Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

A GDP 5,4 százaléka az államháztartás hiánya

Az MNB közleménye szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP mínusz 4,2 százaléka volt az elmúlt egy évben.
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a bruttó hazai termék (GDP) 5,4 százalékát tette ki, a finanszírozási képesség pozitív egyenlege elsősorban a 2011 első negyedévében elszámolt, magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer következtében alakult ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank  szerdán honlapján.

A közlemény szerint a tőketranszfer hatását figyelmen kívül hagyva az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP mínusz 4,2 százaléka volt az elmúlt egy évben.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 82 százalékát érte el a negyedév végén. Az adósság harmadik negyedévi növekedéséhez, amely az éves GDP 5,9 százaléka volt, a forint árfolyamgyengüléséből származó átértékelődések és az új adósság nettó kibocsátását jelentő tranzakciók is számottevően hozzájárultak, körülbelül 65-35 százalékos arányban.

Az MNB előzetes adatai szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP mínusz 5,6 százalékát érte el.

A háztartások által az államháztartásnak nyújtott, a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti tőketranszfert figyelmen kívül hagyva a háztartások nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP 4,0 százaléka volt.

Olvasóink írták

 • 2. v.imre 2011. november 16. 16:24
  „1. kövízügyes 2011.11.16. 14:58
  Akkor most hogy is állunk az államadósság csökkentésében?

  Tisztelettel jegyzem meg, hogy szíveskedj figyelembe venni azt a tényt, hogy a harmadik negyedévet zárva álltunk így, erről szól a jelentés. Az utolsó negyedévben fizet vissza (meglehet, e hozzászólás időpontjában) az MNB 3 milliárd eurót (1 lejáró állampapír, 2 milliárd az EU csődmentő hitel törlesztés részlet), vagyis mai áron átszámítva kereken 900 milliárd forintot. Ha a kormány változtat, a deviza tartalékból korrigálja az árfolyamváltozás hatását, úgy tartani tudja ígéretét a deviza adósság 74% alá viteléhez. Ha nem lesz korrekció, akkor leszünk kb. 76%-on december 31-én, a negyedik negyedév végén.”
 • 1. kövízügyes 2011. november 16. 14:58
  „Akkor most hogy is állunk az államadósság csökkentésében?
  1.330 milliárddal (magánnyugdíjból )csökkentettük a 81 %-os hiányt,és ennek" eredményeként"jelenleg 82%-nál tartunk?Mind emellett csökkent a beruházásokra fordított pénz (a környező országokban,pl.Lengyelo.,Csehország stb 3-7 %-kal nőtt ),munkahelyek száma (közmunka jelen formájában nam "érték teremtő")nem nőtt,belső fogyasztás- az előbbiek és a deviza,forint hitelek miatt -stagnál ill.csökkent,életszinvonal,vagy "megélhetési feltételek" romlottak.(üzemanyagárak jelentősen nőttek,a GDP növekedési üteme megállt.(Az utolsó negyedévi lehet,hogy negatív lesz.),a fizetésünk nem csökkent,csak "kevesebbet ér" vagy 6%-kal a másfél évi inflációs ráta miatt.
  Egyébként "jól vagyunk !"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken az építőipar, kevés lakást építenek

Az építőipari termelés volumene szeptemberben 12 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel azelőtt -… Tovább olvasom