Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

˝A legrosszabbat elkerülte az euróövezet˝

Az övezet biztosabb lábakon áll, mint a jelenlegi összetételű EP mandátumának kezdetekor - mondta Mario Draghi.
A legrosszabbat sikerült elkerülnie az eurózónának, és ma már biztosabb lábakon áll az övezet, mint öt éve, a jelenlegi összetételű Európai Parlament (EP) megválasztásakor - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke hétfőn Brüsszelben, az EP gazdasági és monetáris bizottsága előtt.

A testület most ülésezett utoljára a jelenlegi összetételben; a parlamenti képviselők ötéves mandátuma hamarosan lejár, és május végén EP-választásokat tartanak.

"A legrosszabbat sikerült elkerülni. Elég erős volt az érintett szereplők politikai akarata ahhoz, hogy sikerüljön megőrizni az euróövezet integritását, noha sokan alábecsülték ezt az akaratot" - mondta az EKB elnöke.

"Ellentétben azzal a sötét képpel, amelyet egyesek megpróbálnak festeni az eurózónáról, az övezet biztosabb lábakon áll, mint a jelenlegi összetételű EP mandátumának kezdetekor (2009 júniusában)" - mondta Mario Draghi. "Egyértelműen a helyes irányba tartunk, a pohár legalább félig tele van" - tette hozzá.

Az elnök szerint ez nagyrészt az egyes tagállamoknak köszönhető, a nemzetgazdasági szinten végrehajtott korrekcióknak, amelyek eredményeként "csökkennek az egyensúlytalanságok, és leteszik a nagyobb versenyképesség és az erőteljesebb növekedés alapjait".

Az egyes nemzetgazdaságok mellett az euróövezet egésze is rugalmasabb lett - jelentette ki az EKB elnöke. Kiemelte egyrészt a költségvetési és gazdaságpolitikai konvergenciát erősítő intézkedéseket - egyebek között az úgynevezett hatos csomagot és a fiskális paktumot -, másrészt a pénzügyi szabályozás javítását és az "igazi" bankunió felé tett, "fokozatos" lépéseket, harmadrészt pedig azt, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmussal (ESM) megteremtették az európai "mentőalapot", egy állandó eszközt a bajba jutott tagállamok finanszírozására.

Mario Draghi ugyanakkor figyelmeztetett: még korai lenne kijelenteni, hogy a "küldetést teljesítettük". Az emberek továbbra is megszenvedik "az évek alatt felgyülemlett egyensúlytalanságok után elkerülhetetlen kiigazító folyamatot", a munkanélküliség "még mindig elfogadhatatlanul magas".

Az EKB elnöke alig burkoltan emlékeztette a tagállamokat: az Európai Unió állam- és kormányfői 2012 júniusában vállalták a teljes bankunió létrehozását. Ennek részeként még a jelenlegi EP mandátumának a lejártáig meg kell állapodni a bankunió második pilléréről, az egységes bankszanálási mechanizmusról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezreket nyernek a lakáshitelesek

A rekordalacsony forintkamat olcsóvá tette a lakáshiteleket, 3 év alatt közel 40 százalékkal is csökkent a havi törlesztőrészlet.
Tovább olvasom