Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

A céges fejlesztés, szervezés szakaszai és buktatói I. rész

A cég életében vannak olyan szakaszok, amikor a vezetés állandóan a sok felbukkanó zavar, probléma, párhuzamosság, szervezeti lyukak kezelésével foglalkozik.

Megáll a szervezet fejlődése és a cég működési pályáját a keletkezett szervezeti tehetetlenségi nyomaték visszaveti. Ez az a pont, amikor szervezni kell! Ám sok vezető azt gondolja, hogy ez rengeteg munka és különben sincs erre idő, hiszen a termelés a sok probléma miatt visszaesett. Szóval róka fogta csuka!

Ügyfeleim közül egy pont ezzel a gondolatmenettel érkezett hozzánk. Aztán rögtön folytatta – igaz eddig rosszul tenni volt időm, most időt kell szakítani arra, hogy javítsak ezen. Nézzük csak meg, hogy milyen akadályok állnak a vezetés előtt, amikor el kezd szervezni:

- Idő, amit ki kell szakítani a vezetők munkaidejéből, akár az operatív munka, termelés terhére.

- Szembenézés kényelmetlensége az akár évek óta eltakart, elfedett szervezetlenségekkel, szekrénybe zárt csontvázakkal.

- Konfrontálás a szervezetbe beégett rögeszmékkel. Mi mindig így csináltuk, miért változtassunk rajta? – elképzeléssel.

Aztán, amikor mégis belevágnak a szervezésbe …

- Elsődleges és megállító hiba, hogy nem közlik a munkatársakkal a szervezés célját, elérendő célkitűzéseit. Ezzel nem válnak partnerré, résztvevőkké a munkatársak, hanem „STOP" táblákat fognak tartani felénk.

- Bármilyen rendrakást mindig megelőzi a káosz – ha visszaemlékezünk egy tavaszi, őszi nagytakarításra – rögtön tudjuk, hogy milyen állapot ez. Tehát számíthatunk burkolt ellenkezésekre, „most nem érek rá", „most éppen más prioritással dolgozom", „Főnök, inkább vegyük meg azt a jó gépet, vagy szoftvert, „most melyik utasítást hajtsam végre" mondatokra.

- Találkozni fognak a szervezés során olyan üres betöltetlen funkciókkal, amelyek hiánya alapvetően gátolja a cég fejlődését, terjeszkedését. Azonban ennek a betöltése extra kapacitások igénybevételét követelik, amelyek váratlan erőfeszítéseket kívánnak.

- Fellázadnak a munka során olyan „fontos" munkatársak, akikről kiderül, hogy a személyes PR-jukkal ellentétben nincs semmi érdemleges feladata, sem eredménye. Ezek a munkatársak sokszor azt a megoldást választják a felbukkanó vészhelyzet kezelésére, hogy nyíltan kritizálnak mindent, főleg a szervezést. Mottójuk: „ A legjobb védekezés a támadás!"

Folytatás következik.
 
Pénzes Zsuzsa

Comline Budapest Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sem okoz gondot a gyümölcsösökben az enyhe tél

A kertek megfelelő állapotban vannak, ám az enyhe tél megnövelte a kórokozók nagyobb számú áttelelésének esélyét. Tovább olvasom