Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A ˝böjti szelekre˝ várnak a gazdák: 2-3 hetes késésben a mezőgazdasági munkák

Csongrád megye - A mezőgazdasági munkák 2-3 hetes késésben vannak a hófúvásos, özönvizes tavasz miatt. Nagy baj nincs, a napsütés és a szél gyorsan kiszárítja a talaj felső rétegét.
– Húzódik vissza a víz, mivel az elmúlt napokban sokat sütött a nap – mondta Kerekes Ferenc, aki 22 hektáron gazdálkodik Szőregen. – Indulnak a munkák a műtrágyázással, utána a vetés alá dolgozunk. A fejtrágyázással már végeztünk. Ha nagyobb eső már nem lesz, akkor reménykedhetünk a jó termésben. Az árpa ugyan kicsit sárga a víztől, de szerintem ezzel sem lesz probléma.

Sándorfalva határában még egy ideig várni kell arra, hogy megkezdődhessenek a tavaszi munkák. Fotó: Frank Yvette
Sándorfalva határában még egy ideig várni kell arra, hogy megkezdődhessenek a tavaszi munkák. Fotó: Frank Yvette


Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója is úgy véli, van remény arra, hogy behozza a 2-3 hetes késést a határ. – A héten megérkezik a napsütés, fújnak majd az áprilisi „böjti szelek", a talaj felső rétege megszikkad, és rámehetnek a gépek – magyarázta a vezető. – A megyében csak a kötött talajok vizesek például Szentes és Makó közelében, a Homokhátságon minden rendben. Nem is a belvízzel volt gond a közelmúltban, inkább azzal, hogy a talaj teleszívta magát nedvességgel.

Fagyok

A március 15-e körüli fagyok a csonthéjasokat, elsősorban a kajszit és az őszibarackot károsították néhány térségben. A virágzás után lehet majd megállapítani, mekkora a veszteség. Egyelőre úgy tűnik, a híres szatymazi őszibarack átvészelte a kegyetlen időjárást.

Az eddig kikelt gabonának jó a minősége, és a várható termés mennyiségével sem lesz probléma idén. A gazdák az elkövetkező napokban az ország 2,3 millió hektárján vetnek majd: tavaly ilyenkorra már a szántók több mint 10 százalékával végeztek, idén 3 százaléknál tartanak.
A hazai gabonaárakat alapvetően a világpiac alakítja, ezért nem valószínű, hogy a késői tavasz vagy a belvíz – amely végérvényesen a szántók 1 százalékában sem tett kárt – rontja a jövedelmezőséget – állítja Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

* * *

Nem pusztít a belvíz

A belvíz miatt az országban mintegy 9000 hektárral, 1,6 millió hektárra csökkent az őszi vetés területe: ez nem számít nagy kárnak, hiszen nem éri el az 1 százalékot sem. Most mintegy 200 ezer hektárt borít víz az országban, ebből 101 ezer hektár a vetés- és a szántóterület. Csongrád megyében a 275 ezer hektár szántónak alig 5-7 százalékán állt meg a víz.

Olvasóink írták

  • 3. kormoska 2013. április 15. 20:27
    „Egyenek sok hagymát,vagy káposztát vagy igyanak almalevet és hamar megjönnek azok a szelek:-)”
  • 2. vidékibetyár 2013. április 15. 14:00
    „Az árat soha nem a gazdák szabályozzák! Évek óta a termelői árak inkább lefelé mozdulnak. Igaz a nagyáruházak és a kereskedők a vásárlók felé pont a fordítottját publikálják.”
  • 1. Vandorr 2013. április 15. 09:11
    „Hogyan fognak ilyen pozítív nyilatkozatok után árat emelni a gazdák? Nem lesz ennek jó vége!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Print ereje 2.0: megkerülhetetlen médium

A nyomtatott sajtó generációkon átívelő kötődést alakíthat ki, és ma is megkerülhetetlen Az is nagy előny, hogy pénzt adnak érte az emberek. Tovább olvasom