Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A 98 százalékos különadóval kapcsolatos gyakorlati kérdések

A 98 százalékos különadóra vonatkozó szabályok május 14-től hatályos változása nyomán számos gyakorlati kérdés merül fel, így például, hogy a kifizetőnek meg kell-e ismételnie adatszolgáltatását, kell-e új igazolásokat kiállítania, vagy hogy az adózónak mikor kell önellenőrzési pótlékot fizetnie. Az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatóban ismerteti, mire kell különös figyelmet fordítani.
A különadó a május 14-től hatályos törvénymódosítás szerint már nem a 2005. január 1-jét követően, hanem csak a 2010. január 1-je után szerzett jövedelmeket sújtja, a különadó-fizetésre kötelezettek köre pedig mások mellett a parlamenti és az európai parlamenti képviselőkkel bővült.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a 2010-re vonatkozó különadó kötelezettségről az érintett magánszemélyeknek a 2011. május 20-ig benyújtott 1053K bevallásban kellett számot adniuk. Ha valaki május 13-ig benyújtotta a bevallását, a 1053K bevallás önellenőrzésével lehetősége van a 2010-re vonatkozó különadó kötelezettségének helyesbítésére.

A törvény által meghatározott új adózói körnek megfelelően a kifizető által 2011. március 31-ig benyújtott 53K adatszolgáltatás tartalma is változott. Az adatszolgáltatás újbóli teljesítéséről azonban a törvény nem rendelkezik, ebből következően a kifizetőnek nem kell az új szabályoknak megfelelően megismételnie a 2010-re vonatkozó adatszolgáltatást. Az 53K adatszolgáltatás NAV honlapján elérhető verziója azonban alkalmas arra, hogy a kifizető – döntésétől függően – helyesbíthesse a 2011. március 31-ig benyújtott adatszolgáltatását - olvasható a tájékoztatóban.

A magánszemélyeknek korábban kiadott igazolások helyesbítésére sem ír elő kötelezettséget a törvény, így a kifizető döntésétől, illetve a magánszemély írásban benyújtott kérelmétől függ az új előírásoknak megfelelő igazolás kiállítása. Amennyiben a magánszemély korábban írásban kérte a különadóval kapcsolatos jövedelem igazolását, a kifizetőnek új adattartalmú igazolást kell kiállítania akkor is, ha a különadó kötelezettségről kiállított igazolás tartalma nem változott.

A törvény által meghatározott "új" adóalanyi kör és a "korábban hatályos előírások" alapján különadó kötelezettséggel terhelt adóalanyi kör között átfedés van. Ugyanakkor a különadó alapját képező bevételből – a törvény változása okán – eltérő lehet a levonható összeg nagysága a különadó alapjának megállapítása során. Ez abból adódik, hogy a törvény 2011. május 14-től tételesen felsorolja az adó alanyait, és pontosan meghatározza, mely alanyok esetében engedélyezett a 2 millió forint levonása.

Az a magánszemély adózó, aki a 3,5 millió forintos értékhatár alapulvételével teljesítette különadó kötelezettségét benyújtott 1053K bevallásában, ezt bevallása önellenőrzésével tudja helyesbíteni. Ezzel egyidejűleg az adózónak a személyi jövedelemadó törvény hatálya alól kikerülő jövedelmei miatt személyi jövedelemadó bevallását is önellenőrzéssel kell korrigálnia.

Az "új" adóalanyi körhöz tartozó magánszemélyeknek július 31-ig kell benyújtaniuk a 1053K bevallást, az eddig az időpontig már benyújtott 1053K bevallás különadó alapjába beszámító értékhatár változása miatti helyesbítést önellenőrzési pótlék nélkül lehet elvégezni.

Előfordulhat olyan eset, amikor az adózó nem kizárólag a 2 millió és a 3,5 millió forintos értékhatár miatt végez korrekciót a bevallásán, hanem más adókülönbözetet növelő helyesbítés válik szükségessé. Ilyenkor az önellenőrzéssel megállapított adókülönbözet után az általános szabályok szerint kell az önellenőrzési pótlékot megállapítani.

A kifizetőnek ezekben az esetekben szintén helyesbítenie kell a már benyújtott adatszolgáltatást oly módon, hogy a 2011. március 31-ig benyújtott adatszolgáltatásban törölnie kell az adott magánszeméllyel kapcsolatban közölt adatokat, és a törvény által meghatározott időpontig, azaz 2011. június 30-ig be kell nyújtania az adatszolgáltatást.

A különadó alapjába be nem számító összeg értékhatárának változása miatti igazolás kiállítására a törvény előírásait kell alkalmazni azzal, hogy amennyiben korábban a magánszemély kérésére különadó igazolást adtak ki, a kifizetőnek a korrigált igazolás kiadásáról újabb adózói kérés nélkül intézkednie kell - olvasható a tájékoztatóban. A törvénynek megfelelő igazolás minták a NAV internetes honlapján elérhetőek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint

Erősödött a forint péntek délután, az eurót 265 forint alatt, a svájci frankot pedig 215 forint… Tovább olvasom