Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

A Fitch szerint jó úton halad a magyar gazdaságpolitika

A Fitch Ratings hitelminősítő szerint a magyar gazdaságpolitika az idén visszatért a helyes útra és a jövő évre kitűzött 3 százalék alatti deficitcél hihető.
"Bátorító, hogy a kormány a gyengébb gazdasági növekedésre új lépésekkel reagált" - mondta Ed Parker, a Fitch Ratings felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója egy frankfurti pénzügyi konferencia kapcsán a Dow Jones hírügynökségnek, utalva a keddi kormányülés után bejelentett bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedésekre. A kormány komolyan veszi a költségvetési konszolidációt és az idén már jókora pénzügyi kiigazítást hajtott végre - mondta.

Ugyanakkor Magyarország magas köz- és külső adósságállománya miatt továbbra is a kelet-közép-európai térség legsebezhetőbb országa - tette hozzá.

A Fitch június elején stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést.

A kilátás stabilizálása azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.

A Fitch a kilátás stabilra javításával egy időben megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság "BBB mínusz", illetve "BBB" osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok "F3"-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, "A mínusz" szintű osztályzati országplafonnal együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyítené a hitelesek terheit a jegybank

Az MNB már tavaly is kidolgozott egy javaslatcsomagot a hitelesek védelmére. Tovább olvasom