Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

A diploma a legjobb védelem a munkanélküliség ellen

Németországban 2012-ben a diplomások mindössze 2,5 %-a, míg a végzettség nélküli férfiak és nők 19 %-a volt munkanélküli.
Az egyetemi, illetve főiskolai végzettség jelenti továbbra is a legnagyobb védelmet a munkanélküliséggel szemben egy német tanulmány szerint.

A nürnbergi Munkaerőpiaci és Szakmai Kutatóintézet hétfőn bemutatott kutatása szerint 2012-ben Németországban a diplomások mindössze 2,5 százaléka, míg a végzettség nélküli férfiak és nők 19 százaléka volt munkanélküli.

A Nyugat-és Kelet-Németország közötti különbségek ugyanakkor jelentősek: míg 2012-ben nyugaton a tanulatlanok 17,3 százalékának nem volt munkája, addig keleten arányuk a 30 százalékot is elérte. Ezzel szemben a Kelet-Németországban élő diplomásoknak csupán 4,1 százaléka volt munka nélkül.

A szakmunkás végzettségűek esetében is kisebb a munkanélküliség kockázata: az elmúlt évben öt százalékuknak nem volt munkája. Nyugat-Németországban az arány 3,9, Kelet-Németországban pedig 8,7 százalék körül mozgott.

Az országos munkaügyi ügynökség (BA) szerint a számok egyértelműsítik azt, hogy milyen fontos a jó szakképzés. Enzo Weber munkaerőpiac-kutatással foglalkozó szakember szerint a kevésbé képzett nők és férfiak munkavállalói esélyei a jövőben tovább csökkenhetnek.

Olvasóink írták

 • 2. queenmargareth1 2013. október 14. 20:31
  „az azért jó, hogy mindenkitől diplomát várnak el, akkor ki fog a diplomás keze alá dolgozni?mert, ugye ha már van, lejjebb nem akarja adni...”
 • 1. joy 2013. október 14. 19:40
  „Lya.
  Ott.
  Itt?
  Tanulsz 22-32 éves korodig, és francot sem kezdhetsz vele. Jó, hogy meghozták a nyelvvizsga törvényt, így legalább jó eséllyel pályázhat el a magyar friss diplomás külföldre.
  Teszik is rendesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint hétfőn

Az eurót a kora reggeli 294,94 forint után délután négy órakor 295,95 forinton jegyezték. Tovább olvasom