Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A Költségvetési Tanács módosítaná az idei költségvetést

A Nemzetgazdasági Minisztérium idei költségvetést módosító tervezete 152 milliárd forinttal emelné meg a kiadásokat, amely a pénzforgalmi hiányt GDP-arányosan 0,5 százalékponttal növelné - derül ki a Költségvetési Tanácsnak (KT) véleményezésre benyújtott tervezetből.
Az NGM szerint az uniós módszertan szerinti hiánycél nincs veszélyben, de a KT nem zárta ki ennek kockázatát, ezért egyebek mellett az Országvédelmi Alap fenntartását javasolta.

Az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. hulladékkezelő cég és a Főgáz Zrt. megvásárlásának finanszírozása miatt szükséges a központi költségvetés kiadásait megemelni.

A KT megjegyzi: nem észleltek ugyan olyan kifogásolható rendelkezéseket, amelyek indokolnák az egyet nem értés jelzését, de a KT szerint nem zárható ki teljesen a kockázata annak, hogy a tranzakciók egy része az ESA-hiányt (az uniós módszertan szerint számított államháztartási deficitet) is növelni fogja. Ezért a tanács körültekintő, takarékos költségvetési gazdálkodást és az Országvédelmi Alap fenntartását tartja szükségesnek mindaddig, amíg a hiánycél elérését és az adósságcsökkentést övező kockázatok megnyugtatóan nem csökkennek.

A KT MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztet arra: az NGM törvénytervezete szerint a közműcégek megvásárlásának finanszírozása a központi költségvetés kiadási előirányzatának 152 milliárd forinttal való megemelését teszi szükségessé, de ez - az NGM törvénytervezetének indokolása szerint - nem veszélyezteti az uniós módszertan szerinti hiánycél teljesítését.

A tanács véleménye szerint a törvénytervezetben szereplő kiadások a pénzforgalmi hiánnyal együtt a bruttó államadósságot is közvetlenül érintik, és a részesedés-vásárlások összegével növelik azt. Az államadósság-ráta Alaptörvényben előírt csökkenése így 2014-ben várhatóan csak minimális lehet, növekvő teljesülési kockázatokkal - olvasható a tanács véleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NAV: a perek háromnegyede az adóhivatal javára dől el

A tavalyi perek 72 százalékában a NAV javára született kedvező döntés. Tovább olvasom