Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A bankok áthárították a tranzakciós illetéket

Gazdaság - Még a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is azt állapította meg, hogy a bankok az emberekre hárították át a január 1-jén bevezetett tranzakciós illetéket.
– A lakásom kisebbik szobájában két barátom lakik, fogjuk rá, hogy albérletben – mesélte Zsolt –, ők készpénzben adják ide a rezsi rájuk eső részét, amelyet a postán fizetek be a saját folyószámlámra. Így legalább ennél a tételnél elkerülöm a tranzakciós illetéket.

– Én pedig a főbérlő számlájára az ő bankjában fizetem be az albérleti díjat – folytatta ugyanezt a gondolatmenetet Zsolt barátja –, amely nem kis összeg. Azzal, hogy nem a folyószámlámról utalok, több mint 500 forintot takarítok meg.

Bankja válogatja

Az ügyfelekre háruló banki költségek listája hosszú, akár 100-nál is több tétel lehet. Bankja válogatja, hogy melyiket alkalmazza, melyikért mennyi pénzt, százalékot számít fel, illetőleg, hogy mit tesz ingyenessé. Ilyen a számlanyitás, -vezetés, a kivonatok küldése, az SMS-szolgáltatás, a készpénzfelvétel, az egyenleg-lekérdezés, a kártya- vagy társkártya-kibocsátás, az átutalási megbízás, az e-bankolás. Nem egyszerű a különböző pénzintézetek ajánlatainak összehasonlítása, pedig a takarékossághoz nélkülözhetetlen.

Nagy vérveszteség a kormány január 1-jén bevezetett, átutalásokra és készpénzfelvételre kirótt illetéke. Ezen a címen a hazai pénzintézetek fizetési műveletenként 2 ezrelék, készpénzfelvétel esetén 3 ezrelék, de legfeljebb 6000 forintnyi extraköltséget számítanak fel az ügyfeleknek, amely a bankokon keresztül az államkasszába vándorol. Mindenki a fizetése és a havi utalásainak száma alapján kikalkulálhatja, mennyit ad az államnak: a bankok ugyanis csaknem 100 százalékban áthárították a terheket az ügyfelekre. Mivel 6000 forintnál több illetéket nem lehet levonni, így megint csak a gazdagok járnak jól, a busás jövedelmek itt sem adóznak.

A PSZÁF friss vizsgálata is ezekre a megállapításokra jutott: a pénzintézetek 95 százaléka terhelte rá ügyfeleire a tranzakciós díjakat. Az áthárítás mértékében azonban vannak különbségek az egyes bankok, illetve számlacsomagok között, ezért érdemes alaposan áttekinteni a kínálatot. Számítások szerint egy átlagos, körülbelül havi 130 ezer forintos kereset esetén évi 5–35 ezer forint közötti összeget érhetnek el a bankszámlákhoz kapcsolódó díjak. Tehát egyeseknél csekély, másoknál több ezer forintos is lehet a változás havi szinten, attól függően, ki melyik bank ügyfele, az adott hónapban csak átlagos pénzforgalma volt-e, avagy rendkívüli esemény – lakás- vagy autóvásárlás – emelte meg az aktuális terheket. Utóbbi esetben ugyanis a tranzakciós díj címén fizetendő összeg több ezer forint is lehet.

Körültekintő bank- és számlacsomag-választással jelentős összegeket lehet megtakarítani. Minimálbérnél a legolcsóbb és a legdrágább számla közötti éves díjkülönbség átlagosan mintegy 10 ezer forint a PSZÁF szerint, 140 ezres átlagkereset esetén pedig 15–25 ezer forint. Ezekhez a megtakarításokhoz szerezhetünk akár magasabb folyószámlakamatot, kártyával történő vásárlásunk után visszatérítést kínáló banki ajánlatokat is.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. ivivan 2013. június 14. 22:56
  „56. joy

  "A milyenknél 1 saját automata kp. fölvétel ingyenes"

  Melyik bank ez, ha nem vagyok indiszkrét? Eddig egyetlen olyan bankot sem láttam, amelyik ne hárította volna át a tranzakciós illetéket a kp felvételnél! Az magasabb is és a banknak nem is érdeke, hogy kp-t használj (egyébként senkinek nem az - 100 milliárd forintba kerül az államnak évente, hogy az EU átlag alatt használjuk a kártyánkat; a sárga csekk pedig különösen drága mulatság és a cégek még csak nem is fizettethetik ki az azt használóval a 100+ forintos költségét, ezért ezt a költséget mindenki fizeti, függetlenül attól, hogy használja-e ezt a kőkorszaki szolgáltatást) - ellenben a kártyával történő fizetés tranzakciós illetékét elég sok bank lenyelte...”
 • 63. ivivan 2013. június 14. 20:32
  „62. Anmari51

  "SMS minek itt az internet"

  Ezen azért felkaptam a fejem. Szóval ellopják a kártyádat, majd nyilván használják. Ha van SMS szolgáltatásod, akkor azonnal észleled, hogy illetéktelen használja a kártyádat és még azt is tudod, hogy hol - ha nincs SMS szolgáltatás, akkor esetleg csak napok múlva veszed észre...
  Az SMS szolgáltatás az egyik, amitől soha, semmilyen körülmények között nem tekintenék el! Az egyik legfontosabb biztonsági védelemnek tartom a PIN kód után...

  Egyébként ha mindent összeadsz, akkor szinte minden bank hasonló összeget hoz ki - függően a vásárlási szokásoktól: mennyiszer veszel fel készpénzt, mennyi utalást indítasz, mennyiszer használod a kártyát stb. Nem olyan régen váltottunk számlacsomagot - az állítólag nagyon drága OTP-t hagytuk el egy elvileg ingyenes csomagért cserébe. Pár hónap tapasztalatai alapján a különbség mindössze pár száz forint havonta! (igazából az OTP nehézkes ügyintézése miatt váltottunk bankot, nem elsősorban az ár miatt)”
 • 62. Anmari51 2013. június 14. 16:25
  „Üdv. mindenkinek!
  "A bankok áthárították a tranzakciós illetéket". Jó hírem van csak a fórumozó társaim bankja hárította át a tranzakciós illetéket, az enyém nem, mert nekem jó bankom van és ügyfélbarát számla csomagom! Panaszkodás és elégedetlenkedés helyett sokadszorra le írom, türelmesen egy kis időt szánjon rá mindenki, akinek havonta sokba kerül a lakossági bankszámlája, van megoldás! Most léptem ki az elektronikus bankszámlámból friss, új tájékozódás érdekében át néztem az elmúlt hónap könyvelési tételeit a mai nappal bezárólag. Nem számítottak fel semmit! Igaz ebben az évben még nem vettem fel készpénzt, (135,-Ft/alkalom), csoportos beszedési megbízás (7 db/hó) díjmentes maradt és szintén díjmentes a bankkártyás vásárlás. Mobilbanking ingyenes, SMS minek itt az internet, április hónapban le emelték a bankkártya éves díját 2606,-Ft és ha nem változtatok a jól bevált pénzügyi szokásaimon akkor maximum lesz még 2 x 135 Ft kp. felvét költségem az év hátralévő részében. Hát ennél kedvezőbb költségeiben vállalhatóbb lakossági folyószámláról nem tudok, illetve van egy kettő teljesen ingyenes is más bankoknál is, de azokhoz sajnos nem elegendő a számlára érkező jövedelmem. Nagyon örülnék annak ha végre a sokadik önkéntes segítség, infó átadás után arról olvashatnék, hogy vannak olyan fórumozó társaim akik végre elfogadták a tanácsom utána jártak és megtalálták számukra a legkedvezőbb, legolcsóbb bankszámla típust! Forrás PSZÁF honlapja, de van a Startlapon is bankszámla kereső, összehasonlító kalkulátor. Segíts magadon Isten is megsegít, ugye ismerős? Sok sikert, jó bankválasztást mindenkinek, akinek költséges LAFO-ja van.”
 • 61. queenmargareth1 2013. június 14. 16:13
  „, nem baj, van rezsicsökkentés, ebből nem engedünk!”
 • 60. szegedivagyok 2013. június 14. 10:53
  „Áhh, én ezt nem hiszem. Már ami a címet illeti. A nemzeti, keresztény, ősmagyar, kurucos maszlag megvéd minket minden rossztól. Vagy nem.”
 • 59. acidrain 2013. június 14. 10:35
  „57. Akkor jó sok bróker vacoghat most a félelemtől :)”
 • 58. mivan? 2013. június 14. 09:09
  „Speciel engem Gyurcsány nem tett tönkre, attól még nem kedvelem mondjuk. Na, de amit EZEK művelnek...”
 • 57. papsajt 2013. június 14. 08:56
  „Tisztelt "51. An0nim77 2013.06.13. 17:45 "

  Btk. 270/A. § (1) A rémhírterjesztés bűncselekménye
  Aki más előtt olyan, a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.”
 • 56. joy 2013. június 14. 07:39
  „Én is jelentősen módosítottam a kártyahasználaton, hogy ne a tetű orbány-bankok nyeljék el pénzemet.
  A milyenknél 1 saját automata kp. fölvétel ingyenes, és a csoportos meg állandó megbízások szintén. Amit nem teszek rájuk, mert csak előzőleg általam ellenőrzött összeget vagyok hajlandó kifizetni, azokat inkább magam fizetem be.
  Így pillanatnyilag nem terhel az orbányféle extra adó.
  Így igy Lopja máshol a pénzemet épp eléggé!”
 • 55. _csutak_ 2013. június 13. 20:23
  „Hozza a nyugdíjat a postás oszt csak a fogyasztási adó terhel!
  Rajtam nem gazdagodik egy rusnya bank sem.
  Kint (ABN Amro) annyit írt a papír aljára:
  Köszönjük, hogy használhattuk a pénzét.
  Itthon meg rabolnak ezerrel :(”
 • 54. macs 2013. június 13. 18:46
  „51. An0nim77,
  ebből gondolod? Nagyon jó volt az árfolyam, persze, hogy eladták.
  "300 millió forint értékben adott el tegnap OTP részvényeket dr. Pongrácz Antal a bank igazgatóságának alelnöke. Az OTP szerdán értékesített 174 704 darab részvényt javadalmazási politikájának keretében, Pongácz az így kapott 60 678 darab papírját adta el rögtön, 4973 forintos átlagáron. Pénteken Bencsik László adott el 150 millió forintért OTP részvényeiből."”
 • 53. macs 2013. június 13. 18:37
  „46. CsengeleMSN,
  érdekes a sztori és tanulságos is, de!
  Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod, de sikeressé teheted őket, ha lehetővé teszed, hogy ők is dolgozhassanak.
  Ha kapsz valamit amiért neked nem kellett dolgoznod, azért egész biztos valaki másnak kellett megdolgozni, de elképzelhető, hogy vannak olyan helyzetek, amikor, ha másért nem, emberségből adnod kell, még akkor is, ha ezért az illető nem dolgozott meg. Pl. súlyos beteg, rokkant embernek nem mondhatod azt, hogy nem kapsz semmiféle segítséget, mert nem dolgoztál meg érte. Lehet, hogy nem pénzt kell adni neki, hanem lehetőséget teremteni, ami neked nem kevés költséggel jár, de ezzel lehetővé teszed, hogy ő is elvégezzen olyan munkát, amit a képességei lehetővé tesznek.
  A kormány nem tud adni senkinek semmit, addig amíg azt valaki mástól el nem veszi először. Mivel az államnak nincs pénze, ezért nem is tud adni. Az állam elvon az állampolgároktól és az így befolyt jövedelmekből finanszíroz különféle szolgáltatásokat, melyeket az emberek igénybe vehetnek. Pl. oktatást, egészségügyet, rendőrséget, igazságszolgáltatást, stb. Vagy pl. az állam szervezi meg a járulékok beszedését és kiosztását.
  Semmit nem tudsz megsokszorosítani úgy, hogy először elosztod. Ez igaz, de ha olyan körülményeket teremtesz, amik multiplikátorként hatnak és ezáltal megsokszorozzák a bevételedet, akkor máris többet tudsz elosztani.
  Mikor a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni mert a másik fele úgyis eltartja. És mikor a másik fél rájön arra, hogy akármennyit dolgozik, a kormány a fizetésük felét arra költi állandóan aki nem csinál semmit. Ez a kezdete annak, hogy az a nemzet a bukás felé halad. Ebben lehet igazság, de addig ezt ne kérd számon, amíg azok se tudnak dolgozni, akik akarnak, és amíg a jövedelmek az ásóbéka popsija alatt vannak.”
 • 52. tobaccoroad 2013. június 13. 18:28
  „51 Rémhír terjesztés több év börtönnel büntethető tehát igy irogass ilyeneket....”
 • 51. An0nim77 2013. június 13. 17:45
  „Minden ember vegye ki a pénzét az OTP-ből, mert be fog dőlni naspokon belül. TUdom, ez biztos. Ez belső információ.”
 • 50. zoltan48 2013. június 13. 17:36
  „Ez igy van mit vettem énis észre gye van az a jó OTP Direkt kényelmes szolgáltatás nagyon jó, már mostmit csinálnak ha ithonról ugye tranzakciót végzek utalok példálul 5000 ft akkor egyből 30 forintot felszámol sok kis harmincs forintból lett egy hónapban 650 forint amiért ezt csináltam ithonról. Ellenben 2013. április.01-ig nem kellett fizetnem ilyet le vannak ................. tudjátok”
 • 49. pala1964 2013. június 13. 17:26
  „48, tényleg azt hiszed, hogy Győr vagy Bp érdekli ov-t??

  dehogyis, csak az, hogy magabiztosan oszthassa az észt, miután a szakemberek elmondták, mi a pálya... vagy komolyan hihető, hogy egy jogi végzettségű első munkahelyes hivatásos politikus MINDENÜTT fejből, iq-ból nyomja a vízállásjelentést, meg irányítja a nélküle még gördülékenyebb és hatékonyabb munkát???

  na ugye hogy nem...”
 • 48. grafika88 2013. június 13. 17:03
  „43. makováros..milyen igazad van !
  a gazdagok kik fütyisz holdudvarához tartoznak..milliókat..tízmillókat keresnek havonta, míg a többi 4.5 millió ember napi gondokkal küzd.
  De kit érdekel ???
  Érdekes pl. ov ..csak Győr..és Bp ig aggódott az árvíz miatt ...délre már nem ment, nemérdelelte különösebben . Majd a TEK , meg az önkéntesek megoldják. .......”
 • 47. studyfy 2013. június 13. 16:21
  „igazságkereső, nagyobb mellébeszélő, mint Te, kevesen vannak itt a DM fórumon. Az előbb "emútnyocév", most választási ciklus. Nem erről szól a cikk! Tranzakciós díj áthárítása, amit a Fidesz nem ismer el. Erről írjál!”
 • 46. CsengeleMSN 2013. június 13. 16:17
  „Egy okos Amerikai közgazdasági professzor egyszer kijelentette, hogy Ő soha nem buktatott meg egy hallgatót sem , de a közel múltban megbuktatott egy egész osztályt .Miért? Azért mert az osztály kitartott amellett, hogy az "Obama care" szociális program nagyon is jól működik. Nem lesz tovább szegény , sem gazdag , sőt mindenki egyenlő alapon fog élni és fogja érezni majd magát. A professzor azt mondta , OK , próbáljuk ki a tervet és majd meglátjuk kinek lesz igaza. Mától fogva mindenkinek az osztályzatát csak összeadjuk és egy átlag osztályzatot fog kapni mindenki a végén. Jó? Így majd meglátjuk kinek lesz igaza a végén. Mindenki az osztályban bele egyezett. A legjobb az 5-ös és a legrosszabb az 1-es osztályzat lesz. Az első teszt után mindenki 4-est kapott. Így azok akik tudtak ,mert
  sokat tanultak , reklamáltak, viszont aki kevesebbet tanult az meg örült az osztályzatnak. A második teszt alkalmával a hallgatók akik az első esetben keveset tanultak , még kevesebbet tanultak , és akik először sokat tanultak ,úgy
  gondolták hogy akkor ők minek igyekezzenek es Ők is kevesebbet tanultak. Így a második teszt eredménye csak egy elégséges 2-es lett. A harmadik teszt után mindenki elégedetlen volt, mert mindenki kevesebbet tanult és mindegyik a másikakat okolta az alacsony eredményekért . Tehát senki nem volt megelégedve és mindenki megbukott. Ekkor a professzor azt mondta nekik, hogy a szocializmus ugyan ilyen módon alapszik és azért fog az is megbukni . Mert ha a jutalom elég nagy, a szorgalom is nagyobb, hogy valaki sikeres legyen. De ha egy kormány elveszi a jutalmat az igyekvőktől , hogy a lusta is jól járjon, senki nem fogja törni magát , ha Ő azért kevesebbet kap.

  Itt van még 5 nagyon tanulságos mondat:
  1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat
  kifosztod.
  2. Ha kapsz valamit amiért neked nem kellett dolgoznod, azért egész
  biztos valaki másnak kellett megdolgozni.
  3. A kormány nem tud adni senkinek semmit, addig amíg azt valaki mástól
  el nem veszi először.
  4. Semmit nem tudsz megsokszorosítani úgy, hogy először elosztod.
  5. Mikor a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni mert a
  másik fele úgyis eltartja. És mikor a másik fél rájön arra, hogy
  akármennyit dolgozik, a kormány a fizetésük felét arra költi állandóan
  aki nem csinál semmit. Ez a kezdete annak, hogy az a nemzet a bukás felé
  halad.”
 • 45. pachakuti 2013. június 13. 16:08
  „Van valaki Matolcsin kívül, aki most csodálkozik?”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb pálinkák szereztek védjegyet

Így már összesen 35 termék rendelkezik a matricával. Tovább olvasom