Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A „sima” kenyéren alig van haszon

Csongrád megye - Úgy kezdődik, mint egy süteményrecept: végy 75 deka lisztet! Egy kiló kenyér előállításához tehát viszonylag kevés alapanyag szükséges, mégis vétek a liszt termelői árából következtetni arra, hogy fillérekbe kellene kerülnie a mindennapinak. A pékek a sima fehér kilós kenyéren szinte semmit sem keresnek.
– Liszt, víz, só, élesztő és aszkorbinsav kell egy kiló kenyérhez – mondta Varga László, az egyik Csongrád megyei pékség tulajdonosa és vezetője.

– Az alapanyag ára azonban a kész kenyér bolti árának csak az egyharmada: úgy szoktunk fogalmazni, hogy a végösszeg egyharmadát a hozzávalók, a második egyharmadot a sütés és a szállítás költségei, a harmadikat pedig a munkabérek és a közterhek teszik ki.

Számoljunk! Egy kiló kenyérhez kell 75 deka liszt, annak a nettó ára 64 forint. Hozzáöntünk 3-4 deci vizet, ami körülbelül 3 forintba kerül, 7 forint ára élesztőt, 3 forint ára aszkorbinsavat és 1 forintnyi sót. Csak érdekességképpen: az élesztő kilója 240 forint, az aszkorbinsavé 7500.

Megkelt a tészta, irány a kemence. Archív fotó: Schmidt Andrea
Megkelt a tészta, irány a kemence. Archív fotó: Schmidt Andrea

A 159 forintos kenyér

Több hipermarket akciós kiadványában találkozhattunk 159 forintos kenyérrel. Az egykilós pékáru jól bevált módszer arra, hogyan lehet becsalogatni a vevőket az áruházba. Úgy értesültünk, a hatóságok a napokban vizsgálódtak a szinte fél áron megvásárolható kenyérrel kapcsolatban, de az akcióról lapzártánkig nem sikerült több információt megtudnunk.
Eddig tehát 78, az egyszerűbb számolás kedvéért mintegy 80 forintnyi nyersanyagot „öntött egybe" a pék. Utána következik az energiaköltségekkel járó sütés, valamint a kenyér kiszállítása az üzletekbe: ez újabb 80 forinttal növeli az összeget. A harmadik 80 forintba a munkabérek és a járulékok kerülnek: így jutunk el odáig, hogy 240 forintra kerekedik ki a legegyszerűbb egykilós fehér kenyér nettó ára. Mivel a pékáru áfája mindössze 18 százalék, még 43 forintot hozzáadhatunk az összeghez, és a „számla" eléri a 283 forintot.

Megtudtuk: a pék, hogy ne ingyen dolgozzon, körülbelül 5 százalék, 10 forintnyi hasznot szeretne elérni a mindennapin, de ez az, amit az alapanyagok árának állandó drágulása miatt mégsem tud.

– Május 1-jétől megint pár forinttal emelkedik a liszt ára, vagyis újra a nullán leszünk, mivel a vevők, főleg a multik, nem fogadják el az áremelési szándékunkat – nyilatkozta Septe József, a Pékszövetség elnöke. – A forint gyengülése miatt pedig a külföldről beszerzett alapanyag drágább, mint például a kakaó, a margarin, a puding. Nem marad pénzünk fejlesztésre. Hiába írnak majd ki pályázatokat, ha az önerő hiányzik hozzá.

– A sütemények húznak ki minket a bajból: egy 12-13 dekás kakaós csiga például több mint 200 forintba kerül – folytatta Varga László. – A reggelizőhelyeken pedig a szendvicsek és a kávék lendítenek a forgalmon és a bevételen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszel ismét elutasította Magyarország cukorra vonatkozó fordított áfa kérelmét

A hivatalos statisztikák egyértelműen jelzik, hogy a cukorkereskedelemben jelentős az áfacsalásra épített fiktív ügyletek aránya. Tovább olvasom