Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A Fitch leminősítette Olaszországot és Spanyolországot is

Olaszországot és Spanyolországot is leminősítette pénteken a Fitch Ratings, az "egyre intenzívebbé váló" euróövezeti adósságválság hatásaival indokolva a döntést.
Ugyanaznap a Moody's Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Belgium kormánykötvény-besorolásait. A Fitch Ratings - a legnagyobb európai hitelminősítő - péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzatát az eddigi "AA mínusz"-ról egy fokozattal "A plusz"-ra rontotta, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Spanyolország hosszú távú államadós-besorolását a Fitch "AA plusz"-ról két fokozattal "AA mínusz"-ra süllyesztette, ugyancsak negatív kilátást érvényben hagyva az új - egyébként továbbra is magasan elsőrendű befektetői - osztályzaton. Olaszország esetében a cég azzal a véleményével indokolta a leminősítést, hogy az euróövezeti válság intenzívebbé válása jelentős pénzügyi és gazdasági sokkot jelent, amely gyengíti Olaszország szuverén kockázati profilját.

Jóllehet a nemrégiben benyújtott olasz pótköltségvetés jelentőset lendített a költségvetési konszolidációs erőfeszítéseken, az olasz kormány azonban kezdetben "tétova" válaszlépéseket tett az euróövezeti válság terjedése ellen, és ez aláásta a piaci szereplők bizalmát aziránt, hogy a kormány képes hatékonyan átnavigálni Olaszországot az euróövezeti válságon - áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő az olasz költségvetésre kidolgozott alapeseti forgatókönyvében azt feltételezi, hogy az évtized végére sikerül az olasz hazai össztermék (GDP) 110 százaléka alá csökkenteni Olaszország államadósság-rátáját. A héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal rontotta Olaszország kormánykötvény-besorolását, egyebek mellett az Olaszországhoz hasonlóan nagy adósságokkal küszködő euróövezeti országok növekvő hosszú távú finanszírozási kockázataira hivatkozva.

Péntek este, az európai és amerikai piaci zárások után a Moody's Londonban bejelentette, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az ugyancsak euróövezeti tag Belgium hazai és külső szuverén kötvényadósságainak "Aa1" szintű, szintén magasan elsőrendű besorolását. A lépést a hitelminősítő - a múlt heti olasz leminősítéshez hasonlóan - azzal a véleményével indokolta, hogy érdemben nőttek a nagy adósságokkal küszködő euróövezeti országok, köztük Belgium hosszú távú finanszírozási kockázatai a valutauniós szuverén adósok és bankok nagybani finanszírozási környezetének tartós ingatagsága miatt, amelyet az euróövezeti szuverén adósságválság okoz.

A Moody's szerint emellett az euróövezeti bankrendszerrel szembeni kihívások, a valutauniós országok egy idejű költségvetési megszorító intézkedéseinek szükségessége, valamint a világgazdaság növekedési kilátásainak gyengülése kockázatokat jelent az olyan kicsi és nagyon nyitott gazdaságokra, mint Belgium. A hitelminősítő szerint ugyanakkor Belgium adósi megítélésének erősségei közé tartozik a belga gazdaság nettó hitelezői státusa, a magas megtakarítási ráta és a jelentősebb strukturális egyensúlytalanságok hiánya.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. október 08. 18:58
    „A hitelminősítőket ki és mikor fogja leminősíteni de véglegesen,mert az évek óta tartó ostobaságaikból elégvolt.Egyáltalán milyen jogon és alapon minősítenek államokat.amelyekkel még kárt is okoznak a nevezett államnak?!! Szándékos károkozás címén még nemzetközi bíróságon is eljárást lehetne kezdeményezni velük szemben szuverén ország belügyeibe történő beavatkozásuk miatt! Miért nem lépi meg országunk ezt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buktatók a kuponos és pontgyűjtő akciók adózásakor

Kevés cég tudja, hogy az árengedményi konstrukcióknak az áfa-kezelése jelenleg nem egyértelmű… Tovább olvasom