Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

A kereslet visszaesése főleg a kis boltokat sújtja

A hazai vásárlóerő gyengülése, jó esetben stagnálása a fogyasztást is visszafogta. A szakemberek 2013-ra sem várnak javulást.
A reáljövedelmek zsugorodása, a kereslet visszaesése miatt elsősorban a kis boltok kerültek nehéz helyzetbe - írja a Népszava hétfői száma.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára 2013-ban sem vár fogyasztásnövekedést. A szakember úgy véli, lesz karácsonyi roham a boltokban, a nagy kérdés az, eléri-e a forgalom a tavalyi szintet, lesz-e az embereknek annyi pénze decemberben, mint tavaly.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője a lapnak elmondta: a válság kezdetétől látható az a folyamat, hogy főleg a vidéki, rosszabb elhelyezkedésű, kis alapterületű boltok kerülnek nehéz helyzetbe. A hipermarketek közönsége is apadt valamelyest, a kicsik, illetve a legnagyobbak között található szupermarketek forgalma ugyanakkor bővült.

A tőkehiánnyal küszködő "kicsiknek" a folyamatosan csökkenő forgalommal is szembesülniük kell. Ezeket a jelenségeket a CBA a saját partnereinél is tapasztalta. Tavaly a cég nagyjából 200, kis boltot üzemeltető franchise-partnere volt kénytelen lehúzni a rolót, míg a diszkontüzletek némileg növelni is tudták forgalmukat. A kis alapterületen árusító boltokat sújtja az is, hogy az egy négyzetméterre jutó fajlagos költségek magasabbak, mint nagy alapterületű társaiké.

A szakember szerint rövid távon nem várható változás. Úgy vélekedett, a kisebb boltoknak is támaszt adhat, ha csatlakoznak valamelyik hazai lánchoz, illetve ha jó "szimattal" szakosodnak valamilyen termékcsoportra, például pékárura vagy tejtermékekre.

Olvasóink írták

 • 1. klj-54 2012. október 22. 11:27
  „Aki olvasott már pár könyvet életében az tudhatja azt, hogy a kereslet visszaesése csődhöz vezet!
  Nincs a zsebemben a bölcsek köve, de azt tudom, hogy ez a kormány pont az ellenkezőjét teszi annak amit tennie kell.
  Én abban nőttem fel, hogy a New Deal emelte ki amerikát a káoszból, de olvasva a lenti linket már bizonytalan vagyok.
  De az bizonyos, ha nem fogy az áru akkor a piac összedől!
  Ez egy 22-es csapdája de nem a Heller féle.

  http://www.amazon.com/New-Deal-Raw-Economic-Damaged/dp/1416592377”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaszál az állam a 10 napos matricával

A drágább autópálya-matricából kevesebb fogy – derült ki. A kistelepüléseken emiatt növekszik az átmenő forgalom. Tovább olvasom