Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A korábbiakhoz képest olcsóbb a tojás húsvétkor

Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az átlagos heti tojásvásárlás mintegy 50 százalékkal emelkedik meg.
Az idén olcsóbb a tojás a húsvéti ünnepekre, mint a korábbi években, darabjáért, a vásárlás helyétől függően, 28-35 forintot kérnek átlagosan, míg a közelmúltban volt olyan év, amikor az ár meghaladta a 40 forintot is.

Erről Földi Péter a Baromfi Terméktanács tanácsadója beszélt hétfőn az MTI-nek. Elmondta: Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az átlagos heti tojásvásárlás - ami 40 millió darab körül mozog - mintegy 50 százalékkal emelkedik meg. Így húsvétra összességében mintegy 250-300 millió tojást vesznek az emberek Magyarországon.

A tanácsadó szerint a tojás alacsonyabb árának az oka az európai piaci túlkínálat. Most Magyarországra évi mintegy 500-600 millió darab tojás érkezik, főként Lengyelországból. Magyarországról pedig mintegy 200 millió tojást exportálnak. Az éves magyar tojásfogyasztás átlagosan évente mintegy 2,17 milliárd darab.

Az idén a termelők a tojást önköltség alatt értékesítik a kereskedőknek. Az előállítási költség ugyanis most darabonként mintegy 22 forint körüli. Az átadási árak viszont darabonként átlagosan 18-21 forint közöttiek.
A tanácsadó megjegyezte: a termelői árnak legalább 23 forintnak kellene lennie.

A tojástermelés éves árbevétele az idén várhatóan 25 milliárd forint körül alakul Magyarországon - tájékoztatott Földi Péter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzati cégek árképzési jogát szorgalmazzák a települések

A felvásárlással, az árszabályozással és a rezsicsökkentéssel folyamatosan nyílik az olló a hatósági… Tovább olvasom