Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A lakosság 60 százaléka egy fillért sem tud megtakarítani

A magyar lakosság 60 százaléka egy fillért sem tud megtakarítani, jórészt meglévő kölcsönei törlesztése miatt - derül ki az Aviva Életbiztosító idei nemzetközi kutatásából.
Pénteken tették közzé a a 11 európai országra kiterjedő felmérést. E szerint Romániában és Lengyelországban még rosszabb, 70 százalék fölötti ez az arány, a cseheknél viszont, hasonlóan a fejlett nyugat-európai országokhoz, 30 százalék alatt marad.

A kutatás szerint a közép-európai országokban az eladósodottság oly mértékű, hogy a lakosság több mint felének, Olaszországban és Franciaországban valamivel kevesebb mint 50 százalékának nincs elegendő megtakarítása egy váratlan esemény elhárítására. Magyarországon, Csehországban és Romániában a megkérdezettek negyede hivatkozott arra, hogy kölcsönei törlesztése miatt nem tud megtakarítani. Franciaországban és Olaszországban is a lakosság csaknem egyötöde mondta ugyanezt.

A költési szokásokat is vizsgálta az Aviva kutatása: arra a kérdére, hogy mire költenének az emberek, ha hirtelen a jelenleginél háromszor többet keresnének, a közép-európai régió országaiban a legtöbben a lakásfelújítást válaszolták. Magyarországon és Romániában az a legtöbb ember megosztaná plusz jövedelmét a barátokkal és családdal, a csehek és a lengyelek a nyaralást sorolták előre. Franciaországban és Olaszországban a válaszadók a pénzből csökkentenék tartozásaikat és befektetnének, egyedül a lengyelek közül mondták többen, 17 százalék, hogy saját vállalkozásba kezdenének.

Olvasóink írták

 • 12. flexsnake 2009. augusztus 02. 21:21
  „Ez hülyeség, tele vannak pénzzel. El kell venni tőlük. Mindent államosítani és újraosztani!”
 • 11. web 2009. augusztus 01. 18:44
  „Itt ebben a cikkben csak arról beszélnek, hogy nem tudnak az emberek megtakarítani,de nem beszélnek arról, hogy mennyi fizetésből! Jóllehet nem reális a magyarázat, nem a fizetés kevés hanem az árak magasak! Van akinek a fizetése háromszorosa sem lenne elég semmire, de van olyan ember akinek elég volna ha kétszer annyit keresne mint ma. Természetesen nem azt jelenti, hogy igénytelenek vagyunk hanem azt, hogy lassanként előbbre jutnánk. Nem adósok országa lettünk, hanem sokan adósodtak el az országban és ezért igénytelenné válnak többen is.”
 • 10. 620829 2009. július 31. 20:51
  „RENCHY!
  LEHET, HOGY ÉN LÁTOM ROSSZUL???Szerintem nem, ha igaz amit leírtál, akkor TE átlag alatt élsz....a látottak számomra teljesen mást mondanak!A multik tele- a plaza parkolója tele, rengetg és csak nagyon drága autó jön ki új rendszámmal....stb-stb.sokan sírnak, de nagyon sokan még többet löltenek, szinte minden ismerősöm volt üdülnni és nem ocska helyeken....nem tudom mi az igazság-de neekm nagyon nem stimmel itt valami.....az akciós plazma és lcd tv-ket elkapkodták-igen-ez tény....no én sem vettem-de tény.a discok .-éttermek ,kocsmák hétvégén tele vannak....szóval?????plázában hétvégén alig van hely akár a moziban akár a mkajarészben!!!
  szóval???mi a konkluzió???”
 • 9. Renchy 2009. július 31. 19:25
  „Megtakarítani?! Örülök, hogy a hónap végéig kihúzom valahogy. Nincs plazma tv-m, van egy 18 éves Peugeot 106-om, vízdíj, villanyszámla és internetdíj. Nem fizetek elő napilapra, sem kábel- vagy tányéros tv-re, utoljára 2000-ben voltam moziban, és étteremben is csak üdülési csekkel fizetek. Pedig átlag magyarnak számítok. Nem tudom az átlag alatti hogyan tud megélni.
  Magyarország, én így szeretlek!”
 • 8. bo 2009. július 31. 19:16
  „Megtakarítani?! Adósok országa lettünk!:-((((”
 • 7. Trandafir 2009. július 31. 18:06
  „elég ha megnézzük mekkorák az árak meg a bérek.
  van még kérdés?:)”
 • 6. Trandafir 2009. július 31. 18:06
  „elég ha megnézzük mekkorák az árak meg a bérek.
  van még kérdés?:)”
 • 5. kekeczke 2009. július 31. 17:45
  „van még fillér ???”
 • 4. amata 2009. július 31. 17:03
  „Hát, ez van...”
 • 3. dodó 2009. július 31. 16:36
  „"A lakosság 60 százaléka egy fillért sem tud megtakarítani"
  Úgy tálalják, mintha ezen valaki csodálkozna...”
 • 2. 620829 2009. július 31. 16:27
  „bocsi de--bömös őrült ---akart lenni!!!”
 • 1. 620829 2009. július 31. 16:25
  „Persze, hogy nem,,,mert minden szobában plazma tv és mindenki merci és bömös örült lett...lásd közlekedés...alig látni már öreg és rossz állapotú autót....a hotelek tele,,,a multik előtt nem lehet parkolni soha....., hogy minek is sír ez a nép mindig?????3 hónapig sem volt magas a deviza árfolyam, de már másnap,mindenki örjöngött a magas részletek miatt??????????hiszti vagy valóság??????a plaza állandóan teli parkolóval fut, a hétköznap félig de már pénteken estétől a multiknál parkolóhelyet sem lehet látni....tudom,,,így néz ki egy szegény nép....ja persze!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vonatkozik a vezetőkre az államigazgatási létszámstop

Nem vonatkozik a közigazgatási létszámstop a vezetőkre, így például a szakállamtitkárokra,… Tovább olvasom