Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A kecske jóllakik, a káposzta megmarad?

Szeged - Ha a bankok részben elengedik az adósok hiteleit, az állam cserébe nem kéri az utánuk eddig kirótt szja-t és az ehót – ezt jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Sokan kapkodják a fejüket, mert eddig nem is hallottak arról, hogy adófizetési kötelezettség terhelte az elengedett kölcsönt.
– Ha az tényleg igaz lenne, amit Varga Mihály bejelentett, akkor én kihasználnám a lehetőséget – mondta Ibolya. – 2008-ban 7 millió forintért, hitelből vettem a lakásomat, azóta törlesztek. Most éppen 10 millióval tartozom. Jó lenne, ha a 7 millió forint feletti részt elengednék, és kisebb lenne a törlesztőm. De akár el is adnám a lakást, hogy minden tehertől megszabaduljak, igaz, akkor újra ugyanott tartanék, mint 5 évvel ezelőtt.

Mindenki, a bankok és az adósok is nyernének azzal, ha a legalább részben elengedett hitelek után nem kéne adót fizetni. Eddig ugyanis az adósnak 16 százalékos szja-t, a pénzintézeteknek pedig 27 százalékos ehót, egészségügyi hozzájárulás kellett fizetni. Miért? Az adótörvény az elengedett kölcsönt jövedelemként tartotta számon: így 1 millió forintos hitel után az adós 160 ezer forintot, a bank 270 ezer forintot adott az államkasszának, összesen 430 ezer, csaknem félmillió forintot.

Számtanpélda

Ha valaki 10 millió forinttal tartozott, de 8 millióért el tudta volna adni az ingatlanát, az eddigi gyakorlat szerint nem szabadulhatott meg a hitelétől, mert a banknak nem volt érdeke elengedni 2 millió forintot, amely után további 540 ezer forintot kellett leadóznia. Végül azonban mégis mindenki rosszul járt: mivel árverésen gyakran a piaci ár feléért sikerül csak eladni az ingatlant, a bank alig kap pénzt, az ügyfél pedig ott áll a többmilliós, jórészt behajthatatlan tartozásával. Ha a példánkban szereplő lakást 8 helyett csak 4 millióért sikerül értékesíteni, a banknak 6 millió forint behajthatatlan hitele marad.

Varga Mihály törvényjavaslatot nyújtott be: úgy módosítaná a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, hogy 2014-től bármely pénzkölcsön elengedése, még az áruhitelé is, adómentes lenne. Idén augusztus 1-jei hatállyal a kormány egyszer már módosította az szja-törvényt, és adómentessé tette az ingatlanfedezettel kötött – jelzáloghiteles – tartozások elengedését. Most ezt a lehetőséget terjesztenék ki az összes hitelre. A módosítás még a devizahitelesek gondjain is segíthet: ismert, hogy a bankok november 1-jéig kaptak határidőt a kormánytól, hogy találjanak ki egy megoldást, ellenkező esetben a kormány ötletel.

– Ha adómentes lenne a hiteltartozások elengedése, a kormány egy régi problémát oldana meg – mondta Gergely Péter, a bankracio.hu hitelszakértője. – Az ugyanis, hogy az elengedett tartozás után még komoly összegeket adóban kellett befizetni, nem ösztönözte a bankokat az adósság felszámolására.

Így nyilatkozott a Bankszövetség alelnöke, Gyuris Dániel is. Szerinte ha már egy nehéz helyzetbe került adós meg tud egyezni a bankjával, akkor szerencsés lenne, ha az állam nem vonna el többlet-jövedelemadót.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. október 28. 16:20
    „"Olyan válság közeledését látom, amely megbénít, és arra késztet, hogy remegve aggódjak hazám biztonságáért. A háború eredményeként a korporációk kerültek hatalomra, és ezt a korrupció korszaka követi a legmagasabb szinteken. A pénzhatalom mindent maga alá gyűr, hogy meghosszabbítsa uralmát, kihasználja az emberek hiszékenységét, egészen addig, amíg a vagyon néhány kézben halmozódik fel, és a köztársaság elpusztul." /Abraham Lincoln (1809-1865), az USA 16. elnöke/

    "A látható kormányok mögött trónol egy láthatatlan kormány, amely nem tartozik hűséggel a népnek, és nem ismer felelősséget. Az államférfi feladata ennek a láthatatlan kormánynak a megsemmisítése, a korrupt üzlet és a korrupt politika közti szövetség széttörése." /Theodore Roosevelt (1858-1919) az USA 26. elnöke/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Lászlóné: a Magyar Postával javulhat a vidék hitelezése

A magyar állam a korábban minimumként meghatározott 100 milliárd helyett 136 milliárd forint… Tovább olvasom