Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A kormány gyorsítaná a pénztárgépek cseréjét

A fejlesztési bankon keresztül kedvezményes állami hitelt biztosítanának az engedéllyel rendelkező pénztárgépek gyártáshoz- közölte Varga Mihály.
A kormány kész arra, hogy a pénztárgépek cseréjénél a gyártási és forgalmazási folyamatot felgyorsítsa, ezért tárgyalásokat kezdtek az érintettekkel - közölte a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Varga Mihály, miután a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetőivel tárgyalt, elmondta: a piaci igények minél gyorsabb kielégítése érdekében a fejlesztési bankon keresztül kedvezményes állami hitelt biztosítanának az engedéllyel rendelkező pénztárgépek gyártáshoz. Azoktól, akik élnek ezzel a lehetőséggel, azt várják, hogy a lehető legkedvezőbb áron jelenjen meg a piacon a pénztárgép - tette hozzá.

Az MKIK vezetővel tárgyaltak arról, hogyan tudna a kamara bekapcsolódni a mintegy 200-250 ezer gép cseréjének támogatásába: a vállalkozókat egyebek mellett ajánlással segítenék a pénztárgépek beszerzésénél.

Az NGM a múlt hét végén arról tájékoztatott, hogy addig három, az állami adóhatósággal online adatkapcsolatra képes gép kapta meg az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány - mérlegelve az érdekképviseletek álláspontját - a kasszák cseréjére eredetileg megszabott határidőt meghosszabbította augusztus 31-éig, ezt követően azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrizni fogja a kereskedőknél a gépek cseréjét.

A miniszter felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy lehetőség szerint minél előbb kezdjék meg a cserét, és törekedjenek a jogszabályi határidő betartására, mert a büntetést csak azok kerülhetik el ezt követően, akik igazolhatóan elindították a csere folyamatát, azaz megkapták az 50 ezer forintos támogatást, és megrendelték a pénztárgépet.

A NAV a gépenkénti 50 ezer forintos támogatási igényt soron kívül fogja teljesíteni, és adja ki az erről szóló igazolást - tette hozzá Varga Mihály.

Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte: a pénztárgépek cseréje nagy lépés lesz az adózás történetében, mert hatékony adózási modell jön létre. A vállalkozók érdeke, hogy az átállás minél zökkenőmentesebben, a lehető legkisebb áron valósuljon meg, és a csalásokat megakadályozzák.

A kamara a zökkenőmentesség érdekében vállalta, hogy információt juttat el az érintettekhez a területi kamarai hálózaton és az internetes rendszerén keresztül. A költségek tekintetében pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy szabad verseny, szabad piac alakuljon ki, és ezáltal az árak csökkenjenek - hangsúlyozta Parragh László.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta: a kamara ajánlást tesz a termék mellé, ez azt jelenti, hogy a honlapján bárki elérheti az ellenőrzött információ alapján közzétett ajánlott vállalkozások listáját - mondta a kamara elnöke.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy az árat a piac fogja kialakítani, de ha egyre több gyártó kapcsolódik be a gyártásba, az a remények szerint olcsóbb gépeket eredményez. Parragh László úgy vélte, hogy a pénztárgépek ára és a támogatás együttes alakulása révén a csere nem lesz elviselhetetlen teher a vállalkozásoknak.

A pénztárgépek cseréjével kapcsolatos költségvetési bevételre vonatkozóan Varga Mihály közölte: 2013-ban az átállástól 45-50 milliárd forint bevétel várható.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a 7 engedélyre váró pénztárgép esetében lesz magyar gyártó is.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Léni 2013. július 18. 15:06
  „szandokán! Egy véleményen vagyunk!
  Arra kíváncsi lennék, hogy a pénztárgépek cseréjével ki vagy kik fognak meggazdagodni?
  Megfigyelhettük, hogy amihez eddig ez a kormány hozzányúlt, az tönkrement, arról már nem is beszélek,
  hogy ha valamit meg akarnak védeni, annak csúfos vége lesz, amennyiben elkezdenek valamit megcáfolni,
  akkor beláthatatlan következményekkel kell számolni!
  Nekem már minden gyanús, én már egy szavukat sem hiszem el ! Még véletlenül sem mondanak igazat.
  Legalább mi ne piszkáljuk a kisboltosokat, van azoknak e-nélkül is éppen elég baja a "vállalkozásbarát"
  kormány ámokfutásával.”
 • 20. macs 2013. július 18. 13:51
  „12. Horthyszobor,
  én multinál még nem fizettem úgy, hogy a tételek felét nem ütötte be a pénztárgépbe. Sőt egyre több helyen tapasztaltam, hogy miután elmentem a pénztártól, elkérik a blokkom és leellenőrzik, az van-e kocsiban, ami a számlán.
  A kisboltokban sok helyen egy számológéppel összeadják a tételek, ezt fizetem, majd jó esetben a felét beüti gépbe, vagy sokszor annyit se. :-(”
 • 19. atomboy 2013. július 18. 13:28
  „10. szandokán
  Maximalisan egyetertek.”
 • 18. +36 2013. július 18. 11:48
  „12. Horthyszobor 2013.07.18. 09:25

  "először a nagy multikat kellene..."

  nagyobb lakás nagyobb kupleráj.
  sokkal könnyebb a nagy zsebben találni ....”
 • 17. +36 2013. július 18. 11:44
  „12. Horthyszobor 2013.07.18. 09:25

  az meg a pofátlanság teteje,h az augusztusi szabadságolások alatt kell a kereskedőknek ezzel foglalkozni, mert a kapkodó, hozzá nem értéstől, vagy (és) erőből diktált tempó ugye nem jött össze áprilisra sem júliusra...
  szabadságon az ország "java" , a törvényhozás...a parlament is na meg minden normális ha csak teheti , más meg gürizzen mert f.... alakok találnak ki határidőket.
  el lehet hinni ezek után bármilyen határidőt ezektől? van még példa ezen kívül is.
  hányok....”
 • 16. +36 2013. július 18. 11:35
  „lesz online pénztárgép a kincstárban, az állami kasszákban, az önkormányzatoknál is ugye?
  azzal tisztában van mindenki, h a péééééz nem a kiskereskedelemben tűnt el!
  meert akkor most kereskedők ülnének a miniszteri székekben.
  vagy mindenkinek egyszerre pénztárgépet, beleértve MINDENKIT aki pénzzel foglalkozik... vagy már megint a kettős mércét alkalmazzák a kivéreztetettek rovására.
  a dohányzásról való tiltást sem egyes területeken vezették be...jó lenne már ha nem a kereskedőkre mutogatnának mint hibásokra! a feketegazdaságot kell földeríteni...csak ha megharapom az ujjam az fááááj!”
 • 15. pog 2013. július 18. 11:15
  „nem értem valami matolcsy szülemény kitalál valamit és az tutti...csak nem tudom,hogy a kormány részéről nyilatkozó felelős"politikusuk egyáltalán van valami sejtésük,hogy ebben az országban minden fordítva" működik mint ahogyan ők mondják..!! le kellene jönni vidékre és kis időt eltölteni az átlag emberrel...ne csak a választás előtti napokban....”
 • 14. kormoska 2013. július 18. 10:56
  „8.KapitányRoger

  Igen,hallottam hogy a Matolcsy által beígért 2,5% os kamatozású vállalkozói hitelt már pár hét után sem lehetett felvenni,mert elfogyott a keret!?
  Ha tényleg így van akkor még nagyobb k......s,mert csak belengetik a mézesmadzagot.
  Nesze semmi fogd meg jól....,ki tudaj hányadszorra!”
 • 13. X_Y 2013. július 18. 10:55
  „12.Horthyszobor 2013.07.18. 09:25
  "először a nagy multikat kellene bekötni, ahol az éves forgalom egy havi részét profin eltüntetik "

  A nagy multiknál már 10 évvel ezelőtt is jobb rendszer volt, mint ez a nagy dirrel-durral összetákolt mostani lesz, ha egyáltalán lesz.. Majd itt is lesz hacker támadás miatti napi kétszeri összeomlás :)

  Forgalom-eltüntetésben meg pont a kis üzletek voltak "feket öves" profik...”
 • 12. Horthyszobor 2013. július 18. 09:25
  „Szerintem ezt 43 nap alatt nem fogják megoldani. Még akkor sem, ha maga a jóisten tesz csodát!!! Fizikailag és emberi erőforrás hiány miatt. Számoljunk. A maradék idő alatt minimum 5000 pénztárgépet kell bekötni naponta! Mennyi pénztárgépes (kb. 500) van az országban, illetve ha csak egy órát szánunk rá teljes adminisztrációval. Ja és szombat vasárnap is munka!!! Realitás a december 31. Nagyon átgondolatlan az egész. Arról nem is beszélve, ha elkezdenek érkezni az adatok, 250.000 pénztárgéptől, percenként, milyen az informatikai bemenet, fogadó rész... Gyanítom össze fog omlani. Pár gép tesztje egy ekkora átállást nem tud lemodellezni! Szerintem lassítani kellene ezzel az egyébként jó kezdeményezéssel. Pl. először a nagy multikat kellene bekötni, ahol az éves forgalom egy havi részét profin eltüntetik (köztudott dolog, csak a NAV nem tudná???), majd a nagyobb forgalmú üzleteket, és később a kicsiket. Illetve ahol már volt probléma azokat kellene a sorban előre venni!”
 • 11. X_Y 2013. július 18. 08:28
  „10.szandokán 2013.07.18. 08:15
  "Én meg gyorsitanám a kormány cseréjét."
  LOL :)

  Ezek a dilettáns narancsosok azt hiszik hogy egy fejlesztést kormányhatározattal el lehet intézni. Lásd a hugo-t :) Esik-kel, dobókockával számolja az útdíjat :)”
 • 10. szandokán 2013. július 18. 08:15
  „Én meg gyorsitanám a kormány cseréjét.”
 • 9. pog 2013. július 18. 08:10
  „ez vállalkozó barát kormány remélem a következő ciklust már nem ők folytatják..ez a banda az őszödi botrányt jóval túl szárnyalták...”
 • 8. KapitányRoger 2013. július 18. 08:03
  „5. kormoska 2013.07.17. 20:50

  Hiteleket kínálgatnak? Menj próbálj felvenni egyet, meg fogsz lepődni!”
 • 7. florian72 2013. július 18. 06:08
  „Egy újabb kis vállalkozói ADÓ ,a vállalkozó barát kormánytól .
  3. KamuNeni 2013.07.17. 20:07
  A tolvaj fel hogy meglopjak!" Így igaz ,csak azt nem értem miért nem ők fizetik ki az egészet .Nem elég hogy a gyártásnál kaszálnak még a vállalkozókat is le húzzák.”
 • 6. vovozs 2013. július 17. 21:08
  „Hát igen jól elbonyolították, csak új pénztárgép. Pedig a régi is rögzítette digitálisan a bevételt és tárolta is, évente kellett kiolvastatni... ezt nem lehetett volna egyszerűen online is elküldeni.... Vagyis nem érte meg senkinek mert így több a bevétel és így vállalkozásonként el lehet kérni 200-at míg a másik meglett volna oldva tizedéből... ja és még éves szinten minimum egy 20-as a kártya használat... Köszönjük”
 • 5. kormoska 2013. július 17. 20:50
  „Évek óta úgy kommunikálják,hogy ez a kormány a hitelek esküdt ellensége!Szerintük a magyar ember(és vállalkozó)el van adósodva...,és tényleg el van!
  Ehhez képest mindenhol és lassan mindenkinek a hiteleiket kinálgatják.
  Az e-útdíjat hitelből finanszírozhatják a fuvarozók,a kis és középvállalkozások állami hitelből fejleszthetnek,és most a pénztárgépgyártás is kedvezményes hitelből indulhat be.
  A régi,szoci hitelek mind s....k,de a Fideszesek bezzeg.....,az igen szinte öröm lesz nekik felvenni:-)”
 • 4. vmagdi 2013. július 17. 20:23
  „nem a gyártóknak köll a segítség! a kisboltosoknak”
 • 3. KamuNeni 2013. július 17. 20:07
  „A tolvaj fel hogy meglopjak!”
 • 2. florian72 2013. július 17. 19:09
  „1. spiler 2013.07.17. 18:45

  Úgy van, 2014 április mindjárt itt van ám!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre a tranzakciós illeték sem növelte a banki mobilitást

Továbbra is alacsony a bankváltások száma. Tovább olvasom