Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

A jövő héten jöhet a sorozatban hetedik kamatláb-csökkenés

Egymást követő hetedik alkalommal is 25 bázisponttal csökkentheti irányadó kamatlábát a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatdöntő ülésén.
A Reuters hírügynökség által megkérdezett húsz elemző túlnyomó többsége arra számít, hogy 5,25 százalékra csökkenti a jegybank kéthetes kötvényeire érvényes kamatot a testület, míg csupán négy szerint tarthatja a 5,50 százalékos kamatszintet a monetáris tanács. Így várhatóan Simor András jegybankelnök utolsó kamatdöntő ülésén is folytatódik az elmúlt félév kamatcsökkentési ciklusa.

A további kamatcsökkentés mellett szól, hogy - február közepén közzétett adatok szerint - januárban markánsan, a decemberi 5,7 százalékról 3,7 százalékra mérséklődött a fogyasztói áremelkedés üteme. Ezenkívül, az elmúlt időszakban viszonylag stabilan tartja a 292 forint környéki szintet az euró forintárfolyama, de a gazdaság vártnál gyengébb negyedik negyedévi teljesítménye is a monetáris kondíciók lazítására ösztönözheti a monetáris tanácsot.

Az elemzők többsége szerint a monetáris enyhítési ciklus 4,5 százalékos kamatig folytatódik, amit a harmadik negyedévben ér majd el, holott egy hónappal ezelőtt még 5,0 százalékra becsülték az alapkamat idei mélypontját.

"A monetáris tanács megerősítve érezheti a kamatcsökkentési ciklus mögötti érveket: a reálgazdaság gyengélkedése a vártnál is rosszabb, az inflációs statisztikák viszont egyre alacsonyabbak lesznek. További kamatcsökkentésekre tehát lehet és kell is számítani" - érveltek heti elemzésükben a Raiffeisen Bank elemzői.

Augusztus óta 1,50 százalékponttal, 7 százalékról 5,50 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. Az elmúlt hat kamatvágás alkalmával rendre a monetáris tanács külső tagjai szavaztak csökkentésre, míg a belső tagok, azaz Simor András és két alelnöke a kamatszint tartására szavazott.

A keddi kamatdöntő ülés lesz az utolsó, amelyet Simor András jegybankelnök sajtótájékoztatója követ. A közgazdász hatéves mandátuma ugyanis március 2-ával lejár.

Piaci szereplők túlnyomó többsége arra számít, hogy Orbán Viktor kormányfő nemzetgazdasági miniszterét, Matolcsy Györgyöt jelöli a tisztségre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már üzemel a CBA webáruháza, hamarosan elindul a Tesco oldala is

Egyre több élelmiszer kiskereskedelmi lánc indít online bevásárlási szolgáltatást. Tovább olvasom