Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A KBC profitja majdnem eltűnt

A belga KBC bank- és biztosítócsoport - a magyar K&H Bank tulajdonosa - csütörtökön 13 millió eurós adózott eredményt jelentett tavalyról a 2010-es 1,86 milliárd helyett.
Az utolsó negyedévben 437 millió eurós profitja volt a csoportnak az egy évvel korábbi 724 millió helyett, de ez is jelentős javulás a harmadik negyedévi, 1,579 milliárd euró veszteséghez képest.

A "nehéz pénzügyi környezet" a csoport szinte minden tevékenységének ártott a jelentés szerint.

A beszámoló közép-kelet-európai tevékenységgel foglalkozó részében a csoport vezetése megjegyezte, hogy a Magyarországon bevezetett egyösszegű devizahahitel-végtörlesztés miatt a harmadik negyedévben 92 millió eurós, majd a negyedik negyedévben további 82 millió eurós értékleírást hajtottak végre. Összes adósuknak a 30 százaléka részt vett a végtörlesztésben.

A KBC csoport megfelel a legújabb, 9 százalékos euróövezeti szavatolótőke-követelménynek a mérlegfőösszeghez képest: ez az arány szeptember végén 11,7 százalékos volt, és december végére elérte a 12,3 százalékot. Két részleg még be nem fejezett eladását is beszámítva az arány 13,8 százalékos volt az év végén.

A KBC tulajdonában volt június végén 9,6 milliárd eurónyi portugál, ír, olasz, görög és spanyol kormánykötvény, ezt a kitettséget szeptember végéig 6,7 milliárd euróra, majd december végéig 4,8 milliárdra csökkentették.
A KBC a belga piacon bankként a második, biztosítóként a harmadik. Bő hálózata révén a KBC Közép- és Kelet-Európában a harmadik számú bankcsoport az olasz UniCredito és az osztrák Erste Bank mögött, a mérlegfőösszeget tekintve a térségben az ötödik.

A KBC vesztesége adó után 2009-ben 2,466 milliárd euró volt, ezt az amerikai jelzálogkölcsönökhöz köthető, elértéktelenedett értékpapírok kínos utóélete okozta. A veszteség idején a KBC csoport többször szorult a belga kormány segítségére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszik a pénzt a fantomkórházak

Több mint egy tucat értékes, egykori fővárosi egészségügyi ingatlan áll kihasználatlanul, az… Tovább olvasom