Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A cseresznye több mint fele lefagyott Nagykörűben

A nagykörűi cseresznyésekben becslések szerint a virágok felét-kétharmadát károsította a tavaszi fagy – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei község felvásárlóinak egyike szerdán az MTI-vel.
A családi vállalkozásként mintegy 8 hektáron cseresznyetermeléssel is foglalkozó Marsi István elmondta: bár csak egyetlen éjszaka és hajnal hozott fagyot a virágzás idején, a mínusz 5-6 fokos hidegben az idei termés nagyobb része károsodott.

Az első felmérések azt mutatják: átlagosan 50-70 százalékosra tehető a fagykár a Tisza-parti településen. A fiatal, 2 méter alatti fák, valamint a korai fajták virágai teljesen lefagytak.

A régebbi ültetvények 8-10 métert is elérő fáinak csúcsán szerényebbek a veszteségek, hasonlóan a germersdorfi fajtához, amely átlagon felüli ellenálló képességének köszönhetően ugyancsak kevésbé sínylette meg a lehűlést – tette hozzá.

Jelezte: az idei termés legjobb esetben sem éri el a közepes mennyiséget, azaz zömében csak saját felhasználásra jut.

Magyarország más régióiban is hasonló a helyzet: a Dunántúlon - ahol az említett fagyos hajnalon mínusz 6-8 Celsius-fokot mértek - pedig még ennél is komolyabbak a károk – fogalmazott a szakember.

Marsi István szerint a fagykárok jelentős része még ilyen hőmérsékletek mellett is megelőzhető volna. A füstölésnél hatékonyabb védelmet jelentő permetezés azonban olyan jelentős pénzügyi ráfordítást igényelne a gazdáktól, amelyet a többség ma csupán állami támogatással lenne képes finanszírozni.

Nagykörűben évszázados hagyománya van a cseresznye termesztésének. Petrovay György földbirtokos, nemesítő az 1870-es években létesített itt faiskolát. A Tisza árteréhez tartozó terület rendkívül kedvező a germersdorfi óriás cseresznyének, ezért számos kisebb-nagyobb ültetvény létesült itt. A községben található Magyarország egyik legnagyobb, mintegy 200 hektáros cseresznyése, ahol jellemzően négy-ötféle terem a gyümölcsből. Nagykörűn található az ország egyetlen, hetvenhét féle cseresznyefát felvonultató cseresznyefajta-gyűjteménye is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 ezer céget törölhetnek

Az adóhivatal eddig 35 ezer társaság törlését kérte, mivel a vállalkozások nem készítették el mérlegbeszámolójukat. Tovább olvasom