Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

A Gránit Bank 11 milliárd forintot helyez ki az MNB növekedési hitelprogramjában

A pénzintézet partnercégei leginkább a beruházásokra, a tevékenység bővítésére és az üzletfejlesztés finanszírozására vették igénybe a jegybank hitelprogramját.
A Gránit Bank a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjából (NHP) 11 milliárd forintot kapott, ennek az összegnek a harmadát már kihelyezte augusztus elején, a fennmaradó részt pedig augusztus végéig közvetíti ki a partnervállalkozásoknak - mondta Hegedűs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Kifejtette: a pénzintézet partnercégei leginkább a beruházásokra, a tevékenység bővítésére és az üzletfejlesztés finanszírozására vették igénybe a jegybank hitelprogramját, amely mellett persze volt néhány korábbi devizahitel kiváltása is. Az általuk most felvett új, 10 éves futamidejű, kedvező kamatozású vállalati kölcsönök javítják a vállalkozások jövedelmi helyzetét, így a tervezett beruházásaikat könnyebben meg tudják valósítani - tette hozzá.

A vezérigazgató kiemelte: az elmúlt három év során azt tapasztalták, hogy egyre több ügyfél keresi meg és választja a Gránit Bankot pénzügyeinek intézéséhez.

Hegedűs Éva a bank tavalyi teljesítményéről elmondta: 2012 végén a pénzintézet mérlegfőösszege 51 milliárd forintot tett ki, az idei első félévben ez a mutató 60 milliárd forint fölé emelkedett. A pénzintézet 2010-ben "zöldmezős beruházásként" indult; a 3 éves tevékenységet nézve a fejlesztési költségek alacsonyabbak, mint ami a korábbi üzleti tervekben szerepelt.

Az alelnök-vezérigazgató kiemelte: az elmúlt időszakban készült egy elemzés arról, hogy melyek azok a bankok, amelyek zöldmezős beruházásként indultak, és az elmúlt 18-20 év alatt léptek be a magyar bankpiacra. Ezeknek a pénzintézeteknek az adatait összehasonlítva a 3 éves működés során a Gránit Bank érte el a legmagasabb mérlegfőösszeget az induláshoz viszonyítva, és ehhez a legkisebb veszteség kapcsolódik - hangsúlyozta Hegedűs Éva, hozzátéve: 2014 második félévében már várhatóan nyereséget termel a bank.

Emlékeztetett arra: amikor 2010 májusában az alapító tulajdonos a bankot megvásárolta, már akkor is többször hangsúlyozta, hogy az elsődleges feladatának a forráshiánnyal küzdő magyar kis- és középvállalatok (kkv) finanszírozását tartja. Ezt az üzleti filozófiát a bank végig prioritásként fenntartotta; akkor a Gránit Bank mérlegfőösszege 7 milliárd forint volt, idén júliusban már meghaladta a 65 milliárd forintot, ami 3 év alatt kilencszeres bővülést jelent - mutatott rá Hegedűs Éva.

A mérlegfőösszeg szerkezete úgy áll össze, hogy a banknál elhelyezett betétek állománya 57 milliárd forint, a bank 16 ezer számlát vezet, az eszközállomány 25 milliárd forintot tesz ki; a hitel/betét mutató 50 százalék alatt van, ami az egyik legalacsonyabb a magyar bankrendszerben. A betétállomány közel 20 százalékát a lakosság helyezte el a Gránit Bankban, míg az eszközportfólió 90 százalékát a kis- és közepes vállalkozások és a nagyvállalatok hitelei adják. A hitelek 99,9 százaléka problémamentes. A lakossági ügyfelek több mint 60 százaléka online számlanyitással lett a bank ügyfele - közölte Hegedűs Éva.

Az alelnök-vezérigazgató elmondta: idén júniusban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) üzleti célú befektetést hajtott végre új részvények lejegyzésével a Gránit Bankban, amelynek eredményeképpen egy innovatív - direktbanki - üzleti modellt megvalósító, hatékonyan működő pénzintézet kisebbségi tulajdonosa lett.

Hozzátette: az alapító tulajdonos a bank működésének kezdetétől fogva hangsúlyozta, nyitott az együttműködésre azokkal a befektetőkkel, akik vonzónak tartják a bank üzleti stratégiáját, és elfogadják, hogy a menedzsment jogokat megtartja.

Hegedűs Éva végezetül elmondta: a Gránit Bank üzleti modellje jelentős költségelőnyt biztosít a hagyományos fiókhálózattal működő versenytársakhoz képest, amely lehetővé teszik, hogy az ügyfeleknek nagyon kedvező kondíciójú szolgáltatásokat nyújtson.

A vezérigazgató kiemelte: az üzleti modellt és az innovatív megoldásokat a szakma is elismerte, ennek eredményeként a MasterCard Europe az Év leginnovatívabb bankja 2012 díjat adományozta a pénzintézetnek. A Gránit Bank a jövőben is az innovatív megoldásokra fogékony, az elektronikus banki szolgáltatásokra és a szigorú kockázatkezelésre összpontosító pénzintézet lesz - hangsúlyozta végezetül Hegedűs Éva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött kedden a forint

Délután ötkor az eurót 298,92 forinton jegyezték a nemzetközi devizakereskedelemben. Tovább olvasom