Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A Csongrád megyei ipar első háromnegyed éve

A megyében az egy lakosra jutó ipari termelési érték az országos átlagnak kevesebb mint kétharmada volt 2012 első 9 hónapjában.
Ipar 2012 első kilenc hónapjában a 4 fő feletti ipari vállalkozások Csongrád megyei telephelyein az országos 0,8%-os csökkenésnél jobban, összehasonlító áron 5,1%-kal esett vissza a termelés az előző év azonos időszakához képest.
Január–szeptember között folyó áron valamivel több mint 475 milliárd forint termelési értéket, az országos 2,7%-át állították elő a megyében. Az egy lakosra jutó ipari termelési érték meghaladta az 1,1 millió forintot, amely az országos átlagnak kevesebb mint kétharmada.

A megyei székhelyű, 49 főnél többet foglalkoztató szervezeteknél jelentősebb csökkenés mutatkozott, 6,2%-kal alacsonyabb volt az ipari termelés, mint az előző év első három negyedévében. A csaknem 288 milliárd forint értékű produktum nyolctizedét adó feldolgozóiparban 3,9%-os, az energiaiparban 15,4%-os volumencsökkenést regisztráltak.

A két legjelentősebb feldolgozóipari alágazat közül az élelmiszeripar termelése 3,2, a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparé 3,4%-kal szűkült. A gépiparban mintegy ötödével esett vissza a termelés az előző év azonos időszakához képest.

A megyei székhelyű ipar értékesítésének nettó árbevétele az első kilenc hónapban meghaladta az 516 milliárd forintot, amely összehasonlító áron csaknem 5%-kal maradt el az előző év azonos időszakától. Ezen belül a belföldi értékesítés 5, az export 4,2%-kal csökkent. Az ipari értékesítés valamivel több mint felét kitevő energiaiparban 5,3, a feldolgozóiparban 4,3%-os visszaesés következett be.

2012 első három negyedévében a feldolgozóipari értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 229 milliárd forintot, amelynek hattizede származott exportból. Ezen belül a legnagyobb súlyú (43%) élelmiszeriparban a belföldi piacok több mint 5%-os szűkülését a külföldi eladások enyhe növekedése nem tudta megfelelően kompenzálni. A második legjelentősebb (36%) alágazat, a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar egyik értékesítési irányban sem érte el tavalyi eredményét, a belföldi eladás és az export is mintegy 4-4%-kal mérséklődött. A gépipar mindkét értékesítési irányban jelentős csökkenést szenvedett el, a hazai piacokon 48, a külpiacokon pedig mintegy 17%-kal estek vissza eladásai. Ugyanakkor két kisebb súlyú – mintegy 2%-os részarányt képviselő – alágazatban, a textil- és bőriparban az export közel 12%-os erősödése, a vegyiparban pedig a belföldi értékesítés 80%-os növekedése következtében összességében mintegy 6-6%-kal növekedett az értékesítés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők szerint kedvezőtlenek a novemberi ipari adatok

A várakozásoktól lényegesen elmaradva, 6,9 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben az egy… Tovább olvasom