Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A feltételes adómegállapítás új szabályai

Mit tehet a vállalkozás, ha olyan ügyletbe „botlik", ahol az adójogi megítélés bizonytalan? A biztonságot szolgálja a feltételes adómegállapítás jogintézménye, amikor egy szerződés vagy jogügylet előtt tanácsot kérhetnek a vállalkozók a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. Az eljárás azonban kevéssé népszerű a vállalkozások körében, ennek okairól, magáról az eljárásról és a 2013-as változásokról készített összefoglalót egy szegedi adótanácsadó iroda.

A feltételes adómegállapítást 2006-ban kérhették először a vállalkozások Magyarországon, ekkor más nyugat-európai országokban már évek óta sikeresen alkalmazták. Kezdetben csekély érdeklődés mutatkozott iránta, és ma sem túl népszerű. A kisebb cégek sokszor azért nem élnek a lehetőséggel, mert nem szeretnék felhívni az adóhatóság figyelmét a bizonytalan adójogi ügyleteikre. A gyorsan változó jogszabályi környezet is visszatartja a cégeket, hisz egyetlen ügyletre lehet csak állásfoglalást kérni és az már nem érvényes, ha az érintett jogszabály változik. Nem terjeszthető elő kérelem a szokásos piaci ár megállapítása témájában, pedig e kérdésben talán több cég igénybe venné az eljárást.

Miben különbözik az állásfoglalástól? A feltételes adómegállapítás csak jövőbeni jogügyletre vonatkozhat és nincs precedens jellege.

Az NGM döntését a NAV nem bírálhatja felül később, azonban az adóhatóságra csak az adott ügyben, változatlan tényállás mellett kötelező érvényű az adómegállapítás. A magyar törvények szerint adótitok védi a megállapítást, nem hozható nyilvánosságra.

A kérelmező csak olyan ügyre kérheti az eljárást, amelynek tárgyában, vagy ahhoz hasonló ügyben nem folyik adóellenőrzés vagy bírósági eljárás. A hatóság bekérhet a kérelmezőtől további iratokat, adatokat is.

Első fokon az adóügyekért felelős helyettes államtitkár jár el az ügyben, a kérelem benyújtásától számított 60 napon belül, amely hiánypótlás esetén újabb 60 nappal bővíthető. A határidőt 60 nappal egyéb esetben is meghosszabbíthatják.

Az adómegállapításért fizetni kell, és csak egy előírt nyomtatványon, négy példányban, magyar nyelven lehet benyújtani. 2013-tól már nem szükséges az eddig előírt ügyvéd vagy adótanácsadó ellenjegyzése a kérelmen, de az eljárásban a képviselet kötelezővé vált. A fizetendő díj mértéke alapesetben az ügyelt értékének 1%-a, 1 és 8 millió forint közötti összegben. 10 millió forint a díj szerződéscsomag vagy szerződéstípus esetén. Egyes esetekben akár 15 vagy 20 millió forint is lehet a fizetendő összeg.

2013-tól nem lehet feltételes adómegállapítás keretében adóalapot és adót megállapítani, csak az adókötelezettséget vagy annak hiányát. Az idéntől csak a társasági adóval, SZJA-val, kisvállalati adóval és helyi iparűzési adóval kapcsolatban kérhető adómegállapítás. Kérelem csak az érintett adónem és adómegállapítási időszakra vonatkozó bevallás benyújtásáig, illetve annak határidejéig nyújtható be.

Ha nem ért egyet az állásfoglalással az adózó, akkor attól eltérően is eljárhat a későbbiekben.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NGM: a turizmus ˝lélegeztetője˝ a SZÉP-kártya

Erősödnie kell még az orvosi szolgáltatáson alapuló turizmusnak, valamint a szektorok (szabadidő,… Tovább olvasom