Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A kamarai tagdíjak adózást érintő szabályai

Csongrád megye – A gazdasági kamarákról szóló törvény 2012-es változása alapján ettől az évtől a kamarai tagdíj, valamint a kamarai hozzájárulás fizetése kötelező.
A tagdíj és a hozzájárulás meg nem fizetése adók módjára behajtható köztartozásnak minősül, amelyet az állami adóhatóságnak kell beszednie. A gazdasági kamarák a tagdíj és a hozzájárulás megfizetéséről – mivel nem minősül szolgáltatás ellenértékének – számlát nem bocsáthatnak ki, de kötelesek egyéb számviteli bizonylatot kiállítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások ezeket a kamaráknak kötelezően fizetendő összegeket költségeik között elszámolhatják.

A szakmai kamarák (orvosi kamara, egészségügyi dolgozói kamara, mérnöki kamara) részére fizetett tagdíjat a magánszemélyek szintén elszámolhatják a költségeik között, amennyiben tevékenységüket önálló tevékenységként végzik, azaz egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként.

Ha a magánszemély tagja az említett szakmai kamarának, de kizárólag munkaviszony keretében végzi az adott tevékenységet, nincs lehetősége a költségelszámolásra. Ebben az esetben az adóévről beadott bevallásában a bruttó munkabérét csökkentheti a befizetett kamarai tagdíj összegével, feltéve, hogy a munkáltató év közben nem vette figyelembe ezt az adóalap-csökkentést.

Olvasóink írták

  • 1. DMagóg 2012. november 03. 11:10
    „Birkanyírás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét kamatot vágott a ˝szűk többség˝

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki… Tovább olvasom