Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A leszakadást csak fékezni lehet

Szeged - Rechnitzer János, a győri Széchenyi István Egyetem rektorhelyettese tartott előadást szerdán Szegeden a területi politika új dimenziójáról. Kijelentette: nem lehet megfordítani a Dél-Alföld további leszakadásának folyamatát, legfeljebb fékezni.
– Kedvezőtlen a dél-alföldi régió helyzete, erről tanúskodnak a számok is, például a 3 megye GDP-ből való részesedése – jelentette ki Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem professzora, rektorhelyettese Szegeden. A SZAB-székházban megtartott előadása kapcsán azért beszélgettünk a professzorral, mert érdekelt bennünket, „győri szemmel" hogyan látja Csongrád megye és a régió gazdaságának helyzetét.

A professzor szerint a régió rossz gazdasági helyzetének természetesen oka az általános válság, a nemzetgazdaság és az európai gazdaság állapota, de az is, hogy 20 év alatt sok reformot nem hajtottunk végre. Gyenge maradt a térség teljesítménye, annak ellenére, hogy itt nagyon erős a szellemi potenciál: a szellemi energiák viszont megfelelő gazdasági háttér híján nem mentek át a termelő szférába, nem váltak jövedelemtermelő forrássá, a jövedelmek jelentős része a feketegazdaságban képződik. Alacsony a pályázati, vállalkozói aktivitás, kevés a külföldi befektetés – vagyis rossz a régió helyzete, még közép-európai viszonylatban is a leszakadók közé került. Békés megye lélekszáma fogyott a legdrasztikusabban a legfrissebb népszámlálási adatok szerint. Egyik sem jó üzenet a befektetőknek, hiszen ők ugyanúgy látják, olvassák az adatokat. Nem szívesen mennek olyan helyekre, ahol drágább az élet, több a probléma, a konfliktus.

A leszakadás megállítására vannak ugyan kormányzati törekvések, de azok megvalósításához idő, türelem, aprómunka kell a szakértő szerint. Meg kell győzni az embereket, hogy itt jó a környezet, gyorsan lehet ügyeket intézni, külföldieknek olyan tereket lehet adni, ahol jól érzik magukat. Győrben például a német közösség iskolába tudja járatni a gyerekeit. – Mi hajlamosak vagyunk nagy dolgokban, ipari parkokban gondolkodni, holott a mindennapok legalább olyan fontosak: hogy tudjon az asszony bevásárolni járni, egy menedzser pedig érezze jól magát – fogalmazott Rechnitzer János.

– A régió leszakadásának folyamatát irdatlanul nehéz megfordítani, csak fékezni lehet a jövőben, új kitörési pontokat kell keresni. Szegedből például növekedési központ válhatna, amely együttműködik a környezetével, önkormányzati szövetségek, új típusú gazdasági kooperációk alakulhatnának. Győrben is hasonló modellen, újabb szövetségek létrehozásán dolgozunk. Szerintem nem a régi sablonokban kell gondolkodni, hanem új szerepeket kellene kitalálni. Legalább ilyen fontos a városmarketing, a város eladása a nemzetközi piacokon, megtalálni a szellemi erőforrások aktiválását – jó szóval, emberi magatartással, érdekeltséggel – fogalmazott a professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint, 296 forint az euró

A forint árfolyama csökkent csütörtökön kora este az euróval és a svájci frankkal szemben a… Tovább olvasom