Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A kormány jobban utálja a bankokat, mint a lakosok

Tízből hat ember gondolja úgy a bankok és a kormányzat viszonyáról, hogy az egészségtelen – s így látják ezt a nehezen fizető devizahitelesek is. A „háborús hangulat", azonban kevésbé tette bankellenessé a magyarokat, mint azt gondolhatnánk.

A 2008-ban kirobbant nemzetközi pénzügyi válságot követően többször is heves viták középpontjába kerültek a bankok. Hazánkban a devizahitelezéshez kapcsolódó feszültségek ezeket még inkább felerősítik. A Bankmonitor.hu reprezentatív kutatása azt kívánta feltárni, hogy az átlagember ma hogyan ítéli meg saját banki szolgáltatóját, hogyan vélekedik a költségekről, mit gondol a bankok és a kormányzat viszonyáról.

A felmérés több ponton is meglepő eredményeket hozott, a nyilvánosság előtt zajló viták ugyanis lényegesen kevésbé befolyásolják a bankok megítélést, mint arra számítani lehetett. A többség lényegesen kiegyensúlyozottabb kapcsolatot tartana egészségesnek a bankok és az ország vezetése között.


A bankok megítélése
A magyarok többsége elégedett a hazai bankok szolgáltatásaival – derül ki a Bankmonitor.hu friss, a Trend International közreműködésével, több mint 1000 ember megkérdezésével készített reprezentatív felméréséből. A válaszadók kétharmada szerint a pénzintézetek korrekt, többnyire jó színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak, és csak minden harmadik ember volt kritikus a bankokkal szemben.

Saját bankjukról többnyire jobb véleménnyel vannak a magyarok, mint általában véve a hazai pénzintézetekről: minden ötödik válaszadó teljesen elégedett bankjával, és további 65 százalék nyilatkozott úgy, hogy „többnyire elégedett". Mindössze az emberek 13 százaléka állítja, hogy saját bankjával „többnyire elégedetlen" és csupán 3 százaléka „teljesen elégedetlen".

– Az elégedettséget mutatja, hogy a megkérdezettek 62 százaléka egyértelműen ajánlaná saját banki szolgáltatóját rokonainak, barátainak – mutatott rá a felmérés további megállapítására Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.


Mitől korrekt egy bank, drágák-e a szolgáltatások?

A korrekt bank jellemzői között első helyen az alacsony költségek felszámítása a fontos, amelyet a biztonság és a kockázatokra, illetve költségekre vonatkozó tájékoztatás igénye követett. A rugalmasság és a pénzügyi termékek egyszerűsége a legkevésbé fontos a válaszadók szerint.

A bankok által felszámított költségek a rendszerváltás óta az elmúlt egy évben kapták a legnagyobb publicitást. Kicsit talán meglepő, de a válaszadók többsége (60 százalék) ezeket nem tartja túlságosan magasnak: 6 százalék pedig  kifejezetten olcsónak ítéli saját bankját. 20 százalék szerint inkább olcsó, további 34 százalék szerint pedig „többnyire elfogadható" a költségek szintje. Saját bankjának költségeiről 24 százalék gondolja azt, hogy túlzott, és csupán 15 százalék ítéli drágának.


Bankok szerepe és a kormány-bankszektor viszonya

A kutatás második része azt vizsgálta, hogy hogyan értékeli a lakosság a bankok gazdaságban betöltött szerepét. A megkérdezettek többsége a pénzintézetekre a gazdasági élet részeként tekint, közel 70 százalékuk úgy gondolja, hogy tevékenységük – hitelezésük – elengedhetetlen a modern gazdaság és társadalom működéséhez.

Egészen pontosan

A kutatást a Bankmonitor.hu megbízásából a Trend International készítette 1038 fő online megkérdezésével. A vizsgálat az internetet használó lakosságra – 66% – reprezentatív. Az adatfelvétel időpontja: 2013. 08. 26-30.

A bankszektor és a kormányzat közötti, nagy médiavisszhanggal járó, helyenként – egészen finoman szólva – jelentős nézetkülönbségekre rámutató viták tükrében érdekes, hogyan ítéli meg az átlagember a hadi állapotot. A válaszadók 62 százaléka úgy vélekedik a bankok és a kormányzat viszonyáról, hogy „egészségtelen, sokkal kiegyensúlyozottabb kapcsolatra lenne szükség". A megkérdezettek 37 százalék gondolja úgy, hogy „vannak vitás kérdések, de azok normál keretben folynak".

Érdekes volt az is, hogy a hitel-törlesztési problémákkal küzdők csoportja másként ítéli-e meg az ország vezetése és a bankszektor közötti kapcsolatot, mint az átlag. – A felmérés egyik legmeglepőbb eredménye, hogy nem; a fizetési nehézségekkel bírók 63 százaléka is kiegyensúlyozottabb kapcsolatot tartana szükségesnek – értékelte a kutatást Sándorfi Balázs.

Olvasóink írták

 • 18. kormoska 2013. szeptember 19. 20:48
  „Én is elégedett vagyok a bankommal és a szolgáltatásaival!
  Ha emelik a különböző díjaikat azt igyekszem valahogy kikerülni és persze azt is tudom,hogy az emelések többségéért AZ ÁLLAM és a feneketlen költségvetés a felelős.
  A bankok ellen régóta nő az ellenszenv és kormány a bankellenes-populista politikájával csak rátesz erre!
  Tudja a kormány is,hogy bankok nélkül nincs hitel,hitelkihelyezés nélkül pedig nincs működő gazdaság....,de most a szavazatszerzés mindennél előrébb való.”
 • 17. Dr.Tonyk 2013. szeptember 19. 12:19
  „16. DasBoot 2013.09.19. 09:35

  "A bank ad neked X-típusú hitelt 10%-os kamatra vagy ad Y-típusút 30%-osra. Melyiket választod?"

  X típusú hitelnél, ott volt a varászszó is: Árfolyamkockázat. Az árfolyamot pedig meg kell nézni, hogy mikor szabadult el, egy-egy jól sikerült beszólásnak köszönhetően.”
 • 16. DasBoot 2013. szeptember 19. 09:35
  „Fizetett politikai hirdetést olvashattunk.

  Magyar magyarnak farkasa. Aki a devizások vérét szívja: Meg akarod alapozni az életedet, nem vagy gazdag ezért hitelért folyamodsz. A bank ad neked X-típusú hitelt 10%-os kamatra vagy ad Y-típusút 30%-osra. Melyiket választod? Na így lettek beugratva az úgynevezett deviza hitelesek.
  Aki a forint alapút sem fizeti az no comment. Tudatosan levezényelt pénzügyi manőver volt politikai támogatással, ami még most is tart.”
 • 15. kumisz 2013. szeptember 19. 09:22
  „Ha valaki tisztességesen dolgozik azt tisztességesen meg kellene fizetni, és akkor nem lenne gond a törlesztésekkel,a rezsivel.
  Akik ezután sem fizetnének, na azokat kell becsmérelni, az út szélén hagyni. Ennyi.
  Off.”
 • 14. Kapitalistapista 2013. szeptember 19. 09:07
  „Ezzel azért legyünk tisztában:

  "Hitelt leggyakrabban bankok nyújtanak. A banki hitel jellegzetessége, hogy megszületésekor új pénz jön létre. Minden bank a hitelnyújtás során új pénzt hoz létre adósság formájában, a résztartalékos szabályozás (a jegybank hatásköre) alapján.[1] Ez a pénz nem a banké, viszont a bank számára kamatot kell fizetni érte. A hitel visszafizetésekor a pénz megszűnik. Ezért a jelenlegi monetáris rendszer sajátossága, hogy működésének alapfeltétele, a folytonos gazdasági növekedés mellett (ami a kamat fedezetéhez szükséges), hogy a gazdasági szereplők jelentős hányada folyamatosan el legyen adósodva."

  Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hitel_(k%C3%B6zgazdas%C3%A1gtan)”
 • 13. Linka11 2013. szeptember 19. 08:20
  „Szerintem meg ,csak is az optimista emberek vettek fel hitelt !/Még hogy ez a nép pesszimista ?!/Akik bíztak az ország fejlődésében a munkahelyek biztonságában a forint stabilitásában stb. Szóval a rendszer most bünteti azokat akik bizakodók voltak ! Akinek akkoriban nem volt igénye a fejlődésre a lehetőségek tükrében, az most állatira okosnak érzi magát és osztja az észt !!”
 • 12. Krampampuli 2013. szeptember 19. 08:01
  „8. .suhym. 2013.09.19. 07:01

  nyilván van olyan aki jövedelmüket figyelembe véve vette fel a hitelt de összességében úgy gondolom igazad van sztem is nagyságrendileg több a továbbnyújtózkodó...”
 • 11. Óperenciás 2013. szeptember 19. 08:00
  „Várható volt, hogy a bankok is beszállnak a választási kampányba, hogy visszakapják a szabadrablás jogát.”
 • 10. Óperenciás 2013. szeptember 19. 07:58
  „Ez fizetett hirdetés?”
 • 9. Rexcsek 2013. szeptember 19. 07:40
  „Sőt!Szerintem egyenesen imádja a nép a bankokat!”
 • 8. .suhym. 2013. szeptember 19. 07:01
  „Biztosan oka van, hogy nem forintban vették fel anno a hitelt, amit ugyebár senki nem erőszakolt rájuk, saját döntésük volt az eladósodás! Arról viszont tudomásom van, hogy voltak olyanok is, akik nem kaptak csak "devizás" hitelt,ez akkor fordult elő, ha nem volt önrészük.

  Most azt gondolja az adósok egy része, majd a közösből kifizetik nekik? Egy nagy fityiszt mama!
  Van egy régi magyar közmondás. Addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér! Akinek ez nem elég, az így járt!

  Sem a bankokért, sem a hitelesekért nem fogok könnyeket ejteni. A pénzintézetek, hála a gazdálkodásuknak, nagyon-nagyon jó nyereségre tesznek szert és az előző években pedig extraprofitot tudtak gyűjtögetni. Ja, most nem tetszik, hogy egyébként nagyon helyesen, többet kell vállalni a közös terhekből? Nahát....

  Ha valakitől kölcsönt kér az ember, azt vissza kell fizetni, ez így működik! A hitel felvételénél alá kell írni egy szerződést. Bármiféle irat aláírása előtt a normális ember elolvassa, és főleg értelmezi a tartalmat majd utána kanyarítja oda a nevét.
  Bizony a világ másik felén is elviszi a bank a nem fizetők házát, autóját...etc.”
 • 7. majzik 2013. szeptember 18. 22:31
  „Mentek a tankok, jöttek a bankok !

  2013 Való világ !”
 • 6. rózsakert 2013. szeptember 18. 21:45
  „5. queenmargareth1 2013.09.18. 18:57

  Igen , a ft hitelesek, ha lebontjuk 2007 és 2013 közötti időszakot, még mindig több kamatot fizettek , de mert ők nem hangoskodnak, hiszen nem is tehetik, hiszen ÖNKÉNT hazai devizában adósodtak el .

  Az USÁ_ban nőni kezdtek az állampapírok kamatai, ez nem jó a ft-nak , ha ott a kamat lesz 3% -itt megint 6.5% fölé kell vinni a kamatot,mert különben nem fogják az országot finanszirozni.”
 • 5. queenmargareth1 2013. szeptember 18. 18:57
  „2. rózsakert 2013.09.18. 18:20 a ft-okat sosem említik.Ők fizetnek legalábbis akiket én ismerek.Mi a fenéért vette fe?FIZESSEN, VAGY MINDENT ELVESZNEK!ennyi.Kapitalizmus, farkastörvény!én nem sajnálom őket, mármint se a bankot, sem a kormányt, sem a devizahiteleseket!”
 • 4. mivan? 2013. szeptember 18. 18:43
  „Én meg lassan jobban utálom a kormányt, mint a bankot....”
 • 3. vakanyad 2013. szeptember 18. 18:33
  „Nem a visszafizetéssel van gond,az uzsora kamattal ,amit törvény véd.
  Egy bank adjon tisztességes kamatra,ne kizsákmányolásra.”
 • 2. rózsakert 2013. szeptember 18. 18:20
  „sok-sok ráérős emberke....jéééééééééééééé vissza kell fizetni és nincs ingyenpénz...de érdekes.....ADÓS FIZESS !

  nem kényszer a hitel....egyébként is...:

  a ft hiteleseknél 30% -kal nagyobb a nemfizetők aránya...akkor őket is megmenteni.!!!!!...mert buták voltak a hitel felvételénél.

  uncsi és demagóg már ez a csontocska !”
 • 1. queenmargareth1 2013. szeptember 18. 17:57
  „ezek után jobban érzem magam...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TakarékBank: javulnak a magyar gazdaság növekedési kilátásai

A bank elemzői erre az évre 0,7 százalékos, jövőre 1,7 százalékos GDP-bővülést várnak.
Tovább olvasom