Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

A jelenlegi szabályozás ellehetetleníti az építőiparosokat

Az építőipar folyamatosan változó szabályozása, illetve a jogszabályokban megfogalmazott kötelezettségek ellehetetlenítik a szektor mikro-, családi és kisvállalkozóit - mondta Németh László az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke az MTI-nek.
Beszámolt arról, hogy az ipartestületek ügyvezetőinek országos értekezletén nemrégiben áttekintették a szövetség tagságának mintegy 35 százalékát kitevő építőiparosok helyzetét, miután egyre több észrevétel érkezett az érdekképviselethez a vállalkozások helyzetének tarthatatlanságáról.

Németh László elmondta: helyzetértékelésük szerint a kisvállalkozásoknak továbbra is nagyon kevés a munkalehetőségük, a lakossági megrendelések visszaestek. Többnyire a nagyobb beruházók alvállalkozóiként működnek, de ez a helyzet sokszor az elszámolási viták miatt kiszolgáltatottá teszi a "kicsiket".

Az elektronikus napló kötelezővé tétele az építőiparban jelentősen megnövelte a kisvállalkozások, egyéni vállalkozások adminisztrációját, az ehhez kapcsolódó kiadásukat. "A kőművesek házat építeni tudnak, adminisztrálni már kevésbé" - mutatott rá, hozzátéve: ezért kénytelenek valakit alkalmazni erre a feladatra.
Nem kedvez az építőiparosoknak a felelős műszaki vezető jogosultságra vonatkozó szabály megváltoztatása sem - sorolta az IPOSZ elnöke. Eddig a felelős műszaki vezetői feladatot a mestervizsgával rendelkező építőiparos is elláthatta, az idei szabályváltozással azonban ezen jogosultság megszerzéséből is kizárták őket. A mestervizsgával rendelkező felelős műszaki vezetői iparos a korábbi 1000 négyzetméter helyett 300 négyzetméterig láthatja el feladatát ez év nyarától. A szűkítés a gyakorlatban azt jelenti, hogy ennél nagyobb családi ház építését nem vállalhatja el az építőipari kisvállalkozás anélkül, hogy külön ne alkalmazzanak felelős műszaki vezetőt.

Az IPOSZ elnöke rámutatott: a mestervizsga megszerzését az iparosok körében sokszor az motiválta, hogy ezzel a végzettséggel a felelős műszaki vezetői posztot is el lehet látni. A mestervizsgához kapcsolódó motiváltság pedig rendkívüli fontos lenne, hiszen 2015. január elsejétől már csak mestervizsgával rendelkező iparos végezhet szakmunkásképzést. Az iparosok pedig csak azért, hogy tanulókkal is foglalkozzanak, nem fogják megszerezni a mestervizsga végzettséget.

Az IPOSZ szerint célszerű lenne átgondolni az építőipari szabályozást a kisvállalkozások szemszögéből, és élethelyzetüket jobban tükröző megoldásokat alkalmazni. Félő, hogy e nélkül a lakossági építőipari szolgáltatásban betöltetlen űr keletkezik, és a nem életszerű szabályok a feketegazdaságba kényszerítenék a vállalkozókat - hangsúlyozta Németh László.

Olvasóink írták

 • 3. havranek 2013. november 01. 22:31
  „csutak
  Ne emlegesse Hothy-t mert most avatják a szobrát igaz még nem közterületen de abban a kerületben ahol Rogán a polgármester . Félek még megérjük a "kormányzó" választást is közfelkiáltással persze .”
 • 2. _csutak_ 2013. október 27. 21:42
  „Az egyszerű mezei honpolgár megalázása, lenézése és kifosztása folyik törvényes keretek között.
  Nagyon nagy gond az, hogy olyan jogalkotóink vannak a parlamentben akik azt a fogalmat, hogy "effektív munka" csak a barkochbából ismerik.
  Ezek a <önkéntes moderáció!> végleg megmutatták személyiségüket, hisz amit tesznek az népellenes, nyugodtan állíthatom, hogy a kisember szerint hazaárulás!
  Ellopták a nyugdíjat, ellopták a jövőképet, kikergettek hatszázezer embert aki már vissza sem akar jönni!
  Ezt a jelen garnitúrát csak Horthyhoz tudom hasonlítani, aki hazánkat egy eleve vesztes háborúba vitte tudatos döntésekkel.
  Mert ugye jelen kormányfőnk is a lidérceivel no meg mindenkivel háborúskodik.
  Én visszafogtam magam blogomban október 23. napján ő pedig csatába küldte a népet.
  Nem vagyok elme szakorvos, de állítom, hogy a klinikán egy rutin MMPI után ben tartanák!
  Olyan mint Hérosztratosz.
  Ő epheszoszi görög volt, aki i. e. 356-ban felgyújtotta Artemisz istennő világszerte csodált templomát,
  hogy nevét ismertté tegye.
  Egy igazi sikertörténet, mint Orbáné.”
 • 1. lukrecia 2013. október 27. 09:19
  „Errol beszeltem korabbi forumokon. Olyan felesleges szabalyozokat iktattak be az epitesi hatosagok, melyek tovabb novelik a munkanelkuliseget, a koltsegeket, csokkentik a lakasepeitesek szamat,. Csaladi kivitelezes , mely egy faluhelyen szokasos volt, ezutan ellehetetlenult. Nem indokoltak ilyen formaban a szigoritasok. !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitelek: kidolgozta javaslatát a bankszövetség

Külön foglalkoznak azokkal, akik tudják fizetni a hiteleiket, és azokkal is, akik nem. Tovább olvasom