Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A használt autó nem mindig jó vétel - csak óvatosan!

Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a kereskedő saját tulajdonában álló autót értékesít, vagy olyan gépjárművet, melyet megbízási szerződés alapján helyeztek el nála eladásra.

A gazdasági válság hatására hazánkban az új autók eladása sajnálatos módon csökkent. Kevesen vannak, akik banki finanszírozás nélkül, önerőből képesek egy újat megvásárolni, ugyanakkor számottevően megnőtt a használt járművek iránti kereslet. Az idősebb autó vásárlása ugyanakkor nem veszélytelen dolog, a vevőnek nem árt tisztában lennie néhány dologgal, mielőtt aláírja az adásvételi szerződést.

Autót vásárolhatunk már az interneten keresztül is online aukciók/árverések útján, vagy magánszemélytől, illetve kereskedőtől is. Amennyiben autókereskedésben vesszük a használt gépjárművet, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a kereskedő saját tulajdonában álló autót értékesít, vagy olyan gépjárművet, melyet megbízási szerződés alapján helyeztek el nála eladásra.

Kínálat egy kereskedésben
Kínálat egy kereskedésben

Más személy (képviselő) útján is lehet ugyanis szerződést kötni, vagy más jognyilatkozatot tenni, kivéve ha jogszabály szerint a jognyilatkozat csak személyesen tehető meg. Ilyenkor a kereskedő mint képviselő gyakorlatilag csak közreműködik az adásvétel lebonyolításában, a szerződéssel összefüggésben kötelezettséget nem vállal. Vagyis ha az autónak olyan műszaki hibája van, amelyre a vásárlást követően derül fény, a kereskedő nem tartozik felelősséggel a hibás teljesítés miatt a vevő felé, a vásárló az esetleges igényeit kizárólag a jármű korábbi tulajdonosával szemben érvényesítheti. Ez leginkább abban az esetben okozhat gondot, ha a volt tulajdonos nem magyar állampolgár, vagy egész egyszerűen nem elérhető.

A helyzet rosszabb lehet abban az esetben, ha az autóvásárláshoz kölcsönt is fel kívánunk venni. A fogyasztónak minősülő magánszemélyek a hitelszerződéstől a megkötés napjától számított tizennégy napon belül indokolás nélkül elállhatnak, ha a hitelt még nem folyósították. A fogyasztó a szerződéskötés napjától számított tizennégy napon belül díjmentesen akkor is felmondhatja a hitelszerződést, ha a hitelt már folyósították.

Odafigyelés!

Összességében elmondható tehát, hogy kellő körültekintéssel és odafigyeléssel csökkenthető annak a valószínűsége, hogy olyan járművet vásároljunk, amellyel kapcsolatban később akár műszaki-, akár jogi problémánk merülne fel.

A fentiek alapján elmondható, hogy amennyiben a gépjárműnek olyan műszaki hibája van, ami miatt utóbb elállunk az adásvételi szerződéstől, és a bank még nem folyósította az igényelt hitelösszeget, fontos, hogy az adásvételi szerződéstől-, illetve a kölcsönszerződéstől való elállási szándékunkat azonnal-, de legkésőbb a szerződéskötéstől számított két héten belül írásban jelezzük a kölcsönt folyósító bank felé – ebben az esetben díjmentesen gyakorolhatjuk a kölcsönszerződéstől való elállás jogát. Ha a folyósítás már megtörtént, akkor is „visszakozhatunk", de ebben az esetben haladéktalanul – legkésőbb harminc napon belül – kötelesek vagyunk a felvett hitelösszeget és a lehívástól a visszafizetés időpontjáig felszámítható, szerződés szerinti hitelkamatot visszafizetni.

Problémát jelenthet még az is, hogy olyan autót vásárolunk, amelynek az egyes azonosítóit (pl. motorszám, alvázszám) meghamisították, vagy ha például a gépjármű-nyilvántartásba a járműre valamilyen teher (opciós jog, zálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom) van bejegyezve.

A fenti esetek kivédésének leghatékonyabb fegyvere az, ha a vásárlást megelőzően kellően tájékozódunk, illetve meggyőződünk a jármű valós műszaki állapotáról. Állapotfelmérést szinte minden márkaszerviz végez, a gépjárműre bejegyzett terhekről pedig elsődlegesen az eladótól, illetve a kereskedőtől kaphatunk felvilágosítást, de az interneten keresztül is megtudhatjuk pl. azt, hogy van-e az autón jelzálog. Kérhetjük például a tulajdonost, hogy mutassa be számunkra az autó törzskönyvét és forgalmi engedélyét. Ennek azért is van jelentősége, mert az az általános banki gyakorlat, hogy a kölcsön fedezetét képező jármű törzskönyve biztosítéki céllal a hitelt nyújtó banknál van, a törzskönyv bemutatásával pedig az eladó igazolhatja a jármű feletti szabad rendelkezési jogát.

Dr. Kiss István Viktor
ügyvéd

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint péntek délelőtt

az eurót délelőtt tíz óra után 290,22 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a… Tovább olvasom