Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A DATÉSZ lépett a Mórakert helyébe

Másfél éve tart a Mórakert tész felszámolása, a legnagyobb értékű ingatlanok még mindig nem találtak gazdára. A szövetkezet területén azonban van élet: a DATÉSZ Zrt. vásárolja fel a termelők áruját.
Utolsó fejezet

A Csongrád Megyei Bíróság 2011 januárjában rendelte el a Mórakert Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet felszámolását. A sokáig mintának tartott, 142,7 millió forint jegyzett tőkéjű tész árbevétele a 2007-es 5,2 milliárd forintról 2009-re 2 milliárdra csökkent, saját tőkéje pedig már 2008-ban negatívba fordult. A beszállító közel 700 termelőnek – 700 családnak – 1,1 milliárd forinttal tartozott. Ennek 50 százalékát az állam a DATÉSZ Zrt.-n keresztül 2010 novemberében kifizette, a fennmaradó tartozással kapcsolatban pedig vállalta, hogy azt 5 év alatt részletekben törleszti azoknak, akik vele szerződnek.

A csődtörvény menetrendje szerint zajlik a Mórakert tész felszámolása: a közbenső mérleg készítésének időpontjában a bejelentett hitelezői igények mértéke 4 milliárd 304 millió forint – válaszolta kérdéseinkre Kaszó Éva felszámolóbiztos, a CMB Holding Tanácsadó Kft. ügyvezetője.
Az ingatlanok értékesítése megkezdődött, közülük kettőt sikerült eladni, valamint kisebb értékű vagyontárgyak és készletek is gazdára találtak. A nagy értékű, egybefüggő területen található ingatlanokat azonban együttesen hirdetik meg. Sikertelen kísérlet esetén a jelzálogjogosult hitelezővel egyeztet a felszámoló a vagyon további sorsáról.

A felszámolásból egy év telt el: a dolgozókat elküldték, a NAV-ellenőrzés még folyamatban van. Kaszó Éva hozzátette: szeretnék a vagyont még az idén eladni, és körülbelül egy év múlva az egész eljárást befejezni.

A Mórakert Szövetkezet mórahalmi telephelyén jelenleg – bérleti szerződéssel – a 92 százalékban állami tulajdonú DATÉSZ Zrt. tevékenykedik: felvásárolja a termelőktől az árut, és az áruházláncoknak értékesíti. Vagyis ugyanazt teszi, amit korábban a Mórakert. Beszéltünk a DATÉSZ vezérigazgatójával, Schuller Aladárral, aki elmondta: a korábbi PH-centrumot, a továbbfeldolgozó üzemet és hűtőházat bérlik. A Mórakert korábbi 700 beszállítója közül mintegy 330 írta alá a szerződését a DATÉSZ-szel követeléseinek törlesztése fejében (a részletekről keretes írásunkban olvashatnak). A DATÉSZ-ben az államot a Regionális Fejlesztési Holding képviseli, a kis tulajdonosok csaknem mindegyike felszámolás alatt álló tész, egyikük a Mórakert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-kártya: 50 milliárd forint hitel Csongrád megye vállalkozásainak

Tíz éve hozták létre a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozására a Széchenyi-kártya Programot. Tovább olvasom