alátámasztó dokumentumok megjelenítése az elektronikus pályázatkezelési rendszerben mind szigorú szabályok szerint zajlik és jellemzően az útmutatás is előzetes háttértudást feltételez.

A pályázás ugyanakkor ésszerű költségek mellett kiszervezhető a már megfelelő háttértudással rendelkező projektmenedzsmenttel és pályázatírással foglalkozó szervezetekre, amely egyszerűsítheti folyamatot, növelheti a siker esélyét, s melyhez így kíván hozzájárulni az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A halfogyasztás növekedését várják az áfacsökkentéstől

5 százalékra csökkenhet jövőre a halhús áfája. Tovább olvasom