Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

A befektetési alapok vagyonát eladások csökkentették januárban

A befektetési alapok vagyonát januárban is eladások csökkentették, azaz folytatódott az múlt év végi trend, annak ellenére, hogy az év elején kedvezően alakultak a pénz- és tőkepiacok.
A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) szerdán közölt összesítése szerint januárban a tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 78 milliárd forinttal, azaz 2,4 százalékkal csökkent, 3.183 milliárd forintot tett ki a hónap végén. A nettó visszaváltás értéke 127 milliárd forint volt januárban, amit csak részben tudott ellensúlyozni egyes alapok pozitív teljesítménye.

Januárban a tőkepiac pozitív fordulatot mutatott: emelkedtek a tőzsdeindexek, kiemelkedően a fejlődő országokban, komoly erősödést tudott felmutatni a forint, és csökkentek az állampapír hozamok is. A BAMOSZ várakozása szerint remélhetőleg ez előbb-utóbb meghozza a befektetők vásárlási kedvét a befektetési alapok piacán is, főleg miután lezárul a végtörlesztés. Januárban azonban még az eladók voltak túlsúlyban.

Decemberben 74 milliárd forintot, novemberben több mint 157 milliárd forintot tett ki a nettó visszaváltások értéke. Tavaly az év egészében 13,4 százalékkal csökkent a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok vagyona. A csökkenéséhez 2011-bem elsősorban a nyugdíjpénztári vagyonátadás járult hozzá, de az év végén a devizahitelek végtörlesztése is az eladásokat erősítette.

Januárban a legnagyobb vesztesek a pénzpiaci alapok voltak, ezekből 66,7 milliárd forint áramlott ki, ezen belül a likviditási alapokból 41,6 milliárd távozott. A pénzpiaci alapok vagyona összességében 4,9 százalékkal 1.236 milliárd forintra csökkent. Ezúttal az eurós és dolláros pénzpiaci alapok vagyonát is apasztották a visszaváltások, igaz a hazaiaknál figyelhető meg a legnagyobb visszaváltás.

A kötvényalapoknál 14,9 milliárd forintnyi visszaváltás volt tapasztalható, ebből 13,7 milliárd a hazai rövid kötvényekhez kötődik. A jó piaci teljesítmények ellensúlya miatt azonban a vagyon csak 0,5 százalékkal csökkent, 307 milliárd forintra.

Bár a részvényalapoknál is az eladók dominanciája volt érezhető, hiszen a nettó visszaváltások közel 10 milliárdra rúgtak, de ezzel együtt is a részvényalapok vagyona 4,9 százalékkal 265 milliárd forintra nőtt, amit a részvénypiaci emelkedés magyaráz.

A nyilvános ingatlanalapoknál tovább erősödött a már egy ideje tartó tőkekivonási trend: januárban 18 milliárd forint távozott ezekből az alapokból, mindez 4,7 százalékos csökkenést indukált az ingatlanvagyonban. Ingatlanalapokban 377 milliárd forintot kezeltek január végén.

A zártkörű - intézményi befektetőknek kínált - alapok vagyona januárban már nőni tudott a 2,9 milliárd forint nettó visszaváltás ellenére. Mivel a zártkörű alapoknál a részvények dominanciája figyelhető meg, így a vagyon összességében 2,9 százalékkal növekedett, 303 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

Olvasóink írták

  • 1. racionalitás? 2012. február 15. 14:43
    „persze devizahitel..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NGM: a vártnál és az európainál lényegesen jobb növekedési adat

A gazdaság 2011 utolsó negyedévében is pozitív teljesítményt tudott felmutatni, ez az adat meghaladta az elemzői várakozásokat, és jobb az európai trendeknél. Tovább olvasom