Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

A konzervativizmus ára

Amikor emberismeretet tanítunk, mindig elmondjuk, hogy a konzervatív életszemlélet ugyan már egy nagyszerű, pozitív szint a mai társadalmunkban, mégsem elegendő, megvannak a maga veszélyei.
Emberismerettel mindenki rendelkezik. Ha nem lenne így, már nem élnénk, ez alapvetés. Viszont ahogy nem mellékes, hogyan él az ember, úgy nem mellékes az sem, használjuk-e ismereteinket, hajlandóak vagyunk-e szembenézni a tényekkel, netán a neveltetésből adódóan, kényelmességből, vagy tudja a fene mi okból, húzzuk halasztjuk a döntéseket.

Amikor emberismeretet tanítunk, mindig elmondjuk, hogy a konzervatív életszemlélet ugyan már egy nagyszerű, pozitív szint a mai társadalmunkban, mégsem elegendő, megvannak a maga veszélyei. Az egyik legfőbb veszély, hogy a konzervatív ember azokkal szemben is túlságosan szociális és elnéző, akiket egy egészséges társadalom nem tűrne meg a tagjai között. Nem szeret ugyanis szembenézni azzal, hogy a gonoszságot, aljasságot nem szabad tolerálni, újabb és újabb esélyt adni nekik, pedig ahogy mondani szokták „A gonosz akkor tud győzni, ha a jó emberek maradnak tétlenek!"

Sajnos ragyogó példáit láttam már ennek a konzervatív hozzáállásnak ügyfeleim körében is. Egyikőjük esete különösen elszomorított, mert egy nagyon jó ember, aki sokaknak segített már az életben, de konzervatív hozzáállása sok pénzébe és bosszúságába került.

Volt egy beosztottja, aki már több mint egy évtizede dolgozott ott. Mivel az értékesítési csapat teljesítménye eléggé hullámzóvá vált, elküldte az addigi értékesítési vezetőt, s helyette kinevezte őt a csapat első emberének, mondván régi motoros, benne megbízik. Türelmesen várt, várt, de az eredmények nem jöttek. Minőség biztosítási okokból minden telefonbeszélgetést rögzítenek, de sokáig nem elemezte ki, mit csinálnak rosszul.

Aztán idővel eljött az a pont, amikor nekiült, hogy meghallgassa, mit rontanak el. Ekkor érte a döbbenet! Az az ember, akiben a legjobban megbízott, tudatosan kárt okozott a cégnek! A legdurvább eset, amit ki tudott deríteni és bizonyítható volt, amikor egy régi, hűséges viszonteladójuk nagy tételben akart vásárolni egy gyorsan romló terméket, amiből körülbelül 5 millió forint értékben volt is raktáron, s a „kedves" kolléga azt mondta, náluk most nincs belőle, s átirányította a saját konkurenciájukhoz! Ön mit tenne ebben az esetben? Kirúgná fegyelmivel, azonnali hatállyal, vagy hónapokig tűrné még, s csak többször neheztelve elbeszélgetne vele?

Ügyfelem ez utóbbit tette, s mire eldöntötte, megválik a „rothadt almától", akkorra a kedves kolléga kiíratta magát egy orvossal és több mint egy évig volt táppénzen... A cég költségére... Miért nehéz meghozni néha a megfelelő döntést? Mert nem tanuljuk meg pontosan felismerni az antiszociális jellemvonásoknak azokat a fajtáit, amik nem látványosak... Mert vannak ilyenek, megtanulhatók, s biztosak lehetünk benne!

Ragyogó példa erre másik ügyfelünk, aki már a tanfolyam közben, mikor felismerte a rejtetten ellenséges elnyomó személyt, az alapján amit tanult, még aznap felmondott neki, pedig a közvetlen helyettese volt, aki lentről „küzdötte" fel magát, s későbbi utódjának szánta-nevelte. Mikor elküldte, érdekes módon megváltozott a cégében sok minden. Megszűnt az erősen hullámzó teljesítmény, az emberek jobb hangulatban dolgoztak, többen megköszönték neki, hogy kirúgta azt az embert. A „kis szorgalmas" ugyanis azt tette, míg ott volt, hogy adatokat gyűjtött arról, ki mit hibázott, mit rontott el, mi volt a kisebb-nagyobb vétke. Ezeket a hibákat azonban nem kijavíttatta, helyrehozatta, hanem óvatosan, hogy ő ne legyen támadható, segített eltussolni, majd később saját céljai elérésére zsarolta vele az embereket!

Szörnyű, amiket leírtam? Nehéz elhinni, hogy az ön környezetében is lehetnek ilyenek? Tudom, nem könnyű ránézni, de sajnos statisztikailag az emberek 2,5 százaléka ilyen. Ezek közül a butácskákkal nincs nagy gond. Azok, aki azt mondják önnek „Te, úgy tennék valami gonoszat valakivel, csak semmi nem jut az eszembe... Segíts már, kivel toljunk ki?"... Erről ugye látjuk hamar mit kellene tennünk vele, de mi van az intelligensebbekkel?

Ha az önök teljesítménye is erősen hullámzik, ha gyakran előfordulnak a csapatában betegségek, balesetek, ha úgy érzi, az emberei egy részével gyakran kell konfrontálódnia akár komoly ok nélkül is, ha tudja, munkatársai többre lennének képesek, de valami miatt mégsem termelnek eleget, nézze meg, milyen hatással van ez önre! Nem köti le a figyelmét? Nem veszi el az időt tényleges vezetői teendőitől? A családjától? Mennyire zavarja ez? Mindig is ilyen volt? Ön szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben a dolog magától vajon jobb lesz? Nem kellene tenni valamit ezzel? Ha él még önben az az ideális kép, amivel indította vállalkozását, vezetői létét, akkor van remény!

Pál Zsolt
Comline Budapest Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás

Milyen hosszú lehet a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás - nincs már kiküldetés, kirendelés, átirányítás -, változhat-e a munkabér, szükséges-e szerződés módosítása? Tovább olvasom