Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A határidő lejárt, pénztárgép nincs

Szeged - Április 30-án járt le a legeslegutolsó határidő az online pénztárgépek üzembe helyezésére. A kereskedők befizették az előleget, de gépük nincs, az 50 ezer forintos támogatástól pedig elestek.
A cikk megjelenése után kiderült, tényleg elbukták az 50 ezer forintot.

Korábban írtuk:

– Mindent megtettünk az online pénztárgépért, az összes meghosszabbított határidőt betartottuk, az előleget befizettük – mondta Mészáros Anita, egy szegedi élelmiszerbolt tulajdonosa. – Arról volt szó, ha április 30-áig nem jön létre az összeköttetés a NAV-val, nem kaphatjuk meg az 50 ezer forintos állami támogatást.

Mészáros Anita a párjával ugyanazt a kálváriát járja 2013 eleje óta, mint szinte az összes kereskedő. Kódot kértek a NAV-tól, hogy jogosultak legyenek a támogatásra. Megrendelték az első pénztárgépet, a Samsung egyik típusát, és befizették a 31 ezer forintos előleget. Amikor kiderült, több gyártmánynak visszavonták az engedélyét, az ő gépük nem szerepelt a listán. Véletlenül tudták meg, korai az öröm. Ekkor mindent elölről kezdtek: az ajánlott, Vásárhelyen gyártott, áfásan közel 180 ezer forintos Micrára adtak be igénylést. Április 30-a előtt napokkal hívni kezdték a céget, de állandóan foglalt volt a telefonjuk.

Mészáros Anita élelmiszerboltjába sem érkezett meg eddig az új pénztárgép, pedig – mint mondja – minden határidőt betartott. Fotó: Frank Yvette
Mészáros Anita élelmiszerboltjába sem érkezett meg eddig az új pénztárgép, pedig – mint mondja – minden határidőt betartott. Fotó: Frank Yvette


3 hónap múlva szállítanak?

A NAV a napokban örömmel értesítette a szegedi Szuper ELSZO 57 Kft.-t, hogy feldolgozták regisztrációját a megrendelt Micra típusú pénztárgépekre – tájékoztatott Dudás János ügyvezető. A 3 gép 150 ezer forintos előlegét átutalták a gyártó számlájára. A szállítási határidő az előleg beazonosításától számított 12. hét, vagyis április vége helyett július vége. Az ELSZO pénzét az állam 2013. szeptember 30. óta használja.
– Az utolsó két hétben folyamatosan kerestek bennünket a tagjaink – mondta Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára. – Joggal elkeseredettek, dühösek, csalódottak. Felháborítónak tartjuk, hogy vállalkozóink önhibájukon kívül esnek el a támogatástól. Sajnálatos, hogy a minisztérium úgy döntött, nem hosszabbít határidőt. A Kisosz keresi a megoldást: a tagok minél előbb kaphassák meg a támogatást. Hogy hányan lehetnek a megyében, egyelőre nem tudjuk.

Pataki Andrea szerint a két legnagyobb forgalmazó nem az üzletileg etikus és elvárható viselkedést tanúsította. Az egyik például jelezte, hogy az eredetileg megrendelt gépet nem tudja szállítani, és helyette egy, a tapasztalatok alapján nem megfelelő gépet ajánlott. A vállalkozók április 10-én délután udvariatlan, piros, vastag betűvel szedett e-mailt kaptak: április 14-én, hétfőn éjfélig fizessék be a fennmaradó részt erre a géptípusra. Nem egészen 3 munkanapjuk volt arra, hogy döntsenek és fizessenek a nem létező gépért. A másik nagy forgalmazó pedig nem vette fel a telefont, az e-mailre, faxra nem válaszolt. A Kisosz végül levelet írt, de nem jött válasz. A titkár szerint a forgalmazók egyrészt túlvállalták magukat, másrészt ellenérdekeltek abban, hogy támogatással csökkentett áron adják a gépet, hiszen csak később kapják meg a hiányzó részösszeget.

Közbeszólt a villamos

A Kossuth Lajos sugárúti kisbolt ezelőtt 10 évvel nyitott, dupla akkora alapterületen, mint a mostani. 2009-ben véget vetett a fejlődésnek az 1-es villamos egy évig tartó felújítása. A sugárút kiürült, a járda felbontása miatt még gyalogosan se lehetett megközelíteni az üzletet. A forgalom a tizedére csökkent. Az önkormányzattól kaphattak volna havi 90 ezer forintos kártérítést, de NAV-tartozásuk miatt nem vehették fel. Ebből a sokkból azóta se tudtak kilábalni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növelte profitját a Ralph Lauren

A cég 153 millió dollár (34 milliárd forint) nyereséget termelt, ez több mint 20 százalékkal haladja… Tovább olvasom