Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A jogosultak ötöde kapott közmunkát

Szeged - Csak a segélyezettek ötöde kapott közmunkát eddig városi cégnél. Felszólítja az önkormányzat a cégeit, hogy adjanak munkát, különben az ellátottak egy évig nem kapnak támogatást.
Idén 402 rászorulót, az ellátottak egyharmadát kellett kizárnia az önkormányzatnak a segélyfolyósításból, mert nem teljesítette a minimálisan megszabott 30 napos munkát, vagy mert – pont emiatt – meg sem jelent a felülvizsgálaton. 795 ellátott kapta továbbra is a foglalkoztatást helyettesítő támogatást (fht). A szociális törvény először tavaly írta elő, hogy aki a havi 22 ezer 800 forintos fht megítélésétől számított 12 hónap alatt nem dolgozik összesen 30 napot, annak automatikusan le kell állítani az ellátását, és ezzel a következő egy évre kizárja magát a rendszerből. Mivel idén februárban és márciusban hívta be a legtöbb jogosultat felülvizsgálatra a polgármesteri hivatal szociális irodája, zömmel 2013 első hónapjaiban lesz esedékes a következő ellenőrzés.

Közmunkások a Szegedi Vadasparkban. Számháború. Fotó: Schmidt Andrea
Közmunkások a Szegedi Vadasparkban. Számháború. Fotó: Schmidt Andrea


Kiskapu

Jó néhányan kihasználták azt a lehetőséget, hogy elfogadják közfoglalkoztatás helyett a munkaügyi központ képzését, az adóhatóságnál bejelentett házimunkát, valamint a regisztrált szervezetnél végzett önkéntes tevékenységet.

A közfoglalkoztatás ügye a szeptemberi közgyűlésen is heves vitát váltott ki. Ménesi Imre szocialista képviselő számon kérte a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottságát vezető Juhász Gyulát (Fidesz–KDNP), hogy túl kevés közmunkást foglalkoztatnak az önkormányzati cégek. Míg 2010-ben átlagosan havonta 745-en kaptak közmunkát, addig tavaly már mindössze 411-en, idén szeptemberig pedig csak 279-en. Ehhez képest a kormány azt hirdeti, hogy 100-ról 200 ezerre növelte a közmunkások számát. A testület vezetője számokat nem mondott, de meghívta Ménesi Imrét a soron következő ülésükre. Helyette Botka László polgármester egészítette ki a „sokkoló" adatokat: a jogosultak létszámához képest két éve még  71 százalék vett részt közmunkában, tavaly ez lecsökkent 49 százalékra, idén augusztus végéig 20 százalékos az arány.

Ménesi elment a szakbizottsági ülésre, ahol egyhangú döntéssel az a határozat született, hogy a testület felszólítja az önkormányzat húsz cégét: kapcsolódjanak be a közfoglalkoztatásba. Idén ugyanis a városi cégek közül csak az IH Rendezvényközpont, a SZINT Kft., a vadaspark és a környezetgazdálkodás kért közmunkásokat. A vadasparknál 22-en kaptak munkát a munkaügyi központ támogatásával. Jellemzően 6 órában dolgoztak; karbantartást, takarítást, állatgondozói és takarmánykonyhai feladatokat láttak el. Októbertől januárig 8 órára vettek fel embereket. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél 210-en dolgoztak napi 6 órában 3 hónapon át.

A Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. már megkapta a közfoglalkoztatásra felszólító határozatot. Idén még valóban nem vettek fel közmunkásokat, mert korábban profitorientált cégek nem pályázhattak. Ha nem lesz ilyen megkötés, jövőre nagyjából húsz közmunkásra számítanak.

* * *

1390-en a kistérségben

A megyei kormányhivatal munkaügyi központja érdeklődésünkre szegedi adatokról nem, csak kistérségiekről (Szeged és 11 kistelepülés) tájékoztatott. E szerint október 19-éig hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásba 979 főt vontak be, az országos programhoz pedig 411 szegedi álláskereső csatlakozott. Szabó Gábor foglalkoztatási koordinátor hozzátette: az önkormányzatok az év folyamán többször is nyújthatnak be kérelmet, azt soron kívül elbírálják, és a pénzügyi keret figyelembevételével megítélik a támogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 forinttal csökkent a benzin ára

Csökkentette bruttó 10, illetve 4 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti… Tovább olvasom