Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

A kormány stratégiai megállapodást kötött a Tescóval

A megállapodás két fő pont köré szerveződik, így a szakképzés erősítését és a beszállítók számának növelését tűzi ki célul.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány kedden Budapesten a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel.

A megállapodást a kabinet részéről Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. részéről Gerard Gray vezérigazgató írta alá.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: a megállapodás két fő pont köré szerveződik, így a szakképzés erősítését és a beszállítók számának növelését tűzi ki célul; mindkettő egyaránt érdeke a kormánynak és a Tesónak.

Az NGM államtitkára elmondta: a magyar kormány immár tizedszer köt stratégiai partnerségi megállapodást olyan globális nagyvállalattal, amely elkötelezett abban, hogy hosszú távra tervezzen Magyarországon, és abban, hogy segítsék a magyar gazdaság fejlődését. Ezek a vállalatok tevékenységükkel nagy mértékben hozzájárulnak a bruttó hazai termék (GDP) és az export növeléséhez, támaszkodnak a magyar beszállítókra és aktívan részt vesznek a szakképzésben, nagy hangsúlyt fektetnek a kutatásra, a fejlesztésre, az innovációra - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.

A Tesco magyarországi jelenléte kapcsán kiemelte: az elmúlt években a magyarországi kiskereskedelmi beruházások közel 30 százalékát a Tesco hajtotta végre, emellett jelenleg a legnagyobb magyarországi magánfoglalkoztató, a munkavállalóknak folyamatos képzést biztosít, és beszállítói köre is folyamatosan bővül, 1500 beszállítójából mintegy 1300 magyarországi vállalat.

Cséfalvay Zoltán a kedden aláírt megállapodás kapcsán hangsúlyozta: mivel Magyarország kis, nyitott gazdaság, ezért az ország és a vállalatok számára kulcskérdés, hogy minél erősebben, minél magasabb hozzáadott értékű termékekkel kapcsolódjon a globális értékláncokhoz. A Tesco eddig is törekedett arra, hogy beszállítói fórumokkal segítse elő a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) részvételét, új kezdeményezésükkel, a beszállítói akadémiával pedig nemcsak a helyi, jó minőségű termékeket gyártó kkv-kat, hanem az országos beszállítókat is meg szeretnék találni.

Az NGM államtitkára szerint a megállapodás jelzi azt is, hogy a kormány elvégezte "házi feladatát", hogy Magyarországon mára lezárult a fiskális konszolidáció, a hiány tartósan a GDP 3 százaléka alatt van, az államadósság csökkenő pályára került, a foglalkoztatás pedig folyamatosan nő. Az ország ennek eredményeképpen olyan növekedési pályára léphet, amely nem az adósságból táplálkozik, hanem amelynek fedezete a teljesítmény; ezt szolgálja az adórendszer átalakítása is - emelte ki Cséfalvay Zoltán.

Gerard Gray, a Tesco-Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója (b) és Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára (j) kezet fog, miután aláírták a Tesco-Global Áruházak Zrt. és a magyar k
Gerard Gray, a Tesco-Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója (b) és Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára (j) kezet fog, miután aláírták a Tesco-Global Áruházak Zrt. és a magyar kormány közötti stratégiai megállapodást.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Gerard Gray ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a Tesco 1994-ben lépett a magyar piacra, és az azóta eltelt időben folyamatosan beruházott, áruházakat nyitott, partnerséget épített a kis- és közepes vállalkozásokkal, és munkahelyeket teremtett.

Kiemelte, hogy a Tesco jelenleg a legnagyobb magánszektorbeli munkáltató Magyarországon, egyben az egyik legnagyobb adófizető, és hetente mintegy 3,6 millió vásárlót szolgál ki. Ezek az adatok is kifejezik, hogy a Tesco a magyar nemzet támogatója - mondta Gerard Gray.

Hozzátette: a kedden aláírt megállapodás jelzi, hogy a Tescot mint Magyarország partnerét, és mint a magyar gazdaság egyik fogaskerekét ismeri el a kormány. A vezérigazgató kifejtette, hogy a megállapodás a folytatás szándékát is jelenti; a cég szeretné támogatni a kormányt a növekedés építésében, és a vásárlói bizalom növelésében a válság ellenére is.

Gerard Grey hangsúlyozta: a Tesco szeretne hozzájárulni a pozitív külkereskedelmi mérleghez, és a társadalmi felelősségvállaláson keresztül szeretné segíteni az embereket. Úgy vélekedett, hogy a most kötött megállapodásnak kézzelfogható eredményei is lesznek, így az áruházakban és a beszállítóknál új munkahelyek keletkeznek.

A Tesco a Magyarországon működő legnagyobb forgalmú élelmiszer-kereskedelmi lánc a piackutatók szerint. A Nielsen becslése alapján a Tesco forgalma 705,2 milliárd forint volt tavaly. A Tescónak 2011-ben összesen 212 üzlete működött Magyarországon.

A kormány múlt szerdai ülésén döntött arról, hogy újabb magyarországi nagybefektetőkkel köt stratégiai megállapodást: összesen 40 ilyen kétoldalú egyezmény aláírását tervezik. A kabinet eddig a Coca-Colával, a Richter Gedeon Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, valamint a Hankook Tire Kft.-vel és a Microsoft Magyarország Kft.-vel, a GE Hungary Kft.-vel és a Stadler Trains Magyarország Vasúti Szolgáltató Kft.-vel kötött stratégiai megállapodást.

Olvasóink írták

 • 15. ewan 2012. december 19. 05:44
  „A beszállítóknak a TESCO -ban kell a legtöbbet várni az áru lepakolása után a papírokra (órákat). A mai "számítógépes" világban minimum 15 lapnyi dokumentum kerül kinyomtatásra, kitöltésre. Csak a cseregöngyöleg átvételéhez kell 7-8 lapot (persze biztosan környezetbarát) felhasználni. Ááá , nincs agyon bonyolítva a rendszer.”
 • 14. zsuzsmo 2012. december 19. 05:07
  „Azért kérdezze meg a beszállítókat, is hogy mennyit hajlandó fizetni neki a tecso és a többi multi az árujáért ...... Meg lenne lepődve, azt hiszem.. :(”
 • 13. queenmargareth1 2012. december 19. 01:51
  „12. GondaIstván 2012.12.18. 22:11
  Aha, szerintem is:ott lehet kapni kalocsai mintás dobozos tejet!!!mi csak külsőleg adunk Mo-ra... és záp tojást.”
 • 12. GondaIstván 2012. december 18. 22:11
  „Nekem sokat változott a véleményem a TESCO-ról az utóbbi években pozitív irányba. Egyre jobban érzem a részükről az elköteleződést Mo. irányába, nettó exportőrök lettek, tehát többet exportálnak, mint amennyit importálnak, sokat fordítanak a környezetvédelere, megújuló energiára.”
 • 11. veszettmajom 2012. december 18. 22:08
  „Úgy lenne igazságos ha a stratégiai megállapodásról szóló szerződést nyilvánosságra hoznák (még azt is ami csak szóban hangzott el) mert ez így csak arra alkalmas hogy a hírekben pozitív képben tüntessék fel Orbánt.
  -mibe fog ez nekünk kerülni?
  -mi a haszna ennek a szerződésnek?
  -esetleg a munkaügy kiközvetít 47000 ft-os rabszolgát a tescónak, és ezért még kap is plusz pénzt mert munkanélkülit foglalkoztat ?
  -mi............?
  -mi............?
  -mi............?
  Túl sok a megválaszolatlan kérdés”
 • 10. queenmargareth1 2012. december 18. 21:27
  „hmm, mintha egyfolytában multi gyűlölet lenne, pontosabban a külföldi multi utálat, ugye?:(hazug banda”
 • 9. X_Y 2012. december 18. 21:03
  „Érdekes, fidesz ellenzékben mindig ordibálta hogy fujj multik: most meg partnerség a Coca-Colával, TESCO-val... Mi lesz a következő? Auchan? Meciar? Mindegy, csak ne magyar legyen:)

  A zember aki sohasenemsem hazudot...”
 • 8. benq 2012. december 18. 20:58
  „5. az én szívemből is szóltál.”
 • 7. Lázárhelyi 2012. december 18. 20:48
  „5!

  Így van ez pontosan...
  De szerintem ez egy <moderálva> megállapodás.
  Tesco?
  74% magyar élelmiszer???
  ... hát persze!”
 • 6. florian72 2012. december 18. 20:32
  „5. Egyolvasó 2012.12.18. 20:19

  Ott a pont!!

  A nagy multiellenes kormány?Már megint hazudtak?”
 • 5. Egyolvasó 2012. december 18. 20:19
  „Érdekes, hogy Magyar vállalatokat, kis.-közép vállalkozókkal nem köt semmilyen megállapodást ez a kormány, csak állandóan a külföldi érdekeltséggel rendelkező vállalatokkal. És még ők emelték fel a hangjukat, hogy a szocik eladták az országot, ők pedig folytatják.”
 • 4. MSW 2012. december 18. 20:13
  „Úgy emlékszem eddig nem szerettük a multikat. Nocsak, más szelek fújnak? Vagy a kormány is hisz a majáknak és úgy gondolja minden mindegy? Hm-hm.”
 • 3. roxper 2012. december 18. 20:10
  „Ezek semmi másról nem szólnak minthogy eltereljék a figyelmet a hétről-hétre, ezresével utcára kerülő emberekről!”
 • 2. Zotya100 2012. december 18. 19:52
  „Egyre több ismerősöm pártol el tőlük -- okkal! --, én is.”
 • 1. klj-54 2012. december 18. 18:37
  „Egy ilyen megállapodásnak minden állampolgár fizetni fogja az árát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétfői gyengülés utáni szinten a forint

Az eurót kedd délután négy órakor 288,44 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben. Tovább olvasom