Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A húsvét ellenére sem számolnak a tojás drágulásával

A hazai tojáspiac karácsony után omlott össze, jelentősek a készletek, a januárban kialakult nyomott árak várhatóan a húsvéti szezonban sem változnak.
Nem számolnak a hazai termelők a tojás árának növekedésével a húsvét közeledtével. Az európai túltermelés, az olcsó import és a fekete piac következtében a szezon rendkívül nyomott árral indult, jelentős változást a húsvéti ünnepek sem hoznak az ágazatban - mondta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, a Csaba-táj Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Végh László elmondta, hogy a hazai termelők a közepes méretű tojásokat darabonként jelenleg 18-20 forintért tudják értékesíteni, a kis méretűeket ennél 3-4 forinttal olcsóbban. A hazai tojáspiac karácsony után omlott össze, jelentősek a készletek, a januárban kialakult nyomott árak várhatóan a húsvéti szezonban sem változnak - tette hozzá.

Úgy vélte, a tojástermelő ágazat újabb válságát éli Európában és Magyarországon.

A ketrecek alapterületének uniós előírások szerinti bővítése tojásonként minimum két forinttal növelte az önköltséget Magyarországon. A ketreces tojótyúk tartás korszerűsítése okán az európai termelők növelték a tyúkállományt, különösen Németországban és Lengyelországban - mondta az elnök.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai tojás reális áron való értékesítésének egyik nagy akadálya a feketekereskedelem. A 27 százalékos áfatartalom miatt egyre nagyobb mennyiségben érkezik illegális úton tojás az országba. Mint mondta, a gabonaágazathoz hasonlóan az áfá-t a beszállítók visszaigénylik, azonban nem fizetik be.

Magyarországon jelenleg 3,2-3,4 millió a tojótyúk állomány, az ágazat kifehérítésével az állományt 5-6 millió darabra lehetne növelni.

Megjegyezte, hogy a válság elhúzódásával a termelők egy része levágja az állatokat, így a hazai termelés további csökkenésére lehet számítani.

Végh László szólt arról, hogy a fogyasztóknak az ünnepi vásárláskor fokozottabban kell figyelniük az áru származására és minőségére. Érdemes keresni a minőségi magyar terméket és figyelni a koronás jelzést a tojásokon, ami garanciát jelent arra, hogy minőségi, megbízható magyar termékek vásárolnak. Hozzátette: a koronás jelzés program elkezdődött, eddig kilenc üzem szerezte meg az embléma használatához szükséges auditot.

A Csaba-táj mezőgazdasági társaság 2013-ban 40 millió tojást állított elő, a tojótyúk állomány létszáma 150 ezer darab. A társaság a piaci válság negatív hatásait a termelési költségek csökkentésével, a tyúktelepítési időszak növelésével próbálja kivédeni, így 2014-ben évente két alkalommal tervezi az állomány újratelepítését, míg a korábbi években ez négy alkalommal történt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jót tett az enyhe tél a gázfogyasztásnak

Közeé 12 százalékkal kevesebb gázt használtak a lakossági fogyasztók november és január között, mint… Tovább olvasom