Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A gyenge kukoricatermés is elég lehet a hazai igényekhez

Annyit már lehet látni, hogy a hektáronként 4,7 tonnára becsült átlagtermés helyett legfeljebb 3,5 tonnára lehet számítani.
Az aszály ellenére a gyenge, 4 millió tonnára becsült kukoricatermés elegendő lehet az ország belső igényének kielégítésére - jelentette be Czerván György kedden Gödöllőn egy agrárfórumon.

E fontos terményből a betakarítás az elején tart, de annyit már lehet látni, hogy a hektáronként 4,7 tonnára becsült átlagtermés helyett legfeljebb 3,5 tonnára lehet számítani - mondta az agrártárca államtitkára. Az időjárás szeszélye következtében nagy a szóródás, például Tolna megyében a 3 tonnát sem éri el a hozam, amíg Borsod-Abaúj-Zemplén földjeiről ennek több mint kétszeresét várják, de van ahol a szárazság miatt semmi sem termett.

A búzatermésről szólva utalt arra, hogy az 1 millió 80 ezer hektáron elvetett búzából 3,7 tonna az átlag megtermett mennyiség, ami fedezi az étkezésre szánt hazai szükségletet és igen jó a minőség.

Repcéből tűrhető, hektáronként átlagosan 2,5 tonna a várható mennyiség, a 2 tonnás átlag napraforgó is elfogadható - tette hozzá.

Az egész világot sújtó szárazságok és a hazai gyenge termés következtében az élelmiszerárak emelkedésével kell számolni - utalt rá az államtitkár.

Az ország bruttó hazai terméke az idei második negyedévet nézve 1,3 százalékos csökkenést mutat a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. A mezőgazdaság teljesítménye a rekordhozamokat produkáló tavalyi évvel összehasonlítva 10,4 százalékkal esett vissza. A gazdálkodókat ért aszálykárok enyhítésére a kormány 8,3 milliárd forintos alapot különített el. Folynak az EU-val is a tárgyalások az unió központi katasztrófa alapjából a károsultak kisegítésére, e kérdésben azonban még nincs döntés.

Az államtitkár arra is kitért, hogy az EU-ban tart a 2014-20 közötti időszakra vonatkozó közös agrárpolitika vitája. Ezen belül a magyar törekvés többi között a pénzek elosztásának egyszerűsítése és az állatállomány takarmányozására fordított pénzek szinten tartása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a Munka kisgyermekkel program

187 millió forintos támogatással májusban indult és két évig tart a kisgyermekes szülők munkába… Tovább olvasom