Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

A csapadékos május duzzasztja a szemeket

Szeged - Még nem szabad elkiabálni, de úgy néz ki, szép termés lesz idén mindenből: kalászosokból, gyümölcsből, zöldségből egyaránt. A hűvös, csapadékos május a gabonaföldeken duzzasztja a szemeket.
– A hűvösebb, csapadékosabb május jót tesz a növényeknek – mondta Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. – Egyedül a fűszerpaprika-palántáknak nem kedvez az esősebb, szelesebb idő, de a gabonának, az őszibaracknak, még a szamócának is előnyös ez a 20 fok körüli, inkább tavasziasnak, mint nyáriasnak mondható hónap.

A hűvösebb, csapadékosabb május jót tesz a növényeknek. Fotó: DM/DV
A hűvösebb, csapadékosabb május jót tesz a növényeknek.
Fotó: DM/DV

Egyszer hopp, másszor kopp

A termelőknek fel kell készülniük arra, hogy az egyik évben hopp, a másikban kopp van: tavaly nagyon rossz kilátásokkal indult az év, isteni csoda volt, hogy az aszályos nyárban a búza ugyan mennyiségben kevesebbet, de minőségben többet hozott. A kukoricából viszont alig maradt valami, az őszibarack pedig két menetben, egyszer télen, majd húsvét körül fagyott el. Szakértők állítják: az elkövetkezőkben az egyik év a másiknak pont az ellentéte lehet. Idén jó termés ígérkezik, de azért még ne kiabáljuk el.

Futó Tamás szerint a kalászosoknál szép lassan duzzadhatnak a szemek, jól fejlődhetnek, a talaj felszívja a csapadékot. Úgy véli, jobb, hogy most esik, mint június elején, ahogy rendszeresen előfordult az utóbbi években. Szerencsére éjszaka sem hűl le az idő 10 fok alá, az ennél hidegebb levegő például az uborkának és a dinnyének ártana sokat. Külön kitért a szamócára: – Az se baj, hogy többet esik az eső, mivel a gyümölcs érése elhúzódik, nem egyszerre zúdul a piacra, amely amúgy is „rogyásig van gyümölccsel" – fogalmazott Futó Tamás. – Igaz, míg a mennyiséggel nincs probléma, az íze nem a megszokott: erről a hónap elején mért erős napsugárzás is tehet: a szokásos 30–40 lux helyett 120-at is mértek.

– Ritkítani kell az őszibarackot, hogy méretes, és ne dió nagyságú legyen, olyan jó az idei termés, alig győzzük a munkát – mondta a szatymazi Barna András. – Még nem tudjuk ugyan, mit hoz a nyár, de most nagyon szép a gyümölcs, némelyik fáról 30–40 kilót is le tudunk majd szedni.

A méhészek panaszkodnak egyedül a sok eső és a szeles időjárás miatt: május elején hirtelen lett nagyon meleg, egyszerre virágoztak a fák, a méhek nem győzték a sok munkát. Utána beköszöntöttek a zivataros, esős napok, a csapadék pedig kimosta a virágport.

Olvasóink írták

 • 10. balihoho 2013. május 29. 06:49
  „A Laposokban, ismét megjelentek a kisebb vízfoltok!”
 • 9. tunci23 2013. május 28. 12:48
  „Nem tudom kinek jó ez a sok esö,de nekem nem...a kertemen áll a viz,a borso sárgul,a krumpli meg ki sem kelt...belerohadt a földbe.a többiről ne is beszéljünk.Nekem utoljára 3 éve volt ilyen.inkább a napsütést és a locsolást választanám,ha lehetne.”
 • 8. queenmargareth1 2013. május 28. 11:06
  „...jó lenne egy kis napfény a borsónak (is)”
 • 7. Egyolvasó 2013. május 28. 10:50
  „Még kellene egy kis eső, mert nem lepi el a belvíz a rizs szemeket.”
 • 6. csonakos 2013. május 28. 09:50
  „Az árpa már nem örül ennek a csapadéknak és hűvös időnek! Aratni sem lehet szakadó esőben! Már itt az aratás a nyakukon a gazdágnak.”
 • 5. dodoni 2013. május 28. 09:34
  „"Akkor az idei haszonból visszafizetik a tavalyi támogatást ugye?"

  Csináld, s meglátod mekkora a haszon rajta még jó évben is.”
 • 4. redergabi 2013. május 28. 09:15
  „A piacon meg sírnak a "termelők", hogy nem lesz termés, mert esik az eső, nem annyira süt a nap stb stb!!! Mindig van valami kamu szövegük ami miatt horror áron adják majd a portékát..”
 • 3. kiscsiko1969 2013. május 28. 08:41
  „Akkor az idei haszonból visszafizetik a tavalyi támogatást ugye?”
 • 2. Vandorr 2013. május 28. 08:11
  „Íze nem lesz a gyümölcsnek, ahogy a szamócának se volt.”
 • 1. tirpák 2013. május 28. 07:57
  „Mindegy mert így is úgy is sírni fognak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bankkártya fontos, de a hitel nem kell a fiataloknak

A 19-29 éves fiatalok túlnyomó többsége igénybe veszi a banki szolgáltatásokat, elsősorban a… Tovább olvasom