Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

A devizahitelesek minden szalmaszálba belekapaszkodnak

Csongrád megye - Több bank is próbál segíteni a devizában eladósodott lakáshiteleseken. Az egyik pénzintézet például kedd óta már nem veszi figyelembe a mostani, nagyon magas svájcifrank-árfolyamot. Kérdés, hányan csatlakoznak még hozzájuk.
Az FHB Jelzálogbank és az FHB Kereskedelmi Bank kedd óta – várhatóan 3 hónapig – maximum 205 forintos, kedvezményes törlesztési árfolyamon számolja el a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek esedékes törlesztőrészletét. Ennek csak az a feltétele, hogy az ügyfelek rendesen fizessék a törlesztőrészleteket.

Természetesen amennyiben a törlesztési árfolyam alacsonyabb, mint az új, kedvezményes törlesztési árfolyam, akkor a törlesztőrészletet az alacsonyabb, tényleges árfolyamon számolják el. Ugyanakkor a kedvezményes törlesztési árfolyam alkalmazását felfüggesztik, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) svájci frank középárfolyam jegyzése a megelőző 30 nap átlagában meghaladja a 215 forintot – közölte a bank.

Arra a kérdésre, az OTP-nél terveznek-e hasonló lépést, a sajtóosztály azt a választ adta, hogy az ingatlanfedezetű svájcifrank- és japánjen-alapú hiteleknél június eleje óta kamatcsökkentést alkalmaznak, és ennek hatását már érzékelhetik az ügyfelek a törlesztőrészletekben. A kamatdöntés egy 10 millió forint hitelösszegű, 20 éves futamidejű, svájcifrank-alapú lakáshitellel rendelkező háztartás számára, 0,25 százalékpontos csökkentést alapul véve, egy év alatt 15 ezer forintot meghaladó megtakarítást jelenthet.

A két és fél ezer milliárd forint értékű devizahitel döntő része svájcifrank-alapú. Fotó: DM/DV
A két és fél ezer milliárd forint értékű devizahitel döntő része svájcifrank-alapú.
Fotó: DM/DV

A 0,15 és 3 százalékpont közötti kamatvágásnál egyebek mellett a jegybanki alapkamat alakulásának, a forrásköltségek mérséklődésének és a finanszírozási kockázat csökkenésének folyamatát, valamint a kapcsolódó prognózisokat mérlegelte az OTP Bank.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint a lakáscélú hitelek több mint négyezer milliárd forintra rúgnak hazánkban összesen. Ebből több mint két és fél ezer milliárd forint értékű a devizában kihelyezett hitel, ennek döntő része pedig svájcifrank-alapú. Majdnem ugyanekkora a szabad felhasználású jelzáloghitelek mértéke, ennek meghatározó hányadát ugyancsak svájcifrank-alapon folyósították a bankok. Az ingatlanfedezetű hitelek száma 900 ezer, ennek körülbelül egytizede „dőlt be" eddig, ami azt jelenti, hogy legalább 90 napja nem törleszti az adós.

Hogy más bankok terveznek-e hasonló lépéseket, arról lapzártáig nem sikerült megtudnunk részleteket.

A legnagyobb bajban a jenhitelesek

A jenhitelek felvétele jellemzően 145–160 közötti forint/jen árfolyam mellett történt 2008 őszéig, amikor a jenhitelnél felszámolt kamatláb rendkívül alacsony volt (sok esetben 1–2 százalék körüli). Az érintett családok azonban most azt tapasztalják: közel duplájára emelkedett a havi törlesztőrészlet az eredeti összeghez képest, miközben a frankhiteleseknél a növekedés mintegy 40–60 százalékos. Az a jenhiteles, aki még a válság előtt adósodott el, és 20 millió forint értékben vett fel kölcsönt, ma már több mint 37 millió forinttal tartozik. Havi törlesztőrészlete már 2 éve 80 ezerről 140 ezer forintra emelkedett.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. szilléri 2010. július 11. 15:56
  „A hazai bank rendszert kb háromszor ,,konszolidálta2 az állam. Itt az ideje, hogy az extraprofitból némi áldozatot hozzanak. Természetesen a hitelfelvevők felelőssége és teherviselése mindenképpen vizsgálandó. A lakás az szent és sérthetetlen. Az áruhitel már más tészta. A baj alapjában véve a magyar kereseti viszonyokkal van.”
 • 56. pogabi 2010. július 10. 23:06
  „Én 2 év alatt ,amióta felvettem azt a kurva hitelt,csak bosszankodom. Úgy döntöttem, viggye a bank a lakást,igaz a 2 évi lakhatásom 1300000-be került,egy albérlet árába.A hitelem nem csökkent, hanem nőtt.
  A törlesztő az egekben,nem akarok a banknak dupla összeget fizetni, mert abba belepusztulna a család.
  Feladom a röghöz kötöötséget, szarom le a bankot. Irány egy kisebb alkás, egy megfizethetóbb albérlet. Így talán túléljük. A bank meg kenje a lakást a hajára.”
 • 55. koszone 2010. július 10. 10:54
  „Aki felvette a hitelt,kiadta albérletbe ,abból törlesztett,van egy pár tízezer ember !!!!!!
  Ők most a befolyt nem adózott pénzüket siratják,/mondjuk mindenki adózik az albérletből,csak én vagyok rossz indulatú/?????????
  Én speciel megvettem kp-ért ezért én nem kapok támogatást,mivel különbek nálam a többiek????????
  Mindenki kapjon az államtól 1-2 millát az korrekt,de csak az kap aki kicsinálta magát?????
  Ez a megkülönböztetés,én senki hátát nem vertem hogy vegyen fel hitelt,akkor én ezek szerint rossz állampolgár vagyok,nem kapok lóvét,mert mertem venni lakást !!!!????
  Sírni meg akkor kellett volna mikor felelőtlenül beleugráltak mindenbe !!!”
 • 54. N.P. 2010. július 10. 09:39
  „sóska66 2010.07.10. 08:38
  Az árfolyam ingadozás csak az egyik eleme a részlet növekedésének! Ezt a felvételkor lehetett számításba venni, de az országkockázatot, a bankok szemérmetlen mohóságát, a gazdasági válságot nem kellene ráverni a hitelesekre.
  Ráadásul ezekből a hitelekből jobbára lakások épültek munkahelyet, jövedelmet biztosítva nagyon sok embernek!!!!!”
 • 53. sóska66 2010. július 10. 08:38
  „Nem volt kötelező felvenni a devizaalapú hitelt. De sokan felvették ,,mert kedvezőbb volt". Akkor ??? Talán jobban oda kellett volna figyelni mit is jelent az ,,árfolyam ingadozás´´. Azok akik bajban vannak vajon tasznek valami lépést hogy kitudják fizetni a hitelrészletet? Lemondanak bármiről is ? Spórolnak a gázzal pl télen csak 21 fok a lakásban?”
 • 52. Carlo 2010. július 10. 07:55
  „vajon akik ránktukmálták a svájci frank hitelt, mondván , sokkal jobb, mint a forint, azoknak most nincs
  lelikismeretfurdalása, ?

  igaz ebből élnek, kurva jól”
 • 51. utazó81 2010. július 10. 04:48
  „Konkrétan.A fiamék 4 éve vettek fel hitelt Otp .5 milla a kezdő tőrlesztő 34000 a mostani 75000.”
 • 50. gondolat1234 2010. július 09. 23:22
  „Folyamatosan ez folyik mindenhonnan, hogy bajban vannak a hitelesek, de konkrét számok sosincsenek, hogy mondjuk xy ha ennyit fizet akkor mennyivel emelkedett a törlesztője. Irjatok már számokat, kíváncsi vagyok. Szerintem egy 20-30 ezer ft emelkedés nem kellemes, de attól még nem is kéne az utcára kerülni, akinek ilyen gondjai vannak, annak nem is szabadott volna hitelt felvenni.”
 • 49. jozko 2010. július 09. 21:16
  „Bajban van az állam, bajban van nagyon sok ember a devizahitelek miatt! A kormánynak vannak korlátozott lehetőségei a bankok önmérsékletre kényszerítésében, a hitelesek piaci alapú, áthidaló megsegítésében-de ez kevés. U=gyanakkor: hálót és nem halat kell adni-de fel kell tölteni a halastavat, hogy legyen esély a fogásra! Rohamléptekkel fejleszteni kell a gazdaságot, hogy az adósok a hitelfelvétel-kori, vagy ahhoz legalább is hasonló helyzetben juthassanak jövedelemhez-a munkájuk után. És a stabilizálódó helyzetben fizessék ki az adósságukat-mert azt helyettük nem fizeti ki senki. De a hitelfelvételkor nem is tartottak erre igényt....A húszmilliós, havi nyolcvanezerrel induló törlesztésű hitel felvevője talán rendelkezett havi3-500.000 Ft jövedelemmel, így talán most is van mit a tejbe aprítani. Ha meg havi 200.000Ft-ra vette fel a 20 millát, hát akkor nem komplett! Egyébként bármilyen segítség folyósítása előtt meg lehetne nézni, milyen lakóingatlanról van szó: az egyetlen családi fészekről vagy az /esetleg már második/ albérletbe szánt lakásról...mert vannak ilyenek is...ha pedig személyiségi jogi aggályok merülnek fel-hát nem kell forszírozni a segítséget. Akinél nem ez a helyzet-azt segíteni kell munkalehetőséggel....”
 • 48. belaba 2010. július 09. 21:14
  „46. pandababa 2010.07.09. 18:54

  Sokkal bölcsebb vagy, mint azt az első hozzászólásod alapján gondoltam.
  Nincs miért elnézést kérned.”
 • 47. 620829 2010. július 09. 19:53
  „a hitelfelvétel szelektiv és ha jól tudom senkit sem erőszakoltak meg-hogy hitelt vegyen fel-------a takaró hosszúsága adott ---fel kéne mérni a lehetőségeket.......adóss fizess.......ez van!!!”
 • 46. pandababa 2010. július 09. 18:54
  „Akik hozzám szóltak,ill.a véleményemhez.. (6,9,12,13 )
  Nincs pénzes palim egyáltalán ,mert 80rugóból tartunk fenn albérletet ketten.Ebből meg is kell élni..De inkább összehúzom magam,minthogy bankba menjek hitelért könyörögni!!Nincsen nagy mellem,és a párom nem ezért szeret,hanem azért,amilyen vagyok.A világ problémáit eddig közösen beszéltük meg.Emberek vagyunk,mindenkinek lehet más véleménye.
  Bélabá- sajnos lemaradt az a mondat a hozzászólásból,hogy tisztelet a kivételeknek.Ezúton is mindenkitől elnézést kérek. Ja,és 11-es Garfield,kösz a némi infót.”
 • 45. LukSzusz 2010. július 09. 18:50
  „Csak azt nem értem hogy az a drága,aranyfalat ,kőgazdag bankáros bácsiknak akkor is jár a milliárd ha gazdasági válság van?Mi picurka,semmirekelő emberkék akik bedőltünk messzeföldről/izrael/idetévedt jóságosoknak,mi akkor is fizessünk.Nekik nincs gazdasági válság?Őkegyelmességüknek jár a milliárdos jövedelem?
  Nyúljon meg a nyakuk 1 picurka centivel.”
 • 44. randok 2010. július 09. 18:38
  „Szerintem mind akik felvettük a hitelt teljesen tisztában voltunk vele mivel játszunk, volt lehetőség forintban is felvehettük volna de az nem volt akkor kedvező, itt csak az a baj hogy különbözö mozgo költségeket és megemelkedet banki költségeket is hozzá csapnak a hitelhez. Én nemrég bentvoltam a bankban érdeklödni hogy is állunk és megdöbbenve értesültem hogy még több annál a hitelünk mint amit én itthon számolgattam mert ezek a számomra elfogadhatatlan költségek is engem terhelnek. Én is jól megadoztatnám öket a mi országunknak is nötek a költségeik, ök is fizessenek csak, ja hogy ez nekik nem tetszik? Nekünk se az ö elszámolásuk!”
 • 43. belaba 2010. július 09. 18:24
  „Az USA-t azért hoztam példaként, mert ott is sikerült "beleszaladni" egy hitelválságba, annak ellenére, hogy nem most kezdték tanulni a kapitalizmust.
  A korrekt hitelezés pedig szerintem igenis tud működtetni egy gazdaságot, de a játékszabályokat az államnak kellene felállítani és nem a lakosságtól elvárni, hogy a jövőbe lásson.
  A lakosság védelme a bankok lerablása ellen tehát az állam feladata lenne! Amíg ez nincs, addig senkitől nem várható el, hogy "felelősen" adósodjon el, ha pedig az állam ezt elmulasztotta, akkor viselje a mulasztása terheit!”
 • 42. Logaritmus 2010. július 09. 18:08
  „belaba, kb egyszerre küldtük be a hozzászólásunkat, ami arról szól, hogy gazdaságilag annak is súlyos ára van, ha az eladósodó embereket hagyjuk tönkremenni ekkora számban, mint ahányan most veszélyben vannak. :)

  Azt pedig vedd tudomásul, hogy az eladósodás 10-20 évre hatalmas kockázatot jelent. Devizában eladósodni pedig akkor is felelőtlenség, ha egy időben mindenki ezt csinálta, csak azért mert akkor olcsóbb volt a svájci kamat mint a magyar. A deviza válságot, ingatlan válságot senki nem látta előre ÉPPEN EZ a mindenkori kockázata a hosszútávú eladósodásnak, mert látod MÉG EZ IS megtörténhet, amíg a törlesztés tart.

  Könyörtelen de attól még igaz, hogy ha valamit csak ilyen brutális kockázat mellett, 10-20 éves futamidővel tudsz bevállalni arról inkább a saját érdekedben mondj le, mert a kezdeti vagyonodat is kockára teszed.”
 • 41. Logaritmus 2010. július 09. 18:02
  „Naca: szerintem semmilyen hitelesen nem kellene segítenie az államnak, mindenki maga viselje a tehetségének gyümölcsét és hülyeségének árát is. Most viszont gazdasági válság van, Kósa Lalika és nála fajsúlyosabb okok miatt a Ft egyelőre gyengül, senkinek nem jó, ha a sok ezer család hontalanná válna. Egyrészt az ingatlan piac összeomlana, csomó ember kerülne az utcára, züllesztve a közbiztonságot. Meg ugyebár van sajnálat is a világon... Piaci elvek szerint kell nyújtani nekik segítséget, ezért 1:1 kifizetni helyettük a hitelt hülyeség.”
 • 40. belaba 2010. július 09. 18:02
  „21. Logaritmus 2010.07.09. 15:47

  Rendben, az összes devizahiteles hülyegyerek, mert nem látta előre, hogy a világ 3-4 év alatt 180 fokot fordul, meg sem fordult a fejében, hogy amikor aláírta a bankjával a hitelszerződést, akkor abban a pillanatban hosszú évekre elkötelezte magát egy rabló banda kénye-kedvének.
  Örülök, hogy mennyi előrelátó, okos ember van ebben az országban, szerintem még az USA ingatlanválságát sem látták ennyien előre...
  Igen, én is a hülyegyerekek közé tartozom, de nem sírok és nem várok segítséget.
  Egy életre megtanultam a leckét, az én pénzem (hitelem, banki betétem) nem fogja többé mozgatni ezt a gazdaságot, gondolom nem vagyok ezzel egyedül.
  És ez azért messzebbre mutat, és több kárt okozhat, mint amennyi kiadás lenne esetleg a bajban lévő hitelesek egyszeri megsegítése.”
 • 39. Naca 2010. július 09. 17:27
  „Senki nem kényszerítette a devizahitel felvételét, ők a könnyebb végét akarták megfogni. Most viseljék a következményeket! És ki fog segíteni a forinthiteleseknek?”
 • 38. Logaritmus 2010. július 09. 17:21
  „+ egy gondolat. A Fideszhez és személy szerint Orbán Viktorhoz baráti viszony fűzi az OTP elnök-vezérigazgatóját. Komolyan gondoljátok, hogy ilyen puszi pajtás kapcsolat mellett, amikor az OTP pénzéből is éltetik a Magyar Nemzetet és a HírTV-t, majd így fognak elbánni velük. Csányi Sándor nem tűrné el, hogy a zsebéből 100 milliárdot valami extra adóra kivegyen az állam csak úgy. Az MLSZ elnöki pozíció nem honorálja ezt. A tervezet máris felpuhult, a fideszes Járai Zsigmond cégeinek nem is kell ilyen adót fizetni. Nem furcsa?”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint erősödött estére: az euró 280 forint közelében

Erősödött a forint csütörtök estére a reggeli árfolyamhoz viszonyítva, és a csütörtök délutáni… Tovább olvasom