Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A lakossági hitelezés bővült, a vállalati mélyponton van

A Népszava szerint áprilisban 18,6 milliárd forintnyi forintalapú lakáshitelt helyeztek ki a bankok: ilyen magas összegre nem volt példa 2011 vége óta.
A lakosság három éve nem vett fel olyan sok hitelt, mint idén áprilisban, a vállalati szektor havi bruttó hitelfelvétele pedig az elmúlt 15 évben nem volt olyan alacsony, mint a negyedik hónapban – írja a Népszava a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

A lap szombati cikke szerint áprilisban 18,6 milliárd forintnyi forintalapú lakáshitelt helyeztek ki a bankok: ilyen magas összegre nem volt példa 2011 vége óta, amikor sokan vettek fel hitelt a devizakölcsönök végtörlesztéséhez. Ennek ellenére a lakosság továbbra is nettó hiteltörlesztő, a lakosság teljes hiteltartozása, amely most először süllyedt a válság előtti szintre, idén áprilisban 54,9 milliárd forinttal csökkent.

A vállalkozások 76,5 milliárd forint értékű új hitelszerződést kötöttek áprilisban, ez 2000 óta a legalacsonyabb havi adat. Az új forinthitelek 44 százalékkal, az euróalapú új vállalati hitelek 58 százalékkal estek vissza az előző évihez képest. A lakossághoz hasonlóan a vállalkozások is nettó hiteltörlesztők, bár a vállalati hitelállomány zsugorodásának mértéke némileg csökkent, mióta elindult a jegybank növekedési hitelprogramja. Egy évvel ezelőtt 5,1 százalékkal csökkent a cégek hitelállománya az előző évhez képest, idén már csak 3,5 százalékkal.

A lakossági forinthitelek kamata a jegybanki alapkamat fokozatos csökkentésének köszönhetően áprilisban már 7 százalék alá esett, míg a vállalkozások átlagosan 5 százalék körüli kamaton juthatnak friss hitelhez. Ezzel párhuzamosan a lakossági forintbetétek kamata is folyamatosan mérséklődött, áprilisban már két százalék alá esett, ami egybeesik az euróbetétek kamatával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délutánra keveset változott a forint árfolyama

Az euró árfolyama péntek reggel 302,80 forint, péntek délelőtt 302,99 forint, délután 302,86 forint… Tovább olvasom