Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

A családi adókedvezmény éve lesz 2014

A NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága tájékoztatót adott ki azokról a változásokról, amelyek 2014. január 1-jén léptek hatályba.
Január 1-jétől érvényes a családi járulékkedvezmény: az szja-törvényben már nem érvényesíthető családi kedvezmény a magánszemély 7 százalékos egészségbiztosítási- és a 10 százalékos nyugdíjjárulékának terhére is elszámolható, ebben a sorrendben, de legfeljebb ezek összegéig. A kedvezmény érvényesítésére már év közben is lehetőség nyílik.

Az adóelőleget megállapító munkáltató a magánszemély nyilatkozata alapján elszámolható családi kedvezményt először az szja-előleg alapját képező összegből vonja le. Amennyiben a számított kedvezmény érvényesítésére ez nem nyújt fedezetet, a munkáltató a fennmaradó adóalapot csökkentő kedvezmény 16 százalékának megfelelő összeggel mérsékli a levonandó egészségbiztosítási-, illetve a nyugdíjjárulékot.

A változás hatására nő azoknak a száma, akik a családi kedvezményt nagyobb mértékben tudják igénybe venni és így magasabb lesz a nettó jövedelmük, mint 2013-ban. Például egy havi 100 ezer forintos – összevont adóalapba tartozó – bruttó jövedelem esetén, 2 kedvezményezett eltartott mellett, a nettó jövedelem 4 ezer forinttal emelkedik havonta. A családi kedvezmény járulékok terhére történő érvényesítése ugyanakkor nem érinti a magánszemély társadalombiztosítási-ellátásokra való jogosultságát, nem csökkenti a különböző ellátások alapját, összegét.

Az szja-törvény módosítása segíti az öngondoskodást 2014-től. Egyrészt, az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári befizetésekre elszámolható kedvezmény összege 150 ezer forintra emelkedik (az eddigi 120 ezer helyett) azok esetében is, akik 2020. január 1-je előtt töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Másrészt bevezetik a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján befizetett díjhoz kapcsolódó kedvezményt. A kedvezmény mértéke az adóévben befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb 130 ezer forint. Lényeges, hogy kedvezménykorlátot is bevezettek. Ha a magánszemély az adója átutalásáról önkéntes kölcsönös pénztári, nyugdíj-előtakarékossági és nyugdíj-biztosítási nyilatkozatban is rendelkezik, a NAV által átutalható összeg nem haladhatja meg a 280 ezer forintot.

2014-től a munkáltató által adott adómentes, vissza nem térítendő lakáscélú támogatásnak minősül az is, ha a kapott támogatást a munkavállaló, hitelintézettől vagy a korábbi munkáltatójától felvett lakáscélú hitelének törlesztésére fordítja. Az adómentesség további feltételei – például a támogatás ne haladja meg az építési költség illetve a vételár 30 százalékát – változatlanok.

A hiteladósok helyzetét javítja, hogy a pénzügyi intézmény által elengedett kölcsönkövetelés akkor is adómentes, ha a kölcsönt nem biztosítja lakóingatlanon fennálló jelzálogjog.

Az 1 millió forintot meghaladó ingatlan bérbeadásából származó jövedelem esetén fizetendő 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás nem számolható el költségként 2014-től.

A tevékenységét egész évben szüneteltető egyéni vállalkozó esetében már 2013-ra vonatkozóan is lehetővé válik a munkáltatóval történő elszámolás, illetve az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozattal történő adómegállapítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar szójatermék iránt érdeklődnek a nemzetközi élelmiszergyártók

A szója az egyedüli teljes értékű növényi fehérjeforrás, amelyet eddig döntő mértékben takarmányként… Tovább olvasom